Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Ελληνική απάντηση στις προκλήσεις Νταβούτονλου


Της Α. ΚΑΤΣΙΜΕΝΤΕ·ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ενοχλημένη είναι η ελληνική κυβέρνηση από τις δηλώσεις Νταβούτσγλου στη Θράκη για τους μουφτήδες, αλλά και για τα όσα ανέφερε περί Casus Belli. 

Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα χθες από τις σχετικές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπρόσωπου Γιώργου Πεταλωτή, αλλά και του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ Γρηγόρη Δελαβέκουρα.

«Η εμπειρία του κ. Νταβούτογλου, ειδικά από την επίσκεψη του στην Θράκη, εκτός από ευχάριστη, ελπίζουμε, να ήταν και διδακτική», δήλωσε ο κ. Πεταλωτής και διευκρίνισε ότι οι Έλληνες μουσουλμάνοι, οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας  δεν έχουν ανάγκη αυτόκλητων συνηγόρων ή υπερασπιστών - είτε από το εξωτερικό, είτε μέσα από την Ελλάδα».

Για κινήσεις επικοινωνιακού εντυπωσιασμού έκανε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, ενώ σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Αχμέτ Νταβούτογλου που αφορούν την υφιστάμενη απειλή πολέμου της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας στην περίπτωση που εξασκήσει το νόμιμο δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων, υποστήριξε ότι «ο συσχετισμός που επιχειρείται από τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας είναι τουλάχιστον άστοχος».

To casus belli
Επιπροσθέτως, σημείωσε ότι «η απόφαση της Ελληνικής Βουλής αφορά στην άσκηση νομίμου δικαιώματος, συμφώνως με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, τόσο το συμβατικό όσο και το εθιμικό» και πρόσθεσε ότι το τουρκικό Casus Belli εξακολουθεί να δηλητηριάζει τις διμερείς μας σχέσεις και να υποθηκεύει το μέλλον τους καθώς και την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

Αναφερόμενος στην προσήλωση της ελληνικής κυβέρνησης για βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, παρατήρησε ότι τα προβλήματα δε θα λυθούν με κινήσεις επικοινωνιακού εντυπωσιασμού, αλλά με σκληρή προσπάθεια, υπευθυνότητα, ειλικρίνεια, πολιτική βούληση και έθεσε ως βασική προϋπόθεση την άρση της απειλής πολέμου από την Τουρκία.

Στο μεταξύ, απάντηση στον κ. Ντα­βούτογλου έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης που δήλωσε ότι  το Καστελόριζο είναι μέρος της ελληνικής κυριαρχίας και δεν πρόκειται η κυβέρνηση να παζαρέψει την υφαλοκρηπίδα του».

Δεν υπάρχουν σχόλια: