Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΟΥΝ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ Βρίσκει ακροατές η πρόταση Σαμαρά


Κι αυτό έχει ανησυχήσει τον πρωθυπουργό, που για πρώτη φορά απολογείται καθημερινά!
 ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ απαξίωση του ΠΑΣΟΚ και στην αποδόμηση του ηγετικού προφίλ του Γ. Παπανδρέου στοχεύει η στρατηγική που άρχισε να εφαρμόζει η Νέα Δημοκρατία με αφετηρία τη ΔΕΘ, στρατηγική η οποία θα κορυφώνεται καθώς θα προσεγγίζουμε την ημερομηνία των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση.
 

Στη Ρηγίλλης θεωρούν ότι η έλλειψη αξιοπιστίας αποτελεί την «αχίλλειο πτέρνα» της κυβέρνησης και για τον λόγο αυτό εστιάζουν την κριτική τους στην ανακολουθία λόγων και πράξεων. 

Ο Αντ. Σαμαράς ευθέως και σε κάθε ευκαιρία πλέον καταγγέλλει προσωπικά τον πρωθυπουργό για «πολιτική εξαπάτησης» του ελληνικού λαού, καθώς η πολιτική που υλοποιεί καμιά σχέση δεν έχει με τις προεκλογικές του δεσμεύσεις. 

«Η περιβόητη φράση του ''λεφτά υπάρχουν'' θα καταδιώκει τον κ. Παπανδρέου ως το τέλος της πρωθυπουργικής του θητείας», σημειώνουν στενοί συνεργάτες του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. 

Προσθέτουν δε ότι, προϊόντος του χρόνου, όλο και περισσότεροι πολίτες αντιλαμβάνονται πως «παρότι γνώριζε την πραγματική κατάσταση της οικονομίας, υποσχέθηκε τα πάντα και σε όλους προκειμένου να κερδίσει τις εκλογές».

Κι αν τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, που καταγράφουν σημεία αλλαγής στην πολιτική ατμόσφαιρα, ήταν για τη Ρηγίλλης μια πρώτη ένδειξη για την ορθότητα της στρατηγικής που ακολουθούν, οι αντιδράσεις της κυβέρνησης, αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού συνιστούν μια ισχυρή, ισχυρότατη απόδειξη.


Αμηχανία, εκνευρισμός και ανησυχία διακρίνουν τις δηλώσεις των αρμόδιων υπουργών που επιχειρούν με έωλα επιχειρήματα να απαντήσουν στις αιτιάσεις (καταγγελίες) της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Παράλληλα, για πρώτη φορά στα χρονικά πρωθυπουργός μπαίνει στη διαδικασία (υποχρεώνεται εκ των πραγμάτων...) να απαντάει, σε καθημερινή βάση πλέον, στις κατηγορίες του κ. Σαμαρά και να απολογείται για τις πολιτικές επιλογές του. 

Δεν περνάει απαρατήρητο το γεγονός ότι σε ορισμένες περιπτώσεις ο κ. Παπανδρέου εκτοξεύει ασυνήθιστους για τον ίδιο χαρακτηρισμούς, δείγμα του εκνευρισμού που τον διακατέχει.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν θορυβηθεί ιδιαίτερα, καθώς διαπιστώνουν (τους το επισημαίνουν και οι μυστικές δημοσκοπήσεις) ότι η κατηγορία του κ. Σαμαρά περί «πολιτικής εξαπάτησης» βρίσκει απήχηση σε σημαντικά τμήματα της κοινωνίας. 


«Ρεύμα» που αν δεν ανακοπεί εγκαίρως, μπορεί να προκαλέσει «ανεπανόρθωτες βλάβες» στο προφίλ του κ. Παπανδρέου, καθώς η αξιοπιστία ήταν μέχρι πρότινος ένα από τα «ισχυρά χαρτιά» του.

Ένας ακόμη λόγος που επιτείνει τη σύγχυση και την αμηχανία στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι και το γεγονός ότι το «μήνυμα» της Νέας Δημοκρατίας ότι «υπάρχει άλλη λύση για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης» βρίσκει ολοένα και περισσότερους ακροατές στον ελληνικό λαό. 


Ο αριθμός των πολιτών που αμφισβητούν και δεν ασπάζονται ασυζητητί το κυβερνητικό δόγμα ότι «το Μνημόνιο ήταν και είναι μονόδρομος», αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. 

Εξέλιξη την οποία σε καμιά περίπτωση δεν ανέμεναν στην κυβέρνηση, εξ ου και από τον Ιούλιο που ο κ. Σαμαράς παρουσίασε τη συνολική πρόταση του κόμματος, άλλαξαν τέσσερις φορές στρατηγική.

Αρχικά αγνόησαν επιδεικτικά τις προτάσεις της ΝΔ, στη συνέχεια τις απέρριψαν ως ανέφικτες, στην επόμενη φάση αμφισβήτησαν την αποτελεσματικότητά τους και, τελικά, έφτασαν στο σημείο να μιλήσουν για «μαθητευόμενους μάγους της Ρηγίλλης»! 


Βλέποντας ότι ούτε αυτή η στρατηγική απέδιδε καρπούς, πρότειναν (διά στόματος του Γ. Παπακωνσταντίνου) ως... λύση τη σύγκριση των δύο πολιτικών. 

Αυτής που υλοποιείται σήμερα από την κυβέρνηση, σύμφωνα με τις επιταγές της «τρόικας» και με τα... γνωστά αποτελέσματα, και της εναλλακτικής που προτείνει η Νέα Δημοκρατία.

Ενδεικτικό της ανησυχίας που επικρατεί στην κυβέρνηση είναι ένα ακόμη γεγονός: Την περασμένη Δευτέρα ο κ. Σαμαράς, σ' έναν απολογισμό για τον έναν χρόνο διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, περιέγραψε με τα πλέον μελανά χρώματα τα πεπραγμένα της κυβέρνησης. 


Την ίδια ημέρα έσπευσαν να του απαντήσουν διαδοχικά, πρώτα ο πρωθυπουργός, στη συνέχεια ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχ. Καρχιμάκης, μετά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής και, τέλος, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. 
Τις επόμενες ημέρες ακολούθησαν οι κ. Βενιζέλος, Ρέππας και Χρυσοχοΐδης.

Εξίσου χαρακτηριστικό και το παρακάτω στιγμιότυπο: Τις αμέσως προηγούμενες ημέρες, υπουργός που λόγω γεγονότων βρίσκεται αυτόν τον καιρό στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, συναντά στη Βουλή βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας. 


Με έκδηλη την αγωνία στο πρόσωπό του, λέει κατά λέξη:
«Γιατί κάνετε τόσο σκληρή αντιπολίτευση; Μόνο έναν χρόνο είμαστε στην εξουσία. Αφήστε μας να κυβερνήσουμε»!

Στο μεταξύ, ο... «πόλεμος των βίντεο» που ξεκίνησε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα συνεχισθεί, ως φαίνεται, μέχρι και τις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση. 


Στα στρατηγεία και των δύο μεγάλων κομμάτων σαρώνουν το διαδίκτυο και ανασύρουν παλαιότερες δηλώσεις των πολιτικών τους αντιπάλων, οι οποίες είναι πιθανό να αποτελέσουν θέμα σ' ένα από τα επόμενα «βιντεοκλίπ». 

Στη Ρηγίλλης εκφράζουν ικανοποίηση για την απήχηση που είχε η ιδέα τους και θεωρούν ότι, για πολλούς και διάφορους λόγους είναι σε πλεονεκτική θέση έναντι του ΠΑΣΟΚ. 

Αφενός διότι έχει παρέλθει μόνον ένας χρόνος από τις εκλογές, άρα είναι νωπές στη μνήμη του ελληνικού λαού οι υποσχέσεις του Γ. Παπανδρέου, και αφετέρου διότι η πολιτική που υλοποιεί η κυβέρνηση απέχει παρασάγγας από τις συγκεκριμένες υποσχέσεις. 

Εννοείται ότι η περίφημη φράση του πρωθυπουργού «λεφτά υπάρχουν» θα είναι το (μόνιμο) σημείο αναφοράς σε όλα τα «βίντεο» της Νέας Δημοκρατίας, εκτός απροόπτου και στα τηλεοπτικά σποτ που θα προβληθούν εν όψει των εκλογών. 
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: