«Ο κύριος αντίπαλος της αντισυνταγματικής ρύθμισης της Συμφωνίας των Χωρικών Υδάτων με την Ελλάδα, ο Καθηγής Δρ Μουσλίμ Πασά, σε αποκλειστική συνέντευξή του που παρεχώρησε χθες στην «Gazeta Shqiptare» θεωρεί , σύμφωνα με την άποψή του, ότι είναι αδύνατη η κύρωση του Συμφώνου της Θάλασσας, το οποίο απορρίφθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο.
»Ο καθηγητής Μ. Πασάς προτείνει τα επίσημα Τίρανα να απορρίψουν το αίτημα που υπέβαλλε πρόσφατα η ελληνική Κυβέρνηση ‘για να βρουν ευκαιρίες για την κύρωση του Συμφώνου. Προτείνει απλώς την έναρξη των διαπραγματεύσεων ώστε να υιοθετήσουν μια νέα συμφωνία με την ελληνική πλευρά που να αναφέρει και την πορεία που πρέπει να ακολουθηθεί»
Με τα ανωτέρω προλογίζει η αλβανική εφημερίδα τη συνέντευξη του Αλβανού καθηγητή, από την οποία μακροσκελή συνέντευξη, ορισμένα σημαντικά τμήματά της θα καταχωρήσουμε.
Κύριε Πασά, η επίσημη Αθήνα, πριν από λίγες ημέρες κάλεσε την Αλβανία να δουν τις δυνατότητες επικύρωσης της συμφωνίας του καθορισμού των χωρικών υδάτων των δύο χωρών. Κατά τη γνώμη σας υπάρχουν αυτές οι ‘ελληνικές ευκαιρίες’ για τις οποίες γίνεται λόγος; Μπορεί το Σύμφωνο των Χωρικών Υδάτων να επικυρωθεί παρά το γεγονός ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο (της Αλβανίας) το έχει κηρύξει άκυρο;
…Υπεγράφη μια συμφωνία με την παρουσία των δύο πρωθυπουργών. Και μέσα σε μια νύχτα αμφισβητήθηκε. Αυτή είναι μια μοναδική περίπτωση που δεν θα βρείτε ανάλογη εμπειρία στη διεθνή σκηνή.
…Τώρα η Ελλάδα απαιτεί την επικύρωση της συμφωνίας αυτής. Το κόμμα μας μέσα στην ενοχή του, αναζητά να βρει μια λύση. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας έκανε μια μεγάλη εργασία που μας φέρνει μια νέα εμπειρία, μια νέα άποψη της Συμφωνίας. Νομικά μπορούμε να πούμε ότι : «Η συμφωνία πέθανε».
Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Δελαβέκουρας ανακοίνωσε ότι για την ελληνική πλευρά, «η Συμφωνία των Χωρικών Υδάτων, συνάδει με τις διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και είναι προς το όφελος των δύο χωρών». Πως σχολιάζετε αυτήν τη δήλωση με το δεδομένο ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συμφωνία δεν ήταν προς το συμφέρον της χώρας μας, καθώς απειλούσε την εδαφική κυριαρχία της Δημοκρατίας της Αλβανίας.
…Αυτό είναι αλήθεια. Και τα δύο μέρη επέλεξαν μια μέθοδο των ίσων αποστάσεων και έτσι ενήργησαν. Ποτέ όμως το Δίκαιο της Θάλασσας δεν παρέχει μια μέθοδο που να εφαρμόζεται σε όλες τις περιπτώσεις. Οι περισσότερες περιπτώσεις έχουν ποικίλες συνθήκες για την εφαρμογή του.
…στη μελέτη που έγινε που ήταν πλήρης και εμπεριστατωμένη, επιβεβαιώθηκε ότι όλες οι γραμμές που οριοθετήθηκαν δεν ήταν σύμφωνα με την χαρτογράφηση της θάλασσας αφού δεν συμπεριλαμβάνανε την υφαλοκρηπίδα (Shtratdetit- θαλάσσιο βυθό), -θυμηθείτε την βραχονησίδα Barketa κλπ.-
Σύμφωνα με την άποψή σας είναι απαραίτητο να υιοθετηθεί μια νέα συμφωνία με την ελληνική πλευρά που θα καθορίζει τη χρήση των φυσικών πόρων που βρίσκονται κοντά σε παραθαλάσσιες περιοχές; Και βασικά πως πρέπει να χειριστούμε το ζήτημα της Συνθήκης των Χωρικών Υδάτων μεταξύ των δύο χωρών;
…ναι είναι αναγκαία αλλά δεν είναι και τόσο εύκολο. Ο έλληνας διπλωμάτης επιβεβαιώνει τα εξής: «Η συμφωνία υπάρχει, επικυρώστε την!»
Υπάρχουν σκέψεις να περάσει το θέμα στο Δικαστήριο της Χάγης. Αλλά ποιος θα το κάνει αυτό; Οι δύο πλευρές συνομιλούν και βρίσκονται σε πλήρη συμφωνία και ακολουθία σχέσεων, ως εκ τούτου δεν έχουν κάποια διαμάχη. Το να καταφύγουμε στις διεθνείς νομικούς θεσμούς αυτός που θα χάσει θα είμαστε εμείς. Τα διπλωματικά συμπεράσματα δεν είναι πολύ διαφορετικά σε σύγκριση με άλλες διπλωματικές συνομιλίες.
Υπάρχουν τα βασικά στοιχεία που πρέπει να προσέξουμε:
Την εξεύρεση ενός τρόπου για την καλύτερη και πιο κατάλληλη προστασία των ζωτικών συμφερόντων της χώρας, επικαλούμενοι τους νόμους του Διεθνούς Δικαίου.
Ο σκοπός και το αντικείμενο όλων των διαπραγματεύσεων πρέπει να είναι πλήρης και πάνω σε αρχές και κανόνες του διεθνούς δικαίου.
Τα κράτη πρέπει να βρουν ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης στις συνομιλίες μέσα σε ένα εποικοδομητικό περιβάλλον.
Πρέπει να διευκολυνθεί η επίτευξη συμπερασμάτων των συζητήσεων, με έμφαση τους κοινούς στόχους.
Πιστεύω ακόμη ότι οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν μόνον για να βρούμε μεθόδους βελτίωσης της συμφωνίας, αφού το συνολικό έργο έχει ήδη εκτελεστεί.
Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου