Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Σε εξέλιξη είναι η μεγάλη αεροπορική άσκηση της Ελλάδας με στο Ισραήλ


Σε εξέλιξη είναι η μεγάλη αεροπορική άσκηση της Ελλάδας με το Ισραήλ, που διεξάγεται στην ευρύτερη περιοχή της αεροπορικής βάσης στην Ανδραβίδα.

Συμμετέχουν υπερσύγχρονα επιθετικά ελικόπτερα από το Ισραήλ και ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη και Ε/Π Σούπερ Πούμα.
 
Τα ισραηλινά ελικόπτερα AH-64D Apache και UH-60(μπλάκ χωκ), φτάνουν  στην αεροπορική βάση στην Ανδραβίδα, μετά από σειρά εναέριων ανεφοδιασμών στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο από ισραηλινά ιπτάμενα τάνκερ,  για να συμμετάσχουν στην μεγαλύτερη μέχρι σήμερα ελληνοϊσραηλινή στρατιωτική άσκηση.
 Το βασικό σενάριο της άσκησης είναι η διάσωση πιλότων μαχητικών αεροσκαφών, που το αεροσκάφος τους έχει καταρριφθεί και έχουν εγκλωβιστεί σε εχθρικό έδαφος. 
 
Είναι η πρώτη φορά που τα ισραηλινά ΑΗ-64D, πετούν τόσο μακριά από το Ισραήλ, κάτι που καταδεικνύει ότι οι Ισραηλινοί έχουν εντάξει τα Ε/Π ΑΠΑΤΣΙ  σε σχέδια επιχειρήσεων βαθιάς διείσδυσης.
 
Η κοινή εκπαιδευτική άσκηση  εντάσσεται στο πλαίσιο της αναβαθμισμένης στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ.
 
Πρόκειται για μια στρατιωτική άσκηση, με ευρύτερο πολιτικό ενδιαφέρον, όχι μόνο σε διμερές , αλλά κυρίως σε διεθνές επίπεδο.
Το Ισραήλ αξιοποιεί συχνά την ισχύ της πολεμικής του  αεροπορία, για την επίτευξη πολιτικών αποτελεσμάτων.
 
Είναι σχεδόν υπόθεση ρουτίνας, οι φονικές αεροπορικές επιδρομές των Ισραηλινών μαχητικών αεροσκαφών και μαχητικών ελικοπτέρων σε βάρος των Παλαιστίνιων στη Λωρίδα της Γάζα, ενώ  πρόσφατα είχαμε και αεροπορική προσβολή των ισραηλινών μαχητικών σε βάρος στρατιωτικών βάσεων στη Συρία.
 
Και ακόμη, σύμφωνα  με τα διεθνή ΜΜΕ, το  Ισραήλ προετοιμάζει αεροπορική επιδρομή με στόχο την καταστροφή των πυρηνικών εγκαταστάσεων του ΙΡΑΝ. 
 
Γι’ αυτό ακριβώς, η ελληνο-ισραηλινή στρατιωτική άσκηση, έχει προκαλέσει  δυσαρέσκεια στην Τεχεράνη, αλλά και σε κάποια Αραβικά κράτη.
 
Αρμόδιοι παράγοντες από τα συναρμόδια Υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, εκτιμούν ότι, η αναβάθμιση των πολιτικο-στρατιωτικών σχέσεων Ελλάδας και Ισραήλ, είναι θετική για τα εθνικά μας συμφέροντα και σε καμιά περίπτωση δεν απειλούνται οι παραδοσιακά καλές σχέσεις της Ελλάδας με τον Αραβικό Κόσμο.
 
Κατά τα άλλα, να ευχηθούμε, απόψε το βράδυ στο Στάδιο Καραϊσκάκη η Εθνική Ελλάδας, να είναι αποτελεσματική, στην αναμέτρηση της με την ομάδα του Ισραήλ.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: