Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010
Σε πλήρη αρμονία Έρογλου και Άγκυρα για το περιουσιακό
Ενημέρωση στους Τ/κ δημοσιογράφους, σχετικά με τα όσα διαμήφθηκαν στην επίσκεψη-εξπρές στην Άγκυρα, έκανε ο Ντερβίς Έρογλου. Όπως εξήγησε, η συνάντηση ήταν πενταμερής, με τη συμμετοχή του ιδίου, του Τούρκου Προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ, του Πρωθυπουργκού Ταγίπ Ερντογάν, του Υπουργού Προεδρίας Τζεμίλ Τσιτσέκ και του Αντιπροέδρου Αλί Μπαμπατζιάν.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Έρογλου, έγινε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την τριμερή της Νέας Υόρκης και συζήτηση σχετικά με την «επιτροπή αποζημιώσεων» των κατεχομένων.
Ο Έρογλου δήλωσε ότι βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με την Τουρκία, γεγονός που προκαλεί ευχαρίστηση στους ψευδοαξιωματούχους.
Περιουσιακό
Το περιουσιακό, σύμφωνα με τον Τ/κ διαπραγματευτή, είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα για την τ/κ πλευρά και ο Τούρκος Πρόεδρος προσδίδει πολύ μεγάλη σημασία στο θέμα αυτό.
«Επιτεύχθηκε μια συμφωνία σε ό,τι αφορά το θέμα της συνέχισης εντατικών εργασιών τόσο στην Τουρκία όσο και στις συνομιλίες με τον κ. Χριστόφια, προκειμένου να υπάρξει μια επιτάχυνση στο περιουσιακό και να προσπαθήσουμε να έχουμε περισσότερες συγκλίσεις σε αυτό μέχρι τις 18 Νοεμβρίου, ώστε να διευκολυνθεί περισσότερο η τριμερής συνάντηση στη Νέα Υόρκη», είπε.
Σε ερώτηση, κατά πόσο μετά τη συνάντηση στην Άγκυρα θα υπάρξει κάποια αλλαγή στις θέσεις της τ/κ πλευράς στο περιουσιακό, με στόχο την επίτευξη συγκλίσεων, ο Έρογλου απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας ότι, αν επιδείξει και η ε/κ πλευρά καλή πρόθεση, είναι πιθανό να υπάρξει βελτίωση και σύγκλιση σε ορισμένα θέματα.
Ανέφερε, επίσης, ότι η τ/κ πλευρά ετοίμασε τις προτάσεις της στο περιουσιακό, στηριζόμενη στις αποφάσεις του ΕΔΑΔ, υποστηρίζοντας ότι, «σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ, έχουν δικαιώματα και οι άνθρωποι που ζουν στα εδάφη αυτά ή στις κατοικίες, εδώ και 36 χρόνια».
«Κατά συνέπεια, το να θυματοποιήσουμε άλλους ανθρώπους, με το σκεπτικό ότι θα διορθώσουμε αυτό το λάθος, είναι κάτι που, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ, αντίκειται στα ανθρώπινα δικαιώματα. Εμείς, λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις αρχές, θέσαμε στο τραπέζι, ως πακέτο, τις απόψεις μας σχετικά το περιουσιακό», είπε.
Δεν κάνει το χατίρι
Εξάλλου, κατά τις δηλώσεις του για την προχθεσινή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Προέδρου Χριστόφια τη διασύνδεση και του εδαφικού με το περιουσιακό, ο κ. Έρογλου είπε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας υποστηρίζει, από την ημέρα που άρχισαν να συζητούν το περιουσιακό, πως το εδαφικό και οι έποικοι είναι δύο θέματα άμεσα συνδεδεμένα μεταξύ τους, και ότι πρέπει να συζητηθούν μαζί με το περιουσιακό.
«Χωρίς να υπάρξει πρόοδος στο περιουσιακό, δεν είναι δυνατό να προχωρήσουμε στη συζήτηση άλλου κεφαλαίου.
Στην πραγματικότητα, όλα τα κεφάλαια είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους. Εάν ο κ. Χριστόφιας λέει ότι το περιουσιακό είναι συνδεδεμένο με το εδαφικό, τότε και εγώ λέω ότι το εδαφικό είναι συνδεδεμένο με τις εγγυήσεις, με τη διακυβέρνηση και την κατανομή εξουσιών, και με τα θέματα ΕΕ», είπε. Πρόσθεσε ότι, σύμφωνα με την αρχή ότι εάν δεν συμφωνηθούν όλα τίποτε δεν έχει συμφωνηθεί, αφού πρώτα υπάρξει πρόοδος στο περιουσιακό, μπορούν να προχωρήσουν και σε άλλα κεφάλαια, και να συζητήσουν ακόμα και αυτά που η συζήτησή τους δεν ολοκληρώθηκε.
Εξέφρασε, δε, την άποψη ότι το εδαφικό πρέπει να συζητηθεί τελευταίο. Εξάλλου, είπε, υπάρχει και η δήλωση του Προέδρου Χριστόφια, όταν συμμετείχε στις συνομιλίες με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ότι το εδαφικό θα το συζητούσαν τελευταίο. Επανέλαβε, δε, ότι μέχρι τη διεξαγωγή της τριμερούς συνάντησης με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, θα προσπαθήσουν να βρουν τρόπους σύγκλισης στο περιουσιακό.
πηγη
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου