Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Παρουσίαση του τυφεκίου SCAR στην «ΕΑ&Τ» Οκτωβρίου


Το νέο τυφέκιο SOF Combat Assault Rifle (SCAR) περιγράφει αναλυτικά το περιοδικό «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία», στο τεύχος Οκτωβρίου 2010 που κυκλοφορεί αύριο. Η κατασκευάστρια εταιρεία FN HERSTAL S.A. παρουσίασε επίσημα το SCAR στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις στις 2 και 3 Ιουνίου 2010, στο πεδίο βολής του ΚΕΒΟΠ. 
Την οργάνωση των βολών ανέλαβε η Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) του ΠΝ, ενώ στην επίδειξη παρέστησαν και η Διεύθυνση Πεζικού, η 31 Μοίρα Επιχειρήσεων Έρευνας και Διάσωσης (31 ΜΕΕΔ) καθώς και εκπρόσωποι του Α2 και Α4 του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ).

Στην επίδειξη χρησιμοποιήθηκαν και οι δύο τύποι του SCAR, το Mk-16 των 5,56 χλστ. και το Mk-17 των 7,62 χλστ., καθώς και το βομβιδοβόλο Mk-13 των 40 χλστ. που προσαρμόζεται στα δύο όπλα.

Συνολικά εβλήθησαν περί τα 2.000 φυσίγγια, καθώς και αριθμός εκπαιδευτικών βομβίδων των 40 χλστ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι χρησιμοποιήθηκε και η Μονάδα Ελέγχου Πυρός (FCU) που συνοδεύει το βομβιδοβόλο.

Οι τεχνικοί της FN έδειξαν στους Έλληνες στρατιωτικούς το κύριο πλεονέκτημα του SCAR, που είναι η αλλαγή καννών διαφορετικών μηκών, ώστε να προσαρμόζεται στις αποστολές των Ειδικών Δυνάμεων, απαλείφοντας την ανάγκη διαφορετικών τύπων όπλων.

Εντός 5 περίπου λεπτών, οι κάννες Standard μήκους 14,5in (36,83cm) του Mk-16 και 16in (40,64cm) του Mk-17, αφαιρέθηκαν και τοποθετήθηκαν κάννες μήκους 10in (25,4cm) και 13in (33,02cm) αντίστοιχα. 

Κατ’ αυτόν τον τρόπο τα δύο όπλα από τυφέκια εφόδου πεζικού μετατράπηκαν σε υποαραβίδες μάχης εκ του συστάδην (CQC). Μετά την αλλαγή καννών πραγματοποιήθηκαν βολές, οι οποίες απέδειξαν ότι δεν υπήρξε καμία απορρύθμιση των σκοπευτικών.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η διαπίστωση της ικανότητας του SCAR να πυροβολεί αμέσως μόλις βγει από το νερό. Όλα τα άλλα όπλα της κατηγορίας του (περιλαμβανομένων και των Μ-16/ Μ-4 που διαθέτουν οι ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις) πρέπει πρώτα να στραγγιστούν πριν πυροβολήσουν, για να αποφευχθεί η πιθανότητα ανατίναξης της κάννης.


Στη διάρκεια των βολών με το SCAR δεν σημειώθηκε καμία εμπλοκή, ενώ παρατηρήθηκε μεγάλη ακρίβεια των πυρών επί του στόχου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: