Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Το Ισραήλ για την επίσκεψη Δρούτσα


Με τίτλο «Κλήση από Αθήνα» και υπότιτλο «Η επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα ΥπΕξ υπογραμμίζει μια ανθούσα φιλία» στο πρωτοσέλιδο της Jerusalem Post προαναγγέλλεται άρθρο του Herb Keinon αφιερωμένο στην επίσκεψη, που θα πραγματοποιήσει ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, στο Ισραήλ και την Π.Α στις 18/10.

Το κυρίως άρθρο με τίτλο: «Ισραηλινο-ελληνικοί δεσμοί σε άνθιση καθώς ο Έλληνας ΥπΕξ αναμένεται να αφιχθεί τη Δευτέρα», αναφέρει τα ακόλουθα:
Το Ελληνο-ισραηλινό ειδύλλιο εξακολουθεί να ανθεί καθώς ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας αναμένεται στην Ιερουσαλήμ τη Δευτέρα, μία εβδομάδα μετά την άφιξη υψηλόβαθμου αξιωματούχου του Γραφείου του Έλληνα Πρωθυπουργού, που ήρθε στο Ισραήλ για να ‘χαρτογραφήσει τα πεδία συνεργασίας’ μεταξύ των δύο χώρων.


Ο Δρούτσας έρχεται στο Ισραήλ στο πλαίσιο τριήμερης περιοδείας του στην περιοχή, στην οποία περιλαμβάνεται η Παλαιστινιακή Αρχή και η Ιορδανία. Έλληνας διπλωμάτης είπε ότι η επίσκεψη είναι άλλη μια ένδειξη της σημαντικής ενίσχυσης των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών.


Η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί τέσσερις μόλις ημέρες μετά την προγραμματισμένη λήξη τετραήμερης κοινής στρατιωτικής άσκησης Ελλάδας – Ισραήλ. 


Το Associated Press αναμετέδωσε την Τετάρτη (13/10) ότι, σύμφωνα με την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, οχτώ ισραηλινά ελικόπτερα συμμετέχουν στην άσκηση έρευνας και διάσωσης μάχης στο νότιο τμήμα της χώρας. Η Ελλάδα συμμετέχει με τρία ελικόπτερα και έξι μαχητικά αεροσκάφη.

Ο Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου πραγματοποίησε την πρώτη επίσκεψη Ισραηλινού Πρωθυπουργού στην Ελλάδα τον Αύγουστο, ένα μήνα μετά την επίσκεψη του Έλληνα ομολόγου του Γιώργου Παπανδρέου στο Ισραήλ.


Η πρόσφατη οξεία επιδείνωση των σχέσεων με την Τουρκία οδήγησε σε σημαντική σύσφιξη των σχέσεων του Ισραήλ με παραδοσιακούς αντιπάλους της στην περιοχή, όπως η Κύπρος, η Βουλγαρία και – ακόμα πιο αξιοσημείωτο – την Ελλάδα, η οποία εθεωρείτο επί μακρόν από την Ιερουσαλήμ, ως μία από τις λιγότερο φιλικές προς το Ισραήλ χώρες στην Ευρώπη».


Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Υπουργός Επικρατείας στην Κυβέρνηση του Έλληνα Πρωθυπουργού, Χάρης Παμπούκης, επισκέφθηκε την Ιερουσαλήμ και πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων, προκειμένου να συζητήσει τους τρόπους προώθησης των σχέσεων με το Ισραήλ στους τομείς της διπλωματίας, της ασφάλειας και της οικονομίας. 


Ανάμεσα στα θέματα που αναφέρθηκε ότι συζητήθηκαν με τον Παμπούκη περιλαμβάνεται η πιθανότητα κατασκευής υποθαλάσσιου αγωγού από το Ισραήλ στην Ελλάδα, μέσω του οποίου, το Ισραήλ θα μπορεί να εξάγει φυσικό αέριο στην Ευρώπη. 

Η Τουρκία θεωρείτο στο παρελθόν ως ο λογικός εταίρος για αυτόν τον αγωγό, λόγω της εγγύτητας της, ωστόσο η πρόσφατη επιδείνωση των σχέσεων οδήγησε σε επανεκτίμηση αυτού του είδους των συμφωνιών με την Άγκυρα.

Σε σχετικό θέμα, ο Ισραηλινός ΥπΕξ Άβιγκντορ Λίμπερμαν, ο οποίος την Κυριακή δήλωσε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι καλά θα κάνει να λύσει τα δικά της προβλήματα πριν ασχοληθεί με αυτά της Μέσης Ανατολής, αναχώρησε την Τρίτη για να επισκεφτεί Βερολίνο και Μπρατισλάβα. 


Στο Βερολίνο θα συναντηθεί με τον Γερμανό Υπουργό Εξωτερικών, ενώ στην Μπρατισλάβα θα συναντηθεί με την Σλοβακική ηγεσία, περιλαμβανομένων των Υπουργών Εξωτερικών Άμυνας και Εσωτερικών.
Δραγουμανος

Δεν υπάρχουν σχόλια: