Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Νέο στρατηγικό δόγμα χαράσσει το ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν με ένα 11σέλιδο κείμενο θα περιγράψει το σχέδιό του για τη νέα στρατηγική της συμμαχίας

 

Καυτά ζητήματα, όπως το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ, η αντιπυραυλική ασπίδα, η στρατηγική που θα ακολουθηθεί στο Αφγανιστάν και η συνεργασία με εταίρους όπως η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία και η Ιαπωνία, βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής των κρατών-μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, που θα διεξαχθεί αύριο και το Σάββατο στη Λισαβόνα. 

 

Σε ένα 11σέλιδο κείμενο, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, περιγράφει το όραμά του για τη λειτουργία της Συμμαχίας τα επόμενα 10 χρόνια, ενώ, όπως έγινε γνωστό, για τη σύνταξη του κειμένου ελήφθησαν υπόψη όλα τα συμπεράσματα της 12μελούς ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων, με επικεφαλής την πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ.
Αυτή είναι η πρώτη φορά έπειτα από 11 χρόνια που οι ηγέτες των 28 χωρών της Συμμαχίας σκέφτονται να αναθεωρήσουν το στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ. Στο κείμενο του γ.γ. της Συμμαχίας, πέραν των δεδομένων δεσμεύσεων και υποχρεώσεων μεταξύ των χωρών-μελών, περιγράφονται οι τρεις νέες απαιτήσεις της εποχής στην οποία εισέρχεται η Συμμαχία αλλά και οι περικοπές προσωπικού και δαπανών, στις οποίες οδηγούν η υπέρβαση του προϋπολογισμού και τα οικονομικά προβλήματα των χωρών-μελών από τη χρηματοπιστωτική κρίση.
Σύμφωνα λοιπόν με τον Ράσμουσεν, πρώτη πρόκληση της νέας εποχής στην οποία εισέρχεται η Συμμαχία είναι ο εκσυγχρονισμός του στρατιωτικού σκέλους του ΝΑΤΟ, αφού πλέον πρέπει να αντιμετωπίσει άλλου τύπου προκλήσεις, όπως η διεθνής τρομοκρατία, η διάδοση των βαλλιστικών πυραύλων, οι κυβερνοεπιθέσεις και οι επιθέσεις εναντίον της τροφοδοσίας των ολοένα και πιο αλληλεξαρτώμενων οικονομιών.
Η επόμενη πρόκληση σχετίζεται με την κατάσταση στο Αφγανιστάν, η οποία ήταν η πρώτη επιχείρηση της Συμμαχίας εκτός των ορίων δράσης της και από την οποία συνάγεται το συμπέρασμα ότι σε αντίστοιχη επέμβαση η εκπαίδευση των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας στην οποία πραγματοποιείται η επέμβαση πρέπει να γίνεται από την αρχή της εισβολής, ούτως ώστε αυτές να είναι έτοιμες να αναλάβουν καθήκοντα. Αυτό εντάσσεται μέσα στο πλαίσιο της συζήτησης που αναμένεται να πραγματοποιηθεί για τη σταδιακή απόδοση της ευθύνης της ασφάλειας του Αφγανιστάν στις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας, η οποία θα ξεκινήσει στις αρχές του 2011 και θα έχει ολοκληρωθεί το νωρίτερο το 2014.
Η τρίτη πρόκληση που περιγράφεται στο κείμενο του Ράσμουσεν είναι η καλύτερη συνεργασία με τις χώρες της περιοχής της Ασίας - Ειρηνικού, της Μεσογείου, του Περσικού Κόλπου και με τη Ρωσία.
Στη Σύνοδο θα συζητηθεί και το θέμα των περικοπών. Εξετάζονται η μείωση του προσωπικού από 20.000 σε 8.500 υπαλλήλους, η μερική συρρίκνωση στρατηγείων και γενικών επιτελείων σε Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Βρετανία, Ισπανία, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Τουρκία και ΗΠΑ και η μείωση του αριθμού τους από 11 σε έξι ή επτά, η ανασυγκρότηση των 14 γραφείων των τομέων πληροφόρησης, απόκτησης υλικού και υποστήριξης και η μείωση των επιτροπών από 400 σε 85. 
Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: