Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Αποκαλυπτική συνέντευξη για τους μύχιους πόθους της τουρκικής κυβέρνησης και τον στόχο της συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου «Στριπτίζ» Ερντογάν για κάζους μπέλι - πετρέλαια





Για το μόνο θέμα που δεν θα αντιπαρατεθεί με τους Τούρκους στρατηγούς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι για τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και τις πτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά. Αυτό είναι το συμπέρασμα από την αποκαλυπτική συνέντευξη που παραχώρησε ο Τούρκος πρωθυπουργός στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή οι 'Φάκελοι· ενόψει της νέας επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει στην Αθήνα την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή νια να συμμετάσχει στη σύνοδο για το κλίμα.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι δεν έχει μυστική ατζέντα σας επαφές του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ωστόσο, έδειξε κατανόηση για τις ευαισθησίες που έχουν οι Τούρκοι στρατηγοί για το Αιγαίο, κατηγόρησε εκ νέου τις ελληνικές εφημερίδες ότι πυροδοτούν την ένταση σας ελληνοτουρκικές σχέσεις και αμέσως μετά με συγκεκαλυμμένο τρόπο ξεδίπλωσε τις αξιώσεις του που δεν είναι άλλες από το να παραιτηθεί η Αθήνα από το δικαίωμα επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. προκειμένου να αποφευχθεί το κάζους μπέλι που έχει ψηφίσει αυθαίρετα και παράνομα η τουρκική εθνοσυνέλευση!!!

Όχι στα 12 μίλια
Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Τούρκος πρωθυπουργός εκτίμησε ότι διανύουμε μία περίοδο, όπου οι διαδικασίες επιταχύνονται, γίνονται βήματα ειρήνης και φιλίας, γι' αυτό, όπως ισχυρίστηκε, θα πρέπει να εξαλείψουμε συντηρητικές απόψεις.

'Δεν βλέπω γιατί να μην υπάρξει συμφωνία στο Αιγαίο και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για συνεργασία. ..Με τον φίλο μου τον κ. Παπανδρέου προσπαθούμε να αλλάξουμε την πορεία των πραγμάτων... Οι δύο χώρες δεν θα πρέπει να κάνουν πράξη (σ.σ. εννοεί τα 12 μίλια) αυτά που συνιστούν κάζους μπέλι και θα έλεγα ότι δεν πρέπει να πέφτουμε σε παγίδες που μας στήνουν κάποιοι που θέλουν να πυροδοτήσουν εντάσεις», τόνισε.

Στεναχωριέται για τις παραβιάσεις!!!
0 Ταγίπ Ερντογάν ρωτήθηκε ακόμα για ας πτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από το Αιγαίο. 0 ίδιος υποστήριξε ότι οι πτήσεις πάνω από τα νησιά δεν γίνονται τόσο συχνά όσο παλιά και όπως τόνισε: «Εμείς θέλουμε να μην γίνονται καθόλου πτήσεις, αλλά το τουρκικό Γενικό Επιτελείο Στρατού έχει μία... «ευαισθησία» και εγώ στεναχωριέμαι»!!!

0 Τούρκος Πρωθυπουργός δεν σταμάτησε όμως εκεί. Επέρριψε ευθύνες στην ελληνική πλευρά, λέγοντας ότι η Ελλάδα κάνει πτήσεις μέχρι την τουρκική υφαλοκρηπίδα και αμέσως μετά πρότεινε μια ιδιότυπη επιδιαιτησία από το NA­TO. Αν ένα σκάφος απογειώνεται από τη μία χώρα, ένα άλλο αεροσκάφος θα πρέπει να απογειωθεί και από την άλλη. 

Οι πτήσεις θα πρέπει να ελέγχονται από το NATO... Αλλά θα πρέπει να αλλάξουμε και την ψυχολογία της κοινής γνώμης, να μην βλέπει δηλαδή τα πράγματα από τη στρατιωτική πλευρά.. τόνισε.

Η συνεκμετάλλευση
0 Τούρκος πρωθυπουργός ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός και για τον στόχο της συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου.
Όταν ρωτήθηκε για την προοπτική Ελλάδας και Τουρκίας να εκμεταλλευθούν από κοινού τα κοιτάσματα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, επανέλαβε ότι το Αιγαίο θα πρέπει να γίνει πέλαγος φιλίας και ειρήνης και να συμφωνήσουμε για κοινές επενδύσεις και οφέλη σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. 

«Δεν βλέπω κανέναν λόγο για να μην φτάσουμε σε μια συμφωνία για την υφαλοκρηπίδα. 

Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να φτάσουμε σε μια συνεργασία για αυτόν τον τομέα και βέβαια να καθοδηγούμαστε από το κοινό συμφέρον. Πρέπει να κάνουμε αυτά τα βήματα αλλιώς θα είμαστε και οι δυο χαμένοι»είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, αναφερόμενος σης σχέσεις της χώρας του με το Ισραήλ, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας σημείωσε ότι το Ισραήλ ετοιμάζεται να απωλέσει ένα σημαντικό φίλο στη Μέση Ανατολή, κατηγόρησε την ισραηλινή κυβέρνηση για «πολιτική θρασύτητα» και κάλεσε τους ηγέτες να μην μείνουν άφωνοι απέναντι σε αυτήν τη συμπεριφορά.


Δεν υπάρχουν σχόλια: