Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Βίντεο από την ελληνο-ισραηλινή άσκηση

 
Σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί στον ουρανό της Ηλείας η διεθνής στρατιωτική αεροπορική άσκηση στην οποία μετέχουν ισραηλινά και ελληνικά αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Όπως είναι γνωστό, η άσκηση αφορά την εκπαίδευση των χειριστών αεροσκαφών πάνω στον εναέριο ανεφοδιασμό.

Στον ουρανό του Πύργου εμφανίστηκαν νωρίτερα κάποια από τα μαχητικά αεροσκάφη που μετέχουν στην άσκηση (συνολικά έξι ελληνικά μαχητικά αεροπλάνα παίρνουν μέρος στην άσκηση).

Το iliatora.gr κατέγραψε βίντεο από την πτήση των μαχητικών αεροσκαφών πάνω από τον Πύργο.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στην Ανδραβίδα για την άσκηση με το Ισραήλ - Έφτασαν τα πρώτα Aπάτσι  


Πάνω από την πόλη του Πύργου εθεάθησαν πριν λίγη ώρα δύο από τα τέσσερα συνολικά ισραηλινά ελικόπτερα τύπου «Απάτσι» που μαζί με άλλα, ισραηλινά και ελληνικά, θα πάρουν μέρος στην άσκηση εναέριου ανεφοδιασμού η οποία ξεκινά από αύριο. Tα ελικόπτερα προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της Ανδραβίδας που θα αποτελέσει, καθ’ όλη τη διάρκεια της άσκησης το κύριο «ορμητήριο» των ισραηλινών.

Αν και η άσκηση δεν περιλαμβάνει χρήση οπλικών συστημάτων και πυρών, τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τις τοπικές αρχές είναι δρακόντεια, εξαιτίας της παρουσίας των ισραηλινών δυνάμεων. 
 
Όπως έγινε γνωστό, άνδρες της ομάδας «ΔΙΑΣ» της Ελληνικής Αστυνομίας βρίσκονται «επί ποδός» τις τελευταίες ημέρες προκειμένου να ενισχυθεί η ασφάλεια των ισραηλινών πιλότων που διαμένουν στις εγκαταστάσεις της 117 Πτέρυγας Μάχης στη Διασπορά Κυλλήνης.

Κόμματα και ειρηνικές οργανώσεις έχουν εκφράσει με ανακοινώσεις τους την αντίθεσή τους στην παρουσία ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ηλεία και στην Ελλάδα ευρύτερα. Χαρακτηριστική είναι η στάση του ΚΚΕ που ζητά να ακυρωθεί η άσκηση, την οποία χαρακτηρίζουν «προκλητική» και «άμεση εχθρική πράξη».

Συνολικά στην άσκηση οι Ισραηλινοί φέρνουν 4 επιθετικά ελικόπτερα ΑΗ-64 Apache (συν ένα εφεδρικό) και 4 UH-60 (συν ένα εφεδρικό). Σύνολο δέκα ελικόπτερα. 
 
Από ελληνικής πλευράς θα διατεθούν 2 Apache, δύο Super Puma AS-332 και έξι μαχητικά (F-16 ή F-4). H άσκηση θα διεξαχθεί σε διαδοχικές φάσεις ενώ τα ισραηλινά ελικόπτερα πέρασαν από τις εξής περιοχές πριν φτάσουν Ανδραβίδα: Κρήτη, Κύθηρα, Καλαμάτα και τέλος, Ανδραβίδα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: