Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Παρενέργειες στην Ευρώπη λόγω Ιαπωνίας



Η παρουσία δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών στη Στουτγκάρδη το Σαββατοκύριακο εναντίον της χρήσης πυρηνικής ενέργειας και οι επικείμενες κρίσιμες τοπικές εκλογές στη Σαξονία-Άνχαλτ απ’ότι φαίνεται βάρυναν τελικά περισσότερο στην κρίση της Άνγκελα Μέρκελ, από τη μάχη των Ιαπώνων για να αποφύγουν την καταστροφή στα πυρηνικά εργοστάσιά τους λόγω του σεισμού της Παρασκευής.

Έτσι η καγκελάριος της Γερμανίας θα επανεξετάσει την απόφασή της να παρατείνει την επιχειρησιακή ζωή των 17 πυρηνικών εργοστασίων της χώρας για 12 ακόμη χρόνια.

Ταυτόχρονα η Ελβετία αποφάσισε να επανεξετάσει τα σχέδιά της για χρήση της πυρηνικής ενέργειας δεδομένου του κινδύνου που αποκαλύφθηκε λόγω του σεισμού στην Ιαπωνία.

Στην ίδια την Ιαπωνία η συνεχιζόμενη μάχη για να αποφευχθεί η πυρηνική καταστροφή έχει εξακοντίσει στα ύψη το κόστος της καταστροφής, καθιστώντας την ως την πιο καταστροφική ίσως στην ιστορία από οικονομικής άποψης.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, ο χρηματοπιστωτικός τομέας της χρειάζεται τουλάχιστον 243 δις δολάρια ως άμεση «μετάγγιση» για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς σημαντικές απώλειες, κάτι που θα πράξει η Ιαπωνική κυβέρνηση σε δύο δόσεις.

Παρόλα αυτά ο δείκτης Νικκέι 225 στο χρηματιστήριο του Τόκιο σημείωσε και χθες πτώση 6,3%.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: