Ενδιαφέρον για την απόκτηση του τουρκικού επιθετικού ελικοπτέρου έρχεται από την Αφρική και συγκεκριμένα από τη Νιγηρία, η οποία ενδεχομένως να είναι ο πρώτος εξαγωγικός πελάτης του τύπου.
Σύμφωνα με πληροφορίες που έγιναν γνωστές, ακόλουθοί Άμυνας της αφρικανικής χώρας επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το T-129 κατά τη διάρκεια της πρόσφατης αμυντικής έκθεσης IDEF’15 την Άγκυρα.
Το T-129 θεωρείται γενικότερα ως μια πιο “cost-effective” πλατφόρμα συγκρινόμενη με βαρύτερους τύπους όπως το AH-64 Apache καθώς παρέχει ένα μεγάλο μέρος των δυνατοτήτων του, με μέρος όμως του κόστους που βαραίνει το επιθετικό ελικόπτερο της Boeing.
Το γεγονός αυτό προσφέρει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στη διεθνή αγορά για χώρες οι οποίες επιθυμούν προηγμένες ικανότητες στην κατηγορία των επιθετικών ελικοπτέρων αλλά δεν διαθέτουν τα κονδύλια ή τις πολιτικές διασυνδέσεις προκειμένου να αποκτήσουν κορυφαίους τύπους όπως τα αμερικανικά Apache.
Στις χώρες αυτές φαίνεται οτι στοχεύει ξεκάθαρα πλέον η Άγκυρα, η οποία δεν έχει καταφέρει ακόμα να βρεί εξαγωγικό πελάτη για το T-129.
Έντονο όμως ενδιαφέρον να έχει επιδείξει το Πακιστάν, ενώ έχουν ήδη γίνει προσπάθειες για την εμπορική προώθηση του σε Ν. Κορέα, Αζερμπαϊτζάν, Λιβύη, Βραζιλία και Σ. Αραβία.
Αν και η προσπάθεια πώλησης του ελικοπτέρου στο Πακιστάν, συνάντησε την αντίδραση των ΗΠΑ, η ΤΑΙ δεν αποθαρρύνθηκε και υιοθέτησε πολιτική προώθησης του ελικοπτέρου στη διεθνή αγορά δίνοντας όσο το δυνατό μεγαλύτερη 'εμφαση στην απεξάρτηση του ελικοπτέρου από αμερικανικά υποσυστήματα, όπως ο κινητήρας CTS800-4A, ώστε να μην υπάρχουν επιλεκτικοί εξαγωγικοί περιορισμοί από τις ΗΠΑ.
Η προώθηση του Τ-129 εστίασε αρχικά σε χώρες που δεν αποτελούν παραδοσιακούς πελάτες των ΗΠΑ και διαθέτουν ισχυρή οικονομική βάση με διεθνές πολιτικό κύρος αλλά δευτερευόντως και σε αναπτυσόμενες χώρες που είναι διατεθειμένες να επενδύσουν σε μια εναλλακτική πρόταση από τα ρωσικά επιθετικά Mil Mi-24 Hind και Ka-50.
Σημειώνεται ότι το T-129 μπορεί να μεταφέρει τα τουρκικής κατασκευής αντιαρματικά βλήματα MIZRAK-U, ρουκέτες κατευθυνόμενες με λέιζερ Cirit καθώς επίσης και βλήματα αέρος αέρος Stinger.
Ο κύριος οπλισμός αποτελείται από τρίκανο ένα πυροβόλο των 20mm σε συνδυασμό με σκοπευτικό σύστημα επί κάσκας και για τα δύο μέλη του πληρώματος.
Το ενδιαφέρον της Νιγηρίας για το τουρκικό επιθετικό ελικόπτερο σχετίζεται στενά με την προσπάθεια καταπολέμησης της ισλαμικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ η οποία απειλεί τη σταθερότητα στα βόρεια της χώρας.
Επιπλέον η Νιγηρία είναι γνώριμος πελάτης της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας καθώς έχει προμηθευτεί τεθωρακισμένα τροχοφόρα οχήματα Cobra της Otokar ενώ έχει στενές πολιτικές και οικονομικές σχέσεις με την Άγκυρα.
Πάντως οι σχέσεις με την αφρικάνική χώρα παραμένουν ισχυρές παρά το γεγονός ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει κατηγορηθεί παλαιότερα ότι απέστειλε φορτίο φορητού οπλισμού σε ισλαμιστές αντάρτες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου