Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

Συνεχίζεται ο αγώνας μας - Στρατηγικές αποφάσεις - Ο εποικισμός είναι έγκλημα πολέμου - Νέα οικονομικά δεδομένα

659fe2ac0bef-Lygeros--Ellas
Συνεχίζεται ο αγώνας μας
 5_1_1-227x300.jpgBBBΝ. Λυγερός

Συνεχίζεται ο αγώνας μας και μπαίνουμε σε μια νέα φάση διαπραγματεύσεων, για να βρούμε μια στρατηγική λύση που μας επιτρέπει να παραμείνουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη.


Πρέπει να εξετάσουμε τις προτάσεις, να κάνουμε αντιπροτάσεις και να βρούμε μια ισορροπία με τα νέα δεδομένα που να μην έχει κόστος για τον λαό μας.

Με αυτό το νέο πεδίο δράσης πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας αυτούς που υποφέρουν ακόμα λόγω των περιοριστικών μέτρων.
Επίσης, πρέπει να είμαστε ενωμένοι στις διαπραγματεύσεις, για να είμαστε ανθεκτικοί και να πετύχουμε ένα σωστό αποτέλεσμα με τις νέες συνθήκες.

Στο πεδίο μάχης πρέπει να κάνουμε χρήση αντικειμενικών επιχειρημάτων, όπως είναι το θέμα της ελληνικής ΑΟΖ και του διαγωνισμού για τα 20 θαλάσσια οικόπεδα, γιατί με αυτά μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση, αφού θα λειτουργήσουν εποικοδομητικά για την πατρίδα μας.

Διότι τώρα περισσότερο από ποτέ πρέπει να δείξουμε ότι έχουμε θεμελιωμένες προοπτικές όσο δύσκολη και να είναι η οικονομική κατάσταση, διότι δεν είναι τα οικονομικά μέτρα που επαρκούν για να τροποποιήσουν τα οικονομικά μας.
Χρειαζόμαστε στρατηγικά μέτρα που αξιοποιούν υψηλή στρατηγική για να έχουν επιπτώσεις στην μακροοικονομία μας.
Τώρα έχει σημασία η μεγάλη εικόνα και όχι τα τοπικά μικροπολιτικά συμφέροντα.
Η προτεραιότητα μας είναι να σωθεί η πατρίδα μας από τα δεινά.

Στρατηγικές αποφάσεις
Ν. Λυγερός
Μόνο με στρατηγικές αποφάσεις πρέπει να λειτουργήσουμε, διότι η κατάσταση δεν μας επιτρέπει λάθη, αφού αυτά θα έχουν δραματικές επιπτώσεις.
Η επικοινωνία τελείωσε μαζί με τα τεχνάσματά της.

Τώρα περνάμε στο στάδιο συνεννόησης και θα είναι χρήσιμοι οι συνδυασμοί και οι ελιγμοί.
Σε αυτό το νέο πεδίο διαπραγματεύσεων πρέπει να προκαλέσουμε μια αλλαγή φάσης, έτσι ώστε να προκριθούμε σ’ αυτόν τον αγώνα λόγω πρωτοβουλίας και καινοτομίας.

Και εδώ θέλουμε μια βάση που να μην είναι μόνο λόγια αλλά και πράξεις.
Έτσι η αξιοποίηση του μεγάλου διαγωνισμού της Ελλάδας για τα 20 θαλάσσια οικόπεδα πρέπει να γίνει με αποτελεσματικό τρόπο, αφού είναι σε εξέλιξη και βρισκόμαστε πια στην τελική ευθεία για την υποβολή αιτήσεων από τις εταιρείες για να πάρουν μια άδεια έρευνας.

Πρέπει να δείξουμε χειροπιαστά ότι ακολουθούμε το μοντέλο της Κύπρου και η απόδειξη της εμπορευσιμότητας του κοιτάσματος Αφροδίτη πρέπει να λειτουργήσει παραδειγματικά για το Ιόνιο, την Πελοπόννησο και Νότια της Κρήτης.

Οι ενεργειακές προοπτικές μας είναι τεράστιες και πρέπει ν’ αναδειχθούν στρατηγικά για να καταλάβουν όλοι ότι η Ελλάδα μας δεν είναι μια χώρα χωρίς τίποτα κι ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες αν έχουμε καινοτόμα στρατηγική στον τομέα της ενέργειας.


Ο εποικισμός είναι έγκλημα πολέμου
Ν. Λυγερός
Οι έποικοι στην Κύπρο είναι το εργαλείο της αλλαγής της δημογραφικής σύνθεσης.
Με πιο νομικά λόγια, ο εποικισμός είναι έγκλημα πολέμου.

Και ως εκ τούτου δεν διαγράφεται.
Αυτά είναι δεδομένα που φυσικά όλοι γνωρίζουμε και μάλιστα εδώ και χρόνια.

Τώρα όμως υπάρχουν στοιχεία που έρχονται να τα ενισχύσουν μέσω του φυσικού αερίου και του κοιτάσματος Αφροδίτη στο θαλάσσιο οικόπεδο 12 της Κυπριακής ΑΟΖ. Διότι οι απολαβές του κυπριακού δημόσιου αφορούν τους Αρμένιους, τους Ελληνοκύπριους, τους Λατίνους, τους Μαρωνίτες και τους Τουρκοκύπριους, αλλά όχι βέβαια τους έποικους.

Διότι οι έποικοι είναι Τούρκοι και θεωρητικά, βέβαια, απολαμβάνουν, πάντα θεωρητικά, τις τουρκικές απολαβές της τουρκικής ΑΟΖ. Μόνο που τα στρατηγικά αποθέματα και τα μεγάλα κοιτάσματα δεν αφορούν τη Τουρκία, αλλά την Αίγυπτο, την Ελλάδα, το Ισραήλ, την Κύπρο και τον Λίβανο.

Με αλλά λόγια, το θέμα του φυσικού αερίου στα κατεχόμενα έρχεται να διαχωρίσει τους Τουρκοκύπριους από τους έποικους.
Και οι έποικοι πια βλέπουν με ξεκάθαρο τρόπο να εκφυλίζεται ο υποτίθεται προστατευτικός τους ρόλος.

Οι Τουρκοκύπριοι αρχίζουν επί του πρακτέου να μην τους έχουν ανάγκη και αυτό προκαλεί μια αλλαγή φάσης στον τρόπο που σκεφτόμαστε το Κυπριακό.
Έτσι το φυσικό αέριο, πριν ακόμα μπούμε στη φάση της εξόρυξης που είναι απαραίτητη για την επίλυση του Κυπριακού, έχει αρχίσει τον καταλυτικό του ρόλο.


Νέα οικονομικά δεδομένα
Ν. Λυγερός
Έχει ενδιαφέρον όταν λέμε ότι παραμένουμε αδιάλλακτοι να αλλάζουμε γνώμη την επομένη.
Λειτουργήσαμε σ’ ένα πλαίσιο όπου διαχειριστήκαμε επίσημα το απαράδεκτο και τώρα πια δεχόμαστε συμβουλές στη σύνθεσή μας.

Αυτό που έχει σημασία όταν δεν μπορείς ν’ αλλάξεις άμεσα τα άψυχα δεδομένα, είναι ν’ αλλάξεις τα έμψυχα, έτσι ώστε να φανεί ότι υπάρχουν νέα οικονομικά δεδομένα.
Η θυσία του αξιωματικού από τον βασιλιά δεν είναι απλώς μια κίνηση στο σκάκι, διότι αποτελεί μια πράξη που πρέπει να έχει άμεσα θετικές επιπτώσεις.

Είναι, λοιπόν, ένα άνοιγμα σε σχέση με τη διαπραγμάτευση και πρέπει ν’ αξιοποιηθεί ορθολογικά.
Χρειάζεται να είμαστε συγκεντρωμένοι πάνω στο θέμα των προτάσεων, γιατί πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, αφού έχουμε ένα περιορισμένο χρονικό περιθώριο.

Αφού υπάρχει ένα πλαίσιο κοινής αποδοχής πρέπει να δούμε κατά πόσο μπορούμε να το επεκτείνουμε για να είμαστε αξιόπιστοι ως διαπραγματευτές.
Εδώ πρόκειται για το μέλλον, αλλά και για τις επόμενες μέρες που μιλούμε, γιατί ο λαός μπορεί ν’ αντέξει ως ένα όριο τα βάσανα.
Έτσι πρέπει να κινηθούμε διαφορετικά και αποτελεσματικά με τη στρατηγική και την ενέργεια ως όπλα με κίνητρα και προοπτικές για την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: