Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

U-2 για βοήθεια στους Ιάπωνες στέλνουν οι ΗΠΑ

Καθώς η Ιαπωνία αντιμετωπίζει τη χειρότερη καταστροφή μετά από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο οι ΗΠΑ αποστέλλουν βοήθεια με τη μορφή προσωπικού, υλικού αλλά κι ενός U-2!
 
Το αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος, το οποίο πολύ σπάνια χρησιμοποιείται για την προσφορά βοήθειας σε ξένα κράτη (καθότι αποτελεί ακόμα αεροπορικό μέσο ύψιστης σημασίας), καταφθάνει στην Ιαπωνία προκειμένου να παρέχει υπηρεσίες επιτήρησης και φωτογράφησης που θα βοηθήσουν στην αποτίμηση των καταστροφών και την καθοδήγηση των συνεργείων διάσωσης. 

Το U-2 προερχόμενο από το 5ο Σμήνος Αναγνώρισης της USAF, θα επιχειρεί παράλληλα με το RQ-4 Global Hawk το οποίο επίσης ίπταται πάνω από την Ιαπωνία για τον ίδιο σκοπό.

Το προϊόν των συνδυασμένων επιχειρήσεων πρόκειται να επιβοηθήσει σημαντικά στο έργο της αντιμετώπισης των καταστροφών από την Ιαπωνική κυβέρνηση η οποία πασχίζει να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα τα αποτελέσματα ενός σεισμού, ενός τσουνάμι αλλά και των βλαβών που έχουν παρουσιαστεί σε πυρηνικούς αντιδραστήρες ηλεκτροπαραγωγών μονάδων.

Αναμφίβολα, η αποστολή του Global Hawk και του U-2 υπογραμμίζει το ότι οι σχέσεις αλληλεγγύης μεταξύ των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας παραμένουν αρραγείς. 

Είναι βέβαιο ότι οι ΗΠΑ θα προσφέρουν σημαντικότατη βοήθεια στον σημαντικότερο ίσως σύμμαχο που διαθέτουν στο χώρο της Νοτιο-ανατολικής Ασίας. 

Δεν αποκλείεται η αμερικανική στήριξη να εκδηλωθεί και στον τομέα των εξοπλισμών δεδομένου ότι το οικονομικό κόστος των καταστροφών που έχει υποστεί η Ιαπωνία να ανακόψει την εξοπλιστική προσπάθειά της. 

Μέχρι πριν τον καταστροφικό σεισμό (και το τσουνάμι) η Ιαπωνία βρίσκονταν σε φάση αναδιοργάνωσης και περαιτέρω εξοπλισμού των ενόπλων δυνάμεών της (και ειδικά του ναυτικού) ύστερα και από την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ της Βόρειας και της Νότιας Κορέας αλλά και την μετεωρική αύξηση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Κίνας τα τελευταία χρόνια.

Δεν θα ήταν υπερβολή να ισχυριστεί κανείς ότι οι πρόσφατες φυσικές καταστροφές στην Ιαπωνία δεν διαταράσσουν απλώς την ιαπωνική οικονομία και την εθνική ισχύ γενικότερα, αλλά και την στάση των φιλοδυτικών δυνάμεων στα νοτιοανατολικά σύνορα της Κίνας.



Πηγή: www.aviationexplorer.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: