Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

"Η ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΠΛΟΙΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ"


1627829
Την ανάγκη μιας νέας θετικής προσέγγισης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και απαγκίστρωσης από τις παραδοσιακές παραδοχές και τα στερεότυπα για τη σύγκρουση των δύο εθνοτήτων και των δύο θρησκειών, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, στην ενημέρωση των Ελλήνων δημοσιογράφων, λίγο πριν αναχωρήσει για τη Θράκη.

Τα τελευταία χρόνια, είπε, διανύουμε μια νέα εποχή.

Αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία που έχει η ίδρυση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, πέρυσι τον Μάιο, με την επίσκεψη Ερντογάν, μέσα από το οποίο προωθείται η συνεργασία σε πολλούς τομείς , μεταξύ των οποίων η οικονομία, ο τουρισμός, η ενέργεια, ο πολιτισμός, η άμυνα. 

Τον τελευταίο χρόνο, σημείωσε ο κ. Νταβούτογλου, είχαμε τριπλασιασμό των Τούρκων τουριστών στην Ελλάδα, ένα χειροπιαστό παράδειγμα ενίσχυσης της συνεργασίας.

Ερωτηθείς για την «αβλαβή διέλευση» των τουρκικών πλοίων, πολύ κοντά από τις ελληνικές ακτές, απάντησε ότι «δεν αποτελεί κίνηση εναντίον της Ελλάδας».

Η σχετική διατύπωση της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, σύμφωνα με τον κ. Νταβούτογλου, είναι ότι «αν η ελληνική κυβέρνηση πάρει τέτοια απόφαση, η Εθνοσυνέλευση δίνει στην κυβέρνηση το δικαίωμα να πάρει τα αναγκαία μέτρα, περιλαμβανομένων των στρατιωτικών».

Για το Κυπριακό είπε ότι η Τουρκία άνοιξε την πρόσβαση το 2003 μεταξύ Βορρά και Νότου, ενώ ενθάρρυνε τους Τουρκοκύπριους να ψηφίσουν το Σχέδιο Αναν. 

Πρέπει να βρεθεί λύση το συντομότερο δυνατόν στην Κύπρο, υπογράμμισε, επειδή οι νεότερες γενιές απομακρύνονται από την κοινή κουλτούρα και αδιαφορούν για λύση και όχι γιατί μας πιέζει η ΕΕ, κάτι το οποίο χαρακτήρισε «αντιπαραγωγικό».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: