Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Στοχοποιούν και πάλι το Αγαθονήσι


Η επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα σε λίγες ημέρες εκτιμάται ότι θα δώ­σει νέα ώθηση στις διεξαγόμενες διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, θεαματικές ανακοινώσεις δεν αναμένονται, αφού ο πρωθυπουργός της γείτονας θα Βρεθεί στην Αθήνα για να συμμετάσχει σε ένα συνέδριο.

Ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι στις συνομιλίες με τον κ. Παπανδρέου θα αναζη­τηθεί χώρος συναινέσεων. Το εντυπωσιακό είναι ότι ήδη η Αθήνα εκτιμά ότι οι διερευ­νητικές πάνε «ανέλπιστα καλά».
Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση διαβλέ­πει ότι μπορούν να ολοκληρωθούν, κάτι που στο παρελθόν ήταν επισφαλές. Και να δοθεί έτσι η σκυτάλη σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών ή ακόμη και πρωθυπουργών για συνομιλίες που θα οδηγήσουν σε διευθέ­τηση τις διμερείς διαφορές.
Κι όμως αυτές οι θετικές πληροφορίες δίνονται από την κυβέρνηση την ώρα που η Άγκυρα προκαλεί ασυστόλως. Ύστερα από αρκετό καιρό σημειώθηκε πριν από λίγες η­μέρες υπερπτήση τουρκικών μαχητικών στο Αγαθονήσι, ενώ ο Ιμπραήμ Καλίν, σύμβου­λος του κ. Ερντογάν,δήλωσε ότι μπορεί να αρθεί το τουρκικό casus belli με αντάλλαγ­μα την παραίτηση της Ελλάδος από το δι­καίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.

 Ταυτοχρόνως δεν ισχύουν τα περί αμοι­βαίας μείωσης των εξοπλισμών, αφού οι δηλώσεις Ερντογάν ότι η Ελλάδα γονατίζει οικονομικά από την αγορά οπλικών συστη­μάτων, έγιναν μάλλον για λόγους εντυπω­σιασμού. Επίσης στην Κύπρο η Τουρκία ε­ξακολουθεί να λειτουργεί ως δύναμη κατο­χής και να μποϋκοτάρει κάθε προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος.
(A1 ΣΕΛ 9)

Δεν υπάρχουν σχόλια: