Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

ΤΟ νέο ΝΑΤΟ


ΝΑΤΟ
 Ολοκληρώθηκε την Πέμπτη το βράδυ, μια πολύ σημαντική Σύνοδος των Υπουργών Άμυνας  και Εξωτερικών των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ.
 
Στη Σύνοδο αυτή συζητήθηκαν ΟΛΑ τα θέματα μετεξέλιξης και μετασχηματισμού  της Ατλαντικής Συμμαχίας. Ουσιαστικά ρυθμίστηκαν οι λεπτομέρειες  των αποφάσεων,  που θα πάρουν οι πολιτικοί  ηγέτες στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ , που θα γίνει στις 19-20 Νοεμβρίου στη Λισαβόνα.
Πιο συγκεκριμένα, οι Υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της Συμμαχίας συζήτησαν το νέο στρατηγικό δόγμα, τη νέα δομή δυνάμεων, το ζήτημα της αντιπυραυλικής ασφάλειας, τη μεταρρύθμιση των οργανισμών της Συμμαχίας και  τις σχέσεις ΝΑΤΟ- ΕΕ.
 
Ένα νέο ΝΑΤΟ δημιουργείται, που δεν θα έχει καμιά σχέση με τον δυσκίνητο στρατιωτικό μηχανισμό του παρελθόντος.
Δημιουργείται ένας  πανίσχυρος πολιτικο-στρατιωτικός μηχανισμός, που θα έχει τη δυνατότατα παρέμβασης σε οποιοδήποτε σημείο του Πλανήτη, εκεί όπου κατά την άποψη των ηγετών του ΝΑΤΟ απειλείται η σταθερότητα,   δηλαδή τα συμφέροντα της Δυτικής Συμμαχίας (ο συνασπισμός κρατών που ανήκουν στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.).
 
Στην εισήγησή  του ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ κ.Ράσμουσεν, διευκρινίζοντας το νέο  δόγμα του ΝΑΤΟ, είπε ότι  πέρα από τη συλλογική άμυνα (παραμένει σε πλήρη ισχύ το άρθρο 5), θα πρέπει το ΝΑΤΟ να αναλαμβάνει στρατιωτικές  αποστολές, όπως στο Αφγανιστάν.
 
Επίσης συζητήθηκε η  πρόταση για  την επέκταση του υπάρχοντος συστήματος τακτικής αντιπυραυλικής άμυνας , για να καλύψει τα εδάφη των χωρών-μελών της Ατλαντικής Συμμαχίας,  ώστε να προστατεύονται από επιθέσεις από το Ιράν ή τη Βόρειο Κορέα. 
 
Και το εντυπωσιακό είναι ότι οι υπουργοί ΝΑΤΟ, πρότειναν να  συμμετάσχει και η Ρωσία στα σχέδια του ΝΑΤΟ,  για την αντιπυραυλική ασπίδα. Σύμφωνα με το σχεδιασμό του ΝΑΤΟ, οι πύραυλοι πρόκειται να εγκατασταθούν στη Μαύρη Θάλασσα και στις ανατολικές και βορειοανατολικές περιοχές της Τουρκίας.

Στην κοινή Υπουργική Σύνοδο του ΝΑΤΟ την Ελλάδας εκπροσώπησαν, οι Υπουργοί Εθνικής Άμυνας ΕΥΑΓ. Βενιζέλος και Εξωτερικών Δ.Δρούτσας,  που σε δηλώσεις τους επεσήμαναν ότι, στην παρούσα φάση της διαδικασίας, τα σχέδια αλλαγών του ΝΑΤΟ που βρίσκονται υπό επεξεργασία,  ανταποκρίνονται στις επιλογές που έχει κάνει η χώρα μας.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: