Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο


Των ΦΩΤΗ ΝΑΚΟΥ - ΤΑΝΙΑΣ ΜΥΛΩΝΑ

Αθηναίοι κάθε ηλικίας πέρασαν και χθες από το Πολυτεχνείο για να αφήσουν ένα λουλούδι στη μνήμη της εξέγερσης του 1973. Νωρίς το πρωί έφτασε στο χώρο του ιδρύματος για να αποτίσει φόρο τιμής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος στο μήνυμα του για την επέτειο αναφέρει: 
«Η φετινή επέτειος του Πολυτεχνείου συμπίπτει με μια δύσκολη συγκυρία στην οποία κρίνονται και διακυβεύονται πολλά: Πρώτα-πρώτα πόσα θα είναι τα πέτρινα χρόνια για την ελληνική κοινωνία που δοκιμάζεται, αλλά επίσης πότε και πώς η πολιτική θα ανακτήσει την κυριαρχία της επί των αγορών, πότε και πώς το πολιτικό σύστημα θα βρει τον τρόπο να ανταποκριθεί στις ανάγκες των καιρών.
Η εξέγερση του Πολυτεχνείου μάς θυμίζει ότι στην πρωτοπορία των κοινωνικών ανατροπών βρίσκεται πάντα η νέα γενιά.
Οι ανατροπές γίνονται με συμμετοχή και αγώνα, με αφοσίωση στο συλλογικό, με την πίστη σε κάτι που μπορεί να φαίνεται άπιαστο και με απομάκρυνση από το δρόμο της ιδιώτευσης.

Η επέτειος του Πολυτεχνείου μάς θυμίζει επίσης ότι το σύνθημα τού τότε παραμένει με κάποιον τρόπο, ζητούμενο σήμερα: Θέλουμε ψωμί για όλους, παιδεία που παράγει κοινωνικό πολιτισμό και ενεργούς πολίτες, ελευθερία που δεν περιορίζεται από την δημοσιονομική αναγκαιότητα. 

Κοιτάζοντας στο Πολυτεχνείο, βλέπουμε πιο καθαρά τον ορίζοντα και πιο ζωντανή την ελπίδα».
Στεφάνι κατέθεσε και ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης.
 
Λίγα λουλούδια κατέθεσε στο μνημείο του Πολυτεχνείου, η υπουργός Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία δήλωσε πως το Πολυτεχνείο νοηματοδοτεί τον αγώνα κάθε νέας γενιάς της Ελλάδας για τις αξίες και πρόσθεσε: «Έχουμε χρέος -σήμερα περισσότερο από ποτέ- να σταθούμε δίπλα στους νέους μας, που αναζητούν περισσότερες ευκαιρίες και ελπίδα για το μέλλον τους. 

Η Παιδεία είναι το κλειδί για να το πετύχουμε».
Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Πολυτεχνείου, εξήρε τις θυσίες των αγωνιστών κατά της χούντας και δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ο αγώνας μας πρέπει να εστιαστεί στην αντιμετώπιση των προβλημάτων τού σήμερα».

Ο Δ. Αρβανιτάκης, μέλος του Π.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, σε δηλώσεις του μετά την κατάθεση στεφάνου, κατήγγειλε κυβέρνηση και Ν.Δ. αλλά και την Τρόικα και πρόσθεσε ότι «η λαϊκή αγανάκτηση απέναντί τους πρέπει να γίνει συνειδητή δράση ανατροπής και οργανωμένη λαϊκή αντεπίθεση ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα διαρκείας».

Η εκπρόσωπος των Οικολόγων-Πράσινων Ιωάννα Κοντούλη, δήλωσε αμέσως μετά την κατάθεση στεφάνου, ότι «στην εποχή του Μνημονίου, το μήνυμα που εξακολουθεί να είναι επίκαιρο είναι η δυνατότητα να αντιστεκόμαστε σε πολύ ισχυρότερες εξουσίες».

Μικροεντάσεις και περιφρούρηση
Αργά χθες το μεσημέρι σημειώθηκαν μικροεντάσεις μεταξύ εκπροσώπων παρατάξεων. 

Οταν εκπρόσωποι της ΠΑΣΠ από διάφορες πανεπιστημιακές σχολές προσήλθαν στο Πολυτεχνείο και κατέθεσαν στεφάνια, φοιτητές που ανήκαν στην εξωκοινοβουλευτική αριστερά διαπληκτίστηκαν φραστικά μαζί τους, ενώ πέταξαν κύπελλα με νερό και καφέ. 

Μάλιστα, ορισμένοι πήραν τα στεφάνια των νέων και τα πέταξαν μακριά από το μνημείο του Πολυτεχνείου. Ωστόσο, το μικροεπεισόδιο αυτό δεν επηρέασε την ομαλή πορεία της κατάθεσης στεφανιών.
Η Κοινότητα του Πολυτεχνείου, περιφρουρεί με αυστηρότητα τους χώρους προκειμένου να μην δημιουργηθούν επεισόδια.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ


Με την καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, σήμερα στις 12.00 το μεσημέρι, και την κεντρική πορεία που διοργανώνουν ο ΣΦΕΑ και το φοιτητικό κίνημα, από το Πολυτεχνείο στις 5 μ.μ., κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την 37η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου στη Θεσσαλονίκη. Η κεντρική πορεία θα κατευθυνθεί στο αμερικανικό Προξενείο, όπου και θα διαλυθεί. 

Μία δεύτερη πορεία, που διοργανώνει το Συντονιστικό των γενικών συνελεύσεων οχτώ φοιτητικών συλλόγων που τελούν υπό κατάληψη, θα επιστρέψει στο Πολυτεχνείο. 

Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε το Συντονιστικό των γενικών συνελεύσεων, τόνισε ότι η επιστροφή της πορείας στο Πολυτεχνείο δεν έχει μοναδικό στόχο τη διαφύλαξη του ασύλου, αλλά αποσκοπεί κυρίως στον συντονισμό του φοιτητικού κινήματος με τα πρωτοβάθμια εργατικά σωματεία για κινητοποιήσεις μέσα στον Νοέμβριο, ενάντια στα κυβερνητικά μέτρα και στις αλλαγές που προτείνει το υπουργείο Παιδείας για την ανώτατη εκπαίδευση. 

Ετσι μετά την επιστροφή της πορείας στο Πολυτεχνείο, το Συντονιστικό των φοιτητικών συλλόγων και τα εργατικά σωματεία θα εκδώσουν κοινή απόφαση-κάλεσμα για απεργίες και καταλήψεις, που θα ξεκινήσουν από τη Δευτέρα και θα κορυφωθούν εντός του μήνα.

Σήμερα το ΑΠΘ θα μείνει ανοιχτό και, θα πραγματοποιηθεί η επετειακή συνεδρίαση της Συγκλήτου, η κεντρική εκδήλωση με θέμα «1973-2010: 
Το πανεπιστήμιο τότε και σήμερα», προβολή της ταινίας του Σάκη Μανιάτη «Τα Μέγαρα», εκδήλωση (με τη συμμετοχή του αγωνιστή, συγγραφέα και εκφωνητή του Πολυτεχνείου, Δημήτρη Παπαχρήστου) «Δικτατορία τότε… Σήμερα τι;» και, μουσική εκδήλωση με ακούσματα γνωστών Ελλήνων συνθετών (Θεοδωράκης, Ξαρχάκος, Χατζηδάκης).

* Σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, τα μέτρα ασφαλείας εν όψει των εκδηλώσεων είναι αυξημένα, ενώ σήμερα μεγάλη δύναμη των αστυνομικών θα βρίσκεται σε επιφυλακή προκειμένου να επιτηρήσει την πορεία.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: