Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Παραιτήθηκε ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος. Θα ακολουθήσουν και άλλοι;

 
Αντιδράσεις και σε ναυτιλιακούς κύκλους προκαλεί η διχοτόμηση του Λιμενικού
 Χάος επικρατεί στο Λιμενικό Σώμα, αφού η νέα διχοτόμηση έφερε την παραίτηση του αρχηγού, αντιναύαρχου Αθ. Μπούσιου, ενώ την ίδια στιγμή τίθεται θέμα και για άλλες παραιτήσεις στελεχών που βλέπουν την κατάσταση να λαμβάνει δραματικές διαστάσεις. 

Την ίδια στιγμή, η κατάσταση που δημιουργείται προκαλεί αντιδράσεις και σε ναυτιλιακούς κύκλους που βλέπουν ότι η πολιτική τακτική η οποία ακολουθείται, αντί να επιλύει προβλήματα, δημιουργεί νέα, υποβαθμίζοντας το Λιμενικό Σώμα, κάτι το οποίο προκάλεσε και την παραίτηση του αρχηγού.
Δεν είναι μάλιστα λίγοι αυτοί που θέτουν ακόμη και θέμα προάσπισης των εθνικών συμφερόντων, με δεδομένο ότι το Λιμενικό Σώμα είναι επιφορτισμένο με ένα μεγάλο και δύσκολο έργο. 

Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι ακόμη και στην περιοχή των Ιμίων περιπολούν σκάφη του Λιμενικού, τα οποία συνεπικουρούνται από αυτά του Πολεμικού Ναυτικού, όταν υπάρχει εμπλοκή με τουρκικά σκάφη.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το ότι οι επιχειρησιακές υπηρεσίες του Λιμενικού δόθηκαν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ενώ ο αρχηγός αναφέρεται σε αυτό των Θαλασσίων Υποθέσεων, επιβεβαιώνει όσους υποστηρίζουν ότι η διχοτόμηση θα προκαλέσει πολλά, αλλά και σοβαρά προβλήματα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρώην, πλέον, αρχηγός του Λιμενικού, στις συζητήσεις του, εξέφρασε κατ’ επανάληψη τον προβληματισμό του κατά πόσο μπορεί να λειτουργήσει αυτό το σχήμα, καθώς και τις ανησυχίες του για το τι θα γίνει εάν προκύψουν εθνικής σημασίας θέματα. Και φυσικά δεν αναφερόταν στους λαθρομετανάστες.

Ανησυχίες έχει εκφράσει και για το πώς θα λειτουργήσει το σχήμα με τις επιχειρησιακές αρμοδιότητες στο Προστασίας του Πολίτη και τις υπόλοιπες στο Θαλασσίων Υποθέσεων, στο οποίο όμως λειτουργεί και ο θάλαμος επιχειρήσεων. 

Ο κ. Μπούσιος, με την ανακοίνωση των στοιχείων που αφορούν τις αρμοδιότητες, εξέφρασε την πρόθεσή του να παραιτηθεί. Παρέμεινε μέχρι την προηγούμενη Παρασκευή, εκτιμώντας ότι ίσως υπάρξουν δεύτερες σκέψεις και δεν επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος.

Λάθη που ήδη έφεραν το Λιμενικό σε δυσχερή θέση. Όμως διαπίστωσε, όπως και τα υπόλοιπα στελέχη του Λιμενικού, πως οι οδηγίες προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι να δημιουργηθεί Αρχηγείο Ακτοφυλακής και όχι Λιμενικού Σώματος, το οποίο δεν θα υπάγεται στο υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων (πρώην Εμπορικής Ναυτιλίας).

Πρέπει να αναφερθεί ότι τους τελευταίους 12 μήνες παραιτήθηκαν δύο αρχηγοί, καταργήθηκε το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις, δόθηκαν οι αρμοδιότητες του Λιμενικού στα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας, επανασυστάθηκε το Ναυτιλίας με την επωνυμία Θαλασσίων Υποθέσεων και ξαναμοιράστηκαν οι αρμοδιότητες του Λιμενικού.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: