Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Είναι μύθος ότι στην Ελλάδα οι πολίτες δεν πληρώνουν φόρους!


Απίστευτο ε; Και όμως είναι πέρα για πέρα αληθινό. Στην Ελλάδα οι πολίτες συνολικά πληρώνουν πολύ περισσότερους φόρους από ότι οι πολίτες πολλών άλλων χωρών. 
 
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του  Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης  (OECD)  αλλά και της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (EUROSTAT) το σύνολο των πάσης φύσεως φόρων που συγκεντρώνει το Ελληνικό κράτος ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) φθάνει το 35.1%.* (σημ. ο πιο σωστός τρόπος υπολογισμού των μεγεθών είναι πάντα ως ποσοστό του ΑΕΠ)
Στην Ισπανία για παράδειγμα το σύνολο των φόρων φθάνει το 33.9% του ΑΕΠ, στην Εσθονία το 32.3%, στην Ελβετία το 30.5% και στη Ρουμανία 28.8%.
Στον Καναδά τον σύνολο των φόρων φθάνει το 32.2% του ΑΕΠ, στις ΗΠΑ το 26.9%, στη Νότιο Κορέα το 26.6% , στην Τουρκία το 23.5%.
Σε όλες αυτές τις χώρες το κράτος εισπράττει από τους πολίτες αναλογικά λιγότερους φόρους από ότι το Ελληνικό κράτος εισπράττει από τους Έλληνες. 
Και στις χώρες αυτές οι πολίτες δεν φοροδιαφεύγουν όπως οι πολίτες της Ελλάδος. 
Σκεφθείτε δηλαδή στην Ελλάδα να μην υπήρχε φοροδιαφυγή και όλοι οι πολίτες να πλήρωναν τους φόρους που θα έπρεπε, σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία.
Τότε οι συνολικοί φόροι που θα εισέπραττε το Ελληνικό κράτος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα ήταν δυσθεώρατοι  και θα έφθαναν πολύ πάνω από το 45%, ίσως και κοντά στο 50% του ΑΕΠ. (!) (σκεφθείτε τι σημαίνει αυτό για την ανάπτυξη)
Όταν στις φορολογικά ευσυνείδητες χώρες Ολλανδία και Γερμανία το ποσοστό των φόρων μόλις που ξεπερνά το 39% του ΑΕΠ.
Πέτρος Δίπλας
* (σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία του 2008. Τα στοιχεία του 2009 δεν είναι ακόμα επίσημα.)
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: