Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Mαθήματα διπλωματίας από τον Βοyko Borisov


Βουλγαρική εποποιία
Η παρακάτω ιστορία αποτελεί μια λαμπρή διπλωματική εποποιία της Βουλγαρίας που αποδεικνύει πως, όταν ένας ηγέτης υψώσει το ανάστημά του, κανείς και τίποτα δεν μπορεί να του αντισταθεί.
Ο Μπόικο Μπορίσοφ έχει μια αδυναμία: το φαΐ.

Αν και αθλητι­κός τύπος, ο Βούλγαρος πρω­θυπουργός δεν λέει ποτέ όχι σε μια καλοψημένη μπριζόλα. «Πεινάω», είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους λίγο πριν από το δείπνο του με τον Μπαρόκ Ομπάμα την περασμένη άνοιξη στην Πράγα.

Κι όταν μετά το τέλος της συ­νάντησης, της πρώτης μετά την κυβερ­νητική αλλαγή στη Σόφια, τον ρώτη­σαν πώς πήγε, απάντησε: «Ηταν πο­λύ καλά. Εκτός από τα ορεκτικά και το επιδόρπιο, υπήρχαν και δυο πιάτα αντίστασης, κρέας και ψάρι».

Πώς εξηγείται λοιπόν ότι αυτός ο άνθρωπος δεν άγγιξε το πιάτο του στο δείπνο που παρέθεσε στις 22 Σεπτεμβρίου ο Αμπντουλάχ Γκιουλ στο σικ ξενοδοχείο Astoria Waldorf της Νέας Υόρκης; Στο δείπνο που έγινε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών παραβρέθηκαν 200 προσωπικότητες του πολιτικού και επι­χειρηματικού κόσμου από τα Βαλκάνια και τις Ηνωμένες Πολιτείες (μεταξύ των οποίων και ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών). 

«Ο μπαρόκ διάκοσμος της αίθουσας, το πλούσιο δείπνο και η μεγαλοπρεπής ατμόσφαιρα αντανα­κλούσαν την πολιτική και οικονομική ισχύ της Τουρκίας» είπε μια (βουλ­γαρική προφανώς) πηγή στην εφη­μερίδα «Τρουντ».
«Ηταν τρεις φορές πιο σικ από το δείπνο που παρέθεσε n Μέρκελ». Ο Μπορίσοφ, που n χώ­ρα του έχει αρκετά περίπλοκες σχέ­σεις με την Τουρκία, δεν μπορούσε να το χωνέψει. 

Πολύ περισσότερο που όταν μπήκε καθυστερημένος ο Γκιουλ, τον υποδέχθηκαν ως ήρωα. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο πρόεδρος της ΓΙΓΔΜ και ο πρωθυπουργός της Αλβανίας έπεσαν κυριολεκτικά στην αγκαλιά του.

Οργισμένος, προσβεβλημένος, ο Μπορίσοφ αποφάσισε να μη σηκω­θεί από την καρέκλα του. 

Η συνέ­χεια της αφήγησης ανήκει στον ίδιο: 
«Προχωρώντας ανάμεσα στα τραπέ­ζια, ο Γκιουλ πρόσεξε ότι παρέμενα καθιστός και συνειδητοποίη­σε ασφαλώς ότι αυτή η επίδει­ξη δύναμης σε μια συνάντηση όπου ήμασταν όλοι ίσοι δεν ήταν καλή ιδέα. 

Ηρθε έτσι προς το μέρος μου και μου έσφιξε το χέρι». Αλλά φυσικά δεν έφτα­νε αυτό για να αποκαταστα­θεί η πληγωμένη υπερηφάνεια των Βουλγάρων.

Οπως γράφει στο μπλογκ του ο δημοσιογρά­φος της «Μοντ» Αλεξάντρ Αεβί, οι τούρκοι οργανωτές φρόντι­σαν να αλλάξουν τη σειρά των ομιλητών ώστε ο Μπορίσοφ να μιλήσει αμέσως μετά τον κυβερνήτη της Νέας Υόρκης. 

Κι όταν έφτασε η σειρά του, ο πρώην σωματοφύλακας πήρε την εκδίκησή του. Πρώτον, ευχήθηκε στον βουλγα­ρικό λαό χρόνια πολλά για την 102η επέτειο της ανεξαρτητοποίησής του (από την Οθωμανική Αυτοκρατορία).

Δεύτερον, εξέφρασε την κατανόησή του για τις δυσκολίες που αντιμετω­πίζουν ορισμένες χώρες που θέλουν να ενταχθούν στην Ευρώπη (ονόματα δεν λέμε). Στη συνέχεις είπε 6η έχει μια σοβαρή δουλειά και αποχώρησε - χωρίς να φάει μπουκιά.

Αυτά είδε ο Ερντογάν και καθόταν σούζα χθες στη Σόφια.
-♦LINK: http://diastase®.blogspot.com
ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: