Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Η Συρία εξοπλίζει τον Καντάφι, ισχυρίζονται τα ισραηλινά μέσα



Με μια πληροφορία η οποία πρόκειται να ταράξει τα νερά, δημοφιλής ισραηλινός ιστοχώρος με προσβάσεις στις μυστικές υπηρεσίες ισχυρίζεται τώρα ότι ο Καντάφι εξοπλίζεται απευθείας από τη Δαμασκό!

Το Συριακό καθεστώς Άσαντ αποστέλλει όπλα, πυρομαχικά και ανταλλακτικά στη Λιβύη προκειμένου ο στρατός του δικτάτορα να εντείνει τις επιχειρήσεις του και να καταπνίξει το δυνατόν ταχύτερα την αντίσταση.


Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι μέσα στο σαββατοκύριακο Λίβυος στρατηγός έφτασε στο λιμάνι της Ταρτούς για να οργανώσει την επιχείρηση εφοδιασμού του στρατού και να ορίσει δρομολόγια και ημερομηνίες για τα σκάφη που θα μεταφέρουν πολεμοφόδια. 

]
Μερικές μέρες νωρίτερα είχε βρεθεί στη Δαμασκό στέλεχος της κυβέρνησης Καντάφι επισκέφτηκε τη Δαμασκό ώστε να προσδιοριστεί ο τύπος ανταλλακτικών και πυρομαχικών, αλλά και το κόστος και τα μέσα μεταφοράς με τα οποία ο συριακός στρατός θα ενισχύσει στους προστάτες του καθεστώτος Καντάφι. 

Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, εμπορικά πλοία θα χρησιμοποιηθούν για να μεταφερθεί το πολεμικό υλικό.

Εφόσον οι πληροφορίες ευσταθούν, η Συριακή ηγεσία φαίνεται να απομακρύνεται από την πολιτική των ΗΠΑ (αλλά και των Ευρωπαίων) οι οποίοι αν και δεν έχουν λάβει μέτρα κατά του Καντάφι, εντούτοις δεν φαίνονται διατεθειμένοι να επιτρέψουν την ενίσχυσή του. 


Ας σημειωθεί ότι η προεδρία Ομπάμα έχει μέχρι σήμερα καταβάλει προσπάθεια να προσεγγίσει τη Συριακή ηγεσία με απώτερο σκοπό την καλλιέργεια κλίματος διαλόγου στην περιοχή της Μέσης Ανατολής αλλά και την αποκλιμάκωση της δράσης της Χεζμπολάχ στο Λίβανο.

Κατά τα φαινόμενα, η αμερικανική πολιτική δεν έχει φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

 

Υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων στο λιβυκό πεδίο μάχης, όπου οι επαναστάτες φέρονται να χάνουν έδαφος και ο στρατός του Καντάφι να εξασφαλίζει αποφασιστικό πλεονέκτημα, θα είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα η δράση των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων σε περίπτωση που προσπαθήσουν να ανακόψουν τα συριακά πλοία από το να ενισχύσουν τον Καντάφι. 

Το πόσο μπορεί να τραβήξει το σκοινί ο Άσαντ είναι άγνωστο αν και από την άλλη, οι δυτικοί δεν φαίνονται διατεθειμένοι να αναλάβουν και σημαντικό ρίσκο για την "εσωτερική" λιβυκή σύγκρουση, η οποία φαίνεται εξάλλου ότι οδεύει προς στο θλιβαρό τέλος της.
 πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: