Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

To στέλθ F-35 χάνει όλες τις αερομαχίες με το γέρικο F-16 !

f-35-vs-f16
Το άρθρο παρουσιάζει εξαιρετικό Ελληνικό ενδιαφέρον καθώς η Τουρκία θα είναι από τους πρώτους χρήστες του αεροσκάφους εξαγωγής.



Όταν η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών υπέγραψε τη σύμβαση για το F-35 με την Lockheed-Martin, το 2001, ήταν με την προϋπόθεση ότι το αεροσκάφος θα μπορεί να χρησιμεύει ως αντικαταστάτης για όλα τα αεροσκάφη πολλαπλών σήμερα σε υπηρεσία με διάφορους κλάδους των Ηνωμένων Πολιτειών  .


Αντ ‘αυτού, αυτό που προέκυψε ήταν ένα απίστευτα ακριβό, με χαμηλές επιδόσεις, με μαζικές υπερβάσεις κόστους, κρίσιμες αστοχίες στο σχεδιασμό, και μειωμένη λειτουργική ικανότητα.


Τώρα προστέθηκε κι ο πονοκέφαλος που το τζετ των 130 εκατομμύριων δολάριων δεν μπορεί να αντιπαρατεθεί με το σταραντάχρονο F-16 σε αερομαχία!


Εβαλαν σε δοκιμασία στις 15 Ιανουαρίου ένα μονοθέσιο F-35A σαν αυτό που έχουν παραγγείλει οι Τούρκοι, με μια παλαιότερη διαμόρφωση του F-16D αυτή του Block 40, που είναι σαφώς υποδεέστερο από τα Ελληνικά Block 50 και Block 52+


Η εν λόγω δοκιμή σχεδιάστηκε για να μετρήσει την ικανότητα του F-35 για την αερομαχία σε υψηλές γωνίες προσβολής και με την επιθετική τους ελιγμούς.


Το F-35 πετούσε καθαρό, χωρίς όπλα, ενώ το F-16 μετέφερε ένα ζευγάρι από εξωτερικές δεξαμενές καυσίμου που το έδινε στα χαρτιά μειονέκτημα


Παρά τους περιορισμούς αυτούς, η έκθεση επισημαίνει ότι το F-35 έχασε από το F-16, και έχασε κατα κράτος.


Η αερομαχίες έγιναν πρώτα με πλεονέκτιμα του του F-35 να επιτίθεται από πισω με το F-16 να προσπαθεί να ξεφύγει, όπου το F-35 ξέμενε από «ενεργεια» προσπαθώντας να παρακολουθήσει τους ελιγμούς του F-16.


F16ieraksL
Μετά το F-16 σε πλεονεκτική θέση «ξεμπέρδευε» το F-35 με συνοπτικές διαδικασίες

Τέλος ξεκινούσαν από ουδέτερη θέση και τα δυο σκάφη και πάλι όμως το F-16 υπερτερούσε

Το F-35  αναμένεται να αντικαταστήσει επίσημα το F-15, F-16, F-18, και Harrier με μόνο πλεονέκτιμα του την stealth διαμόρφωση, δηλαδή να έχει την τύχει να μην εντοπιστεί γιατί από την στιγμή που θα εντοπιστεί θα υπάρχει προβλημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: