Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010
Δικαιοσύνη για τον Αριστοτέλη Γκούμα ζήτησαν οι Βορειοηπειρώτες
ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ
Μπορεί ο κόσμος που βρέθηκε στην εκδήλωση που οργάνωσε η Νεολαία Βορειοηπειρωτών να μην ήταν πολύς.
Ο παλμός όμως και η ένταση των συγκεντρωμένων, ήταν αντιστρόφως ανάλογη. Από τα 200 περίπου άτομα, η συντριπτική πλειοψηφία ήταν νεαροί Βορειοηπειρώτες και συμπαραστεκόμενοι Ελλαδίτες.
Περίπου στις έξι και μισή άρχισε να μαζεύεται ο κόσμος ενώ ο χώρος τόσο στον παράδρομο της Κηφισίας που βρίσκεται η πρεσβεία της Αλβανίας αλλά και η ίδια η Λεωφόρος ήταν γεμάτη με πανώ που αντηχούσαν την κραυγή των Βορειοηπειρωτών ενάντια στην συνεργασία αλβανικού κράτους και παρακράτους, που από την μία “απαλλοτριώνει” τις περιουσίες των Ελλήνων της μειονότητας και από την άλλη δεν διστάζει να δολοφονεί τους ίδιους, όσους τουλάχιστον επιμένουν να αντιστέκονται.
Μία τέτοια περίπτωση, η δολοφονία του Αριστοτέλη – ή Τέλη όπως τον φώναζαν οι συγκεντρωμένοι – Γκούμα, ήταν που προκάλεσε και την χθεσινή συγκέντρωση.
Η δολοφονία όμως του Αριστοτέλη Γκούμα, δεν ήταν ο μοναδικός λόγος που μαζεύτηκαν οι συγκεντρωμένοι. Η συγκέντρωση αφορούσε την γενικότερη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ελληνισμού της Βορείας Ηπείρου.
Με αυτήν ζητούσαν από την Αλβανική κυβέρνηση να προβεί στην καταδίκη οποιασδήποτε πράξης, που αποτελεί μορφή διάκρισης ως προς την Εθνική Ελληνική μειονότητα. Ζητούσαν ακόμη να εισαχθούν τα ελληνικά στην δημόσια διοίκηση στις μειονοτικές περιοχές αλλά και να υπάρχουν αναγραμμένα σε δημόσιες πινακίδες τα τοπικά παραδοσιακά ονόματα δρόμων και τοπογραφικών ενδείξεων στην ελληνική γλώσσα.
Κάτι που κρίνεται απαραίτητο σήμερα που το αλβανικό κράτος προσπαθεί μέσω εποικισμού να αλλοιώσει τον χαρακτήρα και των μειονοτικών περιοχών. Ζητούσαν ακόμη να δημιουργηθούν κατάλληλες συνθήκες για την ελληνική μειονότητα, προκειμένου να ασκηθούν τα αυτονόητα δικαιώματά τους προς διδασκαλία, εκπαίδευση και διαπαιδαγώγηση στην μητρική τους γλώσσα.
Τίποτε από αυτά δεν είναι κάτι παραπάνω από αυτά που προβλέπουν οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου που αφορούν τα δικαιώματα των μειονοτήτων.
Επιπρόσθετα η Νεολαία Βορειοηπειρωτών, που οργάνωνε την χθεσινή πορεία ζητούσε την διεξαγωγή μιας δίκαιας δίκης, χωρίς διάκριση εθνικότητας και γλώσσας, για την άδικη δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα και την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων, καθώς τυχόν απαλλαγή τους, το μόνο που θα έκανε θα ήταν το να αφήσει ανοιχτό τον δρόμο για παρόμοιες πράξεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση παρευρέθησαν μέλη και στελέχη τόσο του ΛΑΟΣ όσο και της Νέας Δημοκρατίας, με το πρώτο να έχει πιο ισχυρή αντιπροσώπευση, καθώς παρόντες ήταν και οι υποψήφιοι αντιπεριφερειάρχες στην Περιφέρεια Αττικής Θάνος Πλεύρης και Μπάμπης Καραθάνος, ενώ δυναμική ήταν και η παρουσία της ΝΕΟΣ, με τον πρόεδρό της Γιάννη Παναγιωτακόπουλο.
Μετά το τέλος της ομιλίας, μια ομάδα αρκετών νεαρών βγήκε στην Λεωφόρο Κηφίσσίας, την οποία και απέκλεισε συμβολικά για δέκα περίπου λεπτά, ψάλλοντας τον εθνικό ύμνο. Ήταν μία από τις λίγες φορές που οι οδηγοί περίμεναν υπομονετικά, ενώ δεν ήταν λίγοι και αυτοί που κορνάριζαν ως ένδειξη υποστήριξης. Μάλλον θα τους ξένισε που έβλεπαν φυσιογνωμίες νέων και ελληνικές σημαίες, αντί για κουκούλες και βόμβες μολότωφ.
Δημήτρης Παπαγεωργίου
πηγη
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου