Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ Ε.ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ.


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΡ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ.Ε.ΔΡΟΥΓΟΣ
Τον μέχρι χθες Γενικό Διευθυντή εξοπλισμών Ε.ΒΑΣΙΛΑΚΟ τον ήξερα πάρα πολύ λίγο.(δυο φορές είχε περάσει από το περίπτερο περιοδικού- σε ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΑΜΥΝΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ- του οποίου για 3 χρόνια ήμουνα Εκδότης και Διευθυντής ).

Ασφαλώς για το πρόσωπο του άκουγα διάφορα από πολλούς εντός και εκτός Επιτελείων, όπως πχ ότι «επί των ημερών του καθυστέρησαν τα προγράμματα, και οι προμήθειες των ΕΔ». 

Προσωπικά δεν θα ασχοληθώ με την περίπτωση, μετά τα όσα είπε περί απειλών που δέχτηκε κλπ. ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΑ ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ(με βρίσκει κάθετα αντίθετο).Αλλά θα καταγράψω απλούστατα μια σειρά επισημάνσεων που τις θεωρώ σημαντικές.

ΠΡΩΤΗ.
Δυστυχώς στην χώρα μας από τον Ε.ΑΒΕΡΩΦ μέχρι τελευταία στο Υπουργείο Άμυνας οι τοποθετήσεις των επικεφαλής των διαφόρων υπηρεσιών ήσαν πάντοτε με κομματικά κριτήρια. Στην Ελλάδα της παρακμής ζούμε, και ακόμα και μεταξύ Υπουργών που προέρχονται από το ίδιο κόμμα , βλέπει κανείς να αλλάζουν οι επικεφαλής των διαφόρων υπηρεσιών αμέσως.(πχ επί ΑΚΗ πήγαμε από ΧΩΡΑΦΑ-ΑΓΡΑΦΙΩΤΗ κλπ σε ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΑΚΟ και ΤΡΑΥΛΟ -κλπ την περίοδο ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ). Αν έρθω στη ΝΔ από την εποχή ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ με διαφόρους της ΚΛΑΔΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ , περάσαμε σε Ε. ΒΑΣΙΛΑΚΟ και ορισμένους Φυσικομαθηματικούς /Καθηγητές Φροντιστηρίων στο ΧΟΛΑΡΓΟ που τοποθετήθηκαν σε σημαντικά πόστα της πολεμικής μας βιομηχανίας επειδή είχαν στενές –κομματικές σχέσεις με τον Ε. ΜΕΙΜΑΡΑΚΗ).Δεν είχαν καμία ιδέα για τον κρίσιμο και παθογενή τομέα της Πολεμικής Βιομηχανίας μας .ΕΝΑ ΤΟΜΕΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ…Συνεπώς από το 1975 μέχρι σήμερα δεν έχουν τοποθετηθεί άτομα-γνώστες των θεμάτων των εξοπλισμών .ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΑΦΕΡΩ –ΣΧΟΛΙΑΣΩ ΕΠΙ ΤΩΝ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΩ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΝΑ ΓΡΑΨΩ, ΚΑΙ ΕΧΩ ΠΟΛΛΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΝΑ ΚΑΝΩ. Από τους Ηπειρώτες του ΑΒΕΡΩΦ μέσω πολλών άλλων κομματικών και τοπικών συγγενειών φθάσαμε στην σημερινή κατάσταση. ΕΙΝΑΙ ΠΟΝΕΜΕΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, ενός τομέα που δεν έχει μέλλον. ΣΥΝΤΗΡΕΙΤΑΙ ΜΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΠΟΛΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΠΕΙ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ. Πέραν των πολιτικών δίπλα τους τοποθετούνται και κάποιοι στρατιωτικοί οι οποίοι αρέσκονται στο να κάνουν τα ταξιδάκια τους και να παρακολουθούν στο εξωτερικό ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ. 

Παραπέρα τίποτα. ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ-ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Διαφορετικά αν δεν είσαι σε αυτή την ομάδα δεν θα βρεθείς ποτέ στο Ντουμπάι, στο Φάρνμποροου ή στο Μπουρζέ. ΚΑΘΑΡΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ. Παραγωγή σκέψης και φρέσκες ιδέες μηδέν, όλα αυτά τα χρόνια. Σκουριασμένα μυαλά.

ΔΕΥΤΕΡΟ
Ο κύριος ΒΑΣΙΛΑΚΟΣ ισχυρίσθηκε στον τελευταίο του λόγο ότι ΑΝΤΙΣΤΑΘΗΚΕ σε όλα τα ΠΙΡΑΝΧΑΣ που πίεζαν για τα εξοπλιστικά προγράμματα..
Δεν θα ασχοληθώ με αυτό. Θα πω όμως το άλλο στο οποίο οφείλει μια απάντηση και ο ΑΝΥΕΘΑ κ ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ, αφού και οι δυο αντιστάθηκαν στα ΦΟΝΙΚΑ ΠΙΡΑΝΧΑΣ των εξοπλισμών, τα οποία –ΔΕΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΩ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΟΥΣ- λυμαίνονται το ότι «έχει απομείνει από τον ΤΙΤΑΝΙΚΟ της πολεμικής μας βιομηχανίας». Να κατονομάσουν όμως όλους αυτούς τους αγύρτες οι οποίοι έφτιαξαν περιουσίες και καριέρες στην πλάτη του αφέντη λαού και του Έλληνα φορολογούμενου. ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΒΡΕΘΕΙ ΣΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΧΑΛΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ. Και αν ο ΑΝΥΕΘΑ μπορεί να επικαλεστεί αυτά που του παρέχουν οι εδώ νόμοι, ο κ ΒΑΣΙΛΑΚΟΣ είναι πολίτης και κάνει βαρυσήμαντες καταγγελίες για πρόσωπα και πράγματα σε μια χώρα που οργιάζει η διαφθορά. ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΑ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΔΙΑ ΤΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΣ ΝΑ ΕΠΕΜΒΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ , ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΝΕ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΤΥΧΑΡΠΑΣΤΟΙ ΚΑΙ ΜΑΦΙΟΖΟΙ ΤΩΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ(ΤΑ ΠΙΡΑΝΧΑΣ) ΣΕ ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ, ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΠΑΡΟΥΝ ΠΙΣΩ. Σε αξιοπρεπείς και υπολογίσιμες χώρες τουλάχιστον τέτοια σοβαρά θέματα βγαίνουν στην φόρα και υπάρχει δικαιοσύνη..

Και θα πρότεινα διαχρονικά να καταθέσουν και αξιωματικοί και των τριών κλάδων των ΕΔ που είχαν «πάρε-δώσε» σε τέτοια. Η κοινή γνώμη δεν ικανοποιείται από δακρύβρεκτους λόγους και λεκτικές επάρσεις. ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΟΥΜΕ ΠΙΑΣΕΙ ΠΑΤΟ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΘΑΡΣΗ. Αν κινδυνεύει η ζωή του οποιουδήποτε οφείλει η Πολιτεία να τον προστατεύσει. ΤΕΛΕΙΑ και ΠΑΥΛΑ. 

Είναι καιρός να δούμε ονόματα και διευθύνσεις. Αλλιώς κάνουμε κύκλους περί τον άξονα. Στο εξωτερικό σε σκάνδαλα μεγάλα ονόματα πήγανε στην φυλακή.
Και ο κ ΒΑΣΙΛΑΚΟΣ γνωρίζει τον χώρο αρκετά καλά, παρά το γεγονός ότι δεν προέρχεται από τους τομείς των ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ-ΑΜΥΝΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ και ΑΝΑΛΥΣΕΩΝ(τέλος πάντων στην ΕΛΛΑΔΑ ζούμε και δεν περιμένουμε τίποτα αξιοκρατικά και για αυτό και τελειώνουμε…). 
ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΑ ΕΛΕΓΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ.(και εκεί πρωτοφανή πράγματα…) .
Στο εξωτερικό επειδή υπάρχει υπολογίσιμη αξιοκρατία ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΑΝΘΡΩΠΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΘΕΣΗ. Στην πατρίδα μας γενικά τοποθετούμαι έχουμε ΤΟΝ ΠΛΕΟΝ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΑΝΘΡΩΠΟ ΜΕ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΘΕΣΗ. Για αυτό φθάσαμε εδώ που βρισκόμαστε και το ποτάμι δεν αναστρέφεται… ΚΑΙ ΔΕΝ ΛΕΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ.

ΤΡΙΤΟ 
Προσωπικά και καλοπροαίρετα θα πω ότι πάρα πολλοί είχαν παράπονα από τον Ε.ΒΑΣΙΛΑΚΟ. Δεν μπορεί να ξεχάσει κάποιος την προ μηνών σύγκρουση του προέδρου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου ΓΙΑΝΝΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΙΔΗ, δημόσια μαζί του. Τα παράπονα στην ζωή είναι πραγματικότητα, όπως και οι καθυστερήσεις των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Πολλοί φοβούνται να βάλουν την υπογραφή τους. ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΛΑΘΟΣ ΗΤΑΝ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΡΩΣΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΤΕΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ BMP-3. Ήταν λέει απόφαση ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ και προχωρήσαμε απευθείας. Ναι αλλά οι αρμόδιες διευθύνσεις του ΓΕΣ αλλά πρότειναν τότε… ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΡΧΗΓΟΙ ΚΛΑΔΩΝ ΠΟΥ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΗΓΕΣΙΕΣ ΔΕΝ ΦΕΡΝΟΥΝ ΤΙΣ ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ… ΔΥΣΤΥΧΩΣ.

Αυτό που λένε οι ξένοι αξιωματικοί για εμάς είναι ότι «οι διασυνδέσεις είναι κυρίως κομματικές». Και μάλιστα φράξιες και ομάδες μέσα στο ίδιο κόμμα. ΑΣ ΜΗΝ ΜΠΩ ΣΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ, γιατί το πλαίσιο προαγωγών των στελεχών των ΕΔ νοσούσε, νοσεί και θα νοσεί. 
Τώρα ότι οι έστω οριακοί εξοπλισμοί μας και οι προμήθειες ανταλλακτικών δεν προχώρησαν επί χρόνια , οι ευθύνες βαραίνουν πολλούς. ΕΙΠΑΜΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΕΜΕ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ και ΤΕΛΙΚΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΦΟΠΛΙΣΜΟΥ(σαν κάτι ιδέες που κυκλοφορούσαν στον ΨΥΧΡΟ ΠΟΛΕΜΟ για μονομερή αφοπλισμό από τους αριστερούς στην ΔΥΣΗ…Ευτυχώς κέρδισε το ΝΑΤΟ τον Ψυχρό Πόλεμο ).

Και ασφαλώς στις προηγούμενες κυβερνήσεις οι επιλογές Υπουργών-Υφυπουργών και Αρχηγών Κλάδων ως ένα πολύ μεγάλο βαθμό ήταν σκέτη αποτυχία.

ΤΕΤΑΡΤΟ
Έχω πει και γράψει επί χρόνια ότι ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΝΩΤΑΤΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ-ΠΟΛΛΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΧΩΡΙΣ ΕΠΑΡΚΗ ΕΠΑΝΔΡΩΣΗ-ΠΟΛΛΑ ΚΕΝΤΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ-κλπ. 
Ας μην περάσω σε συγκεκριμένα παραδείγματα. ΧΑΟΣ. Υπήρξαν περιπτώσεις αξιωματικών που έγιναν Αρχηγοί γιατί εξυπηρετούσαν πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες .Πχ επί εποχής αειμνήστου ΑΒΕΡΩΦ οι Ηπειρώτες. Υπάρχουν περιπτώσεις αξιωματικών που πήγαιναν απογεύματα στα Γραφεία του υπουργείου και σχολίαζαν βιογραφικά άλλων συναδέλφων τους και ορισμένοι μάλιστα πρωτοστατούσαν στις κρίσεις και στις τοποθετήσεις. Υπήρξαν περιπτώσεις κομματικών-αξιωματικών που ανέλαβαν θέσεις , χωρίς καλά καλά να υπογραφούν από τον Αρχηγό του κλάδου τα σχετικά έγγραφα. Υπήρξαν περιπτώσεις των Ανωτάτων Συμβουλίων των Κλάδων που ότι έλεγε ο Αρχηγός τελείωνε και έβγαιναν αποφάσεις(και οι άλλοι ανώτατοι απλά διακοσμητικά πρόσωπα χωρίς άποψη) . Εκατοντάδες αξιωματικοί αποστρατεύονται με ένα Α βαθμό και μετά προσφεύγουν στα ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ, και ισχυρίζονται ότι αδικήθηκαν και δικαιώνονται και παίρνουν τους παραπάνω βαθμούς και αναδρομικά κάποια χρήματα. Και μετά λέμε τι γίνεται. ΚΑΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΠΩΣ ΕΛΕΓΕ ΤΟΤΕ ΚΑΙ Ο ΕΚ ΤΩΝ ΚΟΡΥΦΑΙΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΠΡΕΣΒΕΩΝ ΝΙΚΟΛΑΣ ΜΠΕΡΝΣ(πριν 10 χρόνια/Καθηγητής στο ΧΑΡΒΑΡΝΤ τώρα). ΚΑΙ λες ΣΤΡΑΤΗΓΕ στου ΠΑΠΑΓΟΥ και γυρίζουν το κεφάλι 200!. Και ήμαστε στις χώρες που μπορεί να πας στο σπίτι σου, και όταν αλλάξει η πολιτική κατάσταση να επανέλθεις σε ενεργό θέση. Ή ακόμα και αν σε αδίκησαν στην κανονική σου πορεία να σε «χρυσώσουν το χάπι» και να σε βάλουν επικεφαλής κάποιου οργανισμού και να έχεις επιπρόσθετο μισθό(κάπως έτσι έχουν βολευτεί πολλοί κατά καιρούς που ήσαν και με τον αστυφύλακα και με τον χωροφύλακα). 

Η κατάσταση είναι εξωφρενική και οι «ασθένειες»μας πολλαπλές. ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΩΣ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΤΟΥ ΤΟΥΝΕΛ. Προχωράμε στην ομίχλη χωρίς πυξίδα και δεν θα συνέλθουμε. Εδώ κάποτε έκαναν ΚΕΝΤΡΑ Εκπαίδευσης σε πολλές περιοχές για να ικανοποιήσουν πολιτικά και κομματικά αιτήματα.(με 30-40 στρατιώτες!)

Κλίνω λέγοντας ότι είναι η ώρα για σαρωτικές και σε βάθος αλλαγές στις ΕΔ. Η πρωτοφανής οικονομική κρίση πέραν του χάους, προσφέρει και κάποιες οριακές επιλογές για δομικές αλλαγές. ΘΑΡΧΕΙΝ ΧΡΗ.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: