Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Ενεργός συμμετοχή Ελλάδας στο ΝΑΤΟ


Η κυβέρνηση, διά του υπουργού Εθνικής Αμυνας χθες στο Κοινοβούλιο, δήλωσε αποφασισμένη να συμμετέχει η χώρα μας ενεργά τόσο στις υπό εξέλιξη συζητήσεις για τη νέα δομή του ΝΑΤΟ, όσο και -πολύ περισσότερο- στις δρομολογούμενες διαδικασίες υλοποίησης των νέων σχεδιασμών, της αντιπυραυλικής ασπίδας συμπεριλαμβανομένης. 

Ο κ. Ευ. Βενιζέλος, ενημερώνοντας την Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, ενόψει της επικείμενης (19 και 20/11) συνόδου κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας στη Λισσαβώνα, υποστήριξε ότι είναι προς εξυπηρέτηση των εθνικών μας συμφερόντων η ενεργός συμμετοχή της Ελλάδας στις ΝΑΤΟϊκές διαδικασίες και επιχειρήσεις.


Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στην ελληνική συμμετοχή ειδικότερα στις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, στο Κοσσυφοπέδιο και στο Κέρας της Αφρικής κατά της πειρατείας, ενώ μιλώντας συγκεκριμένα και για το ζήτημα της «αντιπυραυλικής ασπίδας» επισήμανε, μεταξύ άλλων, το έντονο ενδιαφέρον που επιδεικνύουν για δική τους συμμετοχή στο εν λόγω πρόγραμμα η Τουρκία, η ΠΓΔΜ και άλλες γειτονικές χώρες. 

Οι εθνικές αμυντικές προτεραιότητες είναι κυρίαρχες στους σχεδιασμούς μας, υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας.
Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών απ’ όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου, ο κ. Βενιζέλος διέψευσε δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία το ΝΑΤΟ έχει ζητήσει από ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη να μην πραγματοποιούν πτήσεις στην περιοχή του ανατολικού Αιγαίου, ενώ πρόσθεσε και πως δεν τίθεται ζήτημα συμφωνίας της χώρας μας στην πρόταση Ερντογάν να πετούν αφοπλισμένα: 
«Δεν υπάρχει κανένα απολύτως τέτοιο θέμα», 
είπε και πρόσθεσε: 
«Δεν μπορείς άοπλος να απογειώνεσαι για αναγνώριση και αναχαίτιση αεροσκαφών που εισέρχονται στο FIR Αθηνών, δίχως να έχουν υποβάλει σχέδια πτήσης».


Αναφερόμενος, τέλος, σε αποφάσεις που η Αθήνα έλαβε κατά το παρελθόν, ο κ. Βενιζέλος μίλησε επικριτικά τόσο για την πρόσφατη της κυβέρνησης Καραμανλή με την οποία υποστηρίχθηκε το πρόγραμμα Μπους για την αμερικανική «πυραυλική ομπρέλα» – πρόγραμμα το οποίο, ως γνωστόν, είχε προκαλέσει μεγάλη ένταση στις σχέσεις με τη Ρωσία, όπως επίσης και για την επιλογή του Κων. Καραμανλή το 1974 για αποχώρηση της Ελλάδας από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ:
«Ηταν διεθνοπολιτικά μυωπική εκείνη η επιλογή», σημείωσε.
Kαθημερινή
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: