Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

«Η εισβολή του ’74 είναι τουρκική»



Παπανδρέου: Τυπική θέση του ΑΚΕΛ, η τοποθέτηση Χριστόφια
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣπροκαλούνται και στην Αθήνα για τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, που έγινε στην Ουάσιγκτον, «για δύο εισβολές στην Κύπρο». Επί του θέματος τοποθετήθηκε ο Πρωθυπουργός αλλά και η Νέα Δημοκρατία. 

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ρωτήθηκε χθες σχετικά και επισήμανε πως πρόκειται για μια γνωστή και τυπική θέση του ΑΚΕΛ.
Όπως είπε, η Ελλάδα έχει ευθύνες για την εισβολή, αλλά δεν έχει ευθύνες ο ελληνικός λαός.


Η εισβολή του ΄74, πρόσθεσε, είναι τουρκική, εξελίχθηκε σε κατοχή η οποία μάλιστα παραμένει μέχρι σήμερα. 

Και οι ευθύνες είναι αποκλειστικά τουρκικές γι΄αυτό.
Από την πλευρά της, η Νέα Δημοκρατία χαρακτήρισε ως «τουλάχιστον ατυχείς», τις δηλώσεις του Προέδρου Χριστόφια. 


Η ΝΔ θεωρεί πως αν αυτές οι δηλώσεις αποδόθηκαν σωστά είναι τουλάχιστον ατυχείς και δεν βοηθούν, αυτές τις ώρες, στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού. «Είναι αδιανόητο, όσο και ανιστόρητο, να εξισώνεται η τουρκική εισβολή στην Κύπρο με το πραξικόπημα κατά του Προέδρου Μακαρίου, μία, πράγματι, εγκληματική και προδοτική ενέργεια, που έδωσε προσχηματική αφορμή για την τουρκική εισβολή και κατοχή. Η κόντρα, πάντως, συνεχίσθηκε και στο εσωτερικό. 

Η Κυβέρνηση διά του Εκπροσώπου της, Στέφανου Στεφάνου, ανέφερε ότι «κάποιοι σκόπιμα παρερμηνεύουν, αποκόπτουν τις δηλώσεις του Προέδρου για να τον πυροβολούν με δριμύτητα», διαχωρίζοντας ωστόσο τη θέση του ΔΗΚΟ σε σχέση με τις θέσεις των υπολοίπων κομμάτων που αντέδρασαν, λέγοντας ότι η τοποθέτηση του ΔΗΚΟ δεν ήταν στο ίδιο πνεύμα με αυτό των άλλων. 

Παρέπεμψε δε και στην ομιλία του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στις 19 Ιουλίου 1974 στα Ηνωμένα Έθνη. Τα κόμματα, πλην του ΑΚΕΛ, καλούν τον Πρόεδρο να ανασκευάσει τη συγκεκριμένη εκείνη τοποθέτησή του. 
Εφημερίδα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: