Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

ΔΗΛΩΣΗ ΣΟΚ ΤΟΥ ΣΠΙΓΚΕΛ ΣΤΟ CNBC: Δεν νομίζω ότι οι ελληνικές προτάσεις θα ικανοποιήσουν τους δανειστές

spiegel1-600x334
Την εκτίμηση ότι η πρόταση που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση δεν θα ικανοποιήσει τελικά τους Θεσμούς λόγω της ραγδαίας επιδείνωσης της οικονομίας τις τελευταίες δύο εβδομάδες διατύπωσε ο Πίτερ Σπίγκελ των Financial Times μιλώντας σήμερα στο CNBC.


Κατά την άποψη του γνωστού δημοσιογράφου, το περιεχόμενο της εν λόγω πρότασης είναι σχεδόν πανομοιότυπο με το έγγραφο των Θεσμών που είχε απορρίφθηκε από τον ελληνικό λαό στο δημοψήφισμα του περασμένου σαββατοκύριακου.

Ωστόσο, το γεγονός ότι το προηγούμενο πρόγραμμα έχει λήξει θα μετρήσει κατά της Αθήνας που τώρα πρέπει να κάνει περισσότερες υποχωρήσεις, όπως δήλωσε πρόσφατα η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με τον Σπίγκελ, το Eurogroup του Σαββάτου θα εγκρίνει πιθανώς την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων αλλά δεν είναι σίγουρο ακόμα εάν θα επιτευχθεί συμφωνία την επόμενη εβδομάδα, πριν από τη ημερομηνία καταβολής της δόσης στην ΕΚΤ.

Αναφορικά με το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, που πολλοί ισχυρίζονται ότι διαφοροποιεί τη συγκεκριμένη πρόταση από τις προηγούμενες, ο αρθρογράφος επισήμανε ότι πρόκειται για ένα καθαρά «συμβολικό» ζήτημα.

Δεδομένου ότι το «κούρεμα» με την παραδοσιακή έννοια του όρου έχει αποκλειστεί από τους Θεσμούς, αυτή η ελάφρυνση μπορεί να έχει τη μορφή μόνο της παράτασης των προθεσμιών αποπληρωμής των δανείων, υπογραμμίζει ο Σπίγκελ, προσθέτοντας ότι αυτό θα επιχειρήσει να παρουσιάσει ως νίκη η κυβέρνηση Τσίπρα.

«Αποκλείεται η Ελλάδα να καταφέρει να πιάσει τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος που περιλαμβάνονται στην παρούσα πρόταση», τονίζει ο αρθρογράφος. Επικαλούμενος μία πηγή στην Κομισιόν αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ήδη εκτιμάται πως φέτος θα υπάρξει μείωση 3% του ελληνικού ΑΕΠ και άρα «αυτοί οι στόχοι είναι τελείως ανέφικτοι».

Για τους παραπάνω λόγους, ο δημοσιογράφος θεωρεί πολύ πιθανό οι θεσμοί να ζητήσουν ακόμα πιο αυστηρά μέτρα, προκειμένου να καταστεί δυνατή η επίτευξη των στόχων.
«Παρά τις ενθουσιώδεις αντιδράσεις ορισμένων, θα πρέπει να δούμε τι έχουν να πουν οι Γερμανοί και το ΔΝΤ, που έχουν την ευθύνη της τελικής απόφασης», τόνισε ο Σπίγκελ, εκτιμώντας ότι δεν θα μείνουν ικανοποιημένοι από τις προτάσεις της Αθήνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: