Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011


του Χριστόφορου Πετρίδη
Η πρόσφατη ενίσχυση των δυνάμεων του τουρκικού στρατού στη μεθόριο των δύο χωρών, σε συνδυασμό με την επιθετική τους διάταξη (για πρώτη φορά από το 1974) και την ενίσχυση του τουρκικού μηχανικού με νέες και μεγαλύτερες γέφυρες τα τελευταία χρόνια, ώθησε την ελληνική πλευρά να προβεί στην κατασκευή μιας νέας αντιαρματικής τάφρου, με ίδια μέσα (είναι και η κρίση στη μέση...).
Το Μηχανικό του στρατού μας ετοιμάζει την τάφρο στο Κάραγατς, στο χερσαίο κομμάτι των ελληνοτουρκικών συνόρων, όπου οι Τούρκοι έχουν το πλεονέκτημα του προγεφυρώματος. 

Σύμφωνα με όσα μας είπαν ανώτατοι αξιωματικοί στο ΓΕΣ (ανακουφίζοντάς μας), η νέα τάφρος πληροί τις απαιτούμενες νέες προδιαγραφές.

Λάβετε εδώ υπόψη σας ότι πλέον εμείς δεν χρησιμοποιούμε νάρκες κατά προσωπικού στη μεθόριο, παρά μόνο αντιαρματικές, σεβόμενοι τις διεθνείς συνθήκες, κάτι βέβαια που οι Τούρκοι δεν κάνουν, διατηρώντας τα σχετικά ναρκοπέδια... 

Επίσης, καλό θα ήταν να αναφέρουμε ότι ενώ οι Τούρκοι κατάφεραν να εξαιρεθούν οι περιοχές όπου διατηρούν στρατιωτικές εγκαταστάσεις και σχηματισμούς, από το google.earth, η βραδυκίνητη ελληνική πλευρά δεν κινήθηκε σε αυτή την κατεύθυνση, με τις συνέπειες τις οποίες αντιλαμβάνεστε: οι Τούρκοι (και όσοι άλλοι θέλουν), έχουν πλέον δορυφορική κάτοψη σε πράγματα που δεν θα έπρεπε...

Η λαθρομετανάστευση και ο Έβρος
Το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης περιέπλεξε κατά πολύ τα πράγματα τα τελευταία χρόνια.

Οι Τούρκοι κάνουν τα κλειστά μάτια στα κυκλώματα που διακινούν λαθρομετανάστες, με τη συνεργασία (με το αζημίωτο...) Τούρκων αξιωματικών. 

Οι λαθρομετανάστες, εισέρχονται στην ελληνική επικράτεια από τα γνωστά ως- «μυστικά περάσματα», εγείροντας «θέματα» για το κατά πόσο οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας μας είναι σε θέση να φρουρούν αποτελεσματικά τη μεθόριο, αλλά και να αποτρέπουν την έλευση εδώ των λαθρο-μεταναστευτικών ορδών. 

Φυσικά, αυτό που συνεχώς τίθεται ως ζήτημα επί τάπητος, είναι το κατά πόσον ο στρατός μας πρέπει να συμμετάσχει σε αυτή την προσπάθεια...

Όμως, η διεθνής πίεση στην Άγκυρα και η παρουσία της FRONTEX, άρχισε να πονοκεφαλιάζει τους Τούρκους... 
Και ήρθε η συνάντηση του Έλληνα Α/ΓΕΣ αντιστράτηγου Φράγκου Φραγκούλη, με τον διοικητή των χερσαίων δυνάμεων της γείτονος, στρατηγό Erdal Ceylanonlu, για να λεχθούν... «περίεργα» πράγματα, αλλά και η συνάντηση αξιωματούχου της ΕΥΠ στην Αδριανούπολη, με υψηλόβαθμο παράγοντα της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία φυσικά δεν δημοσιοποιήθηκε, ανέδειξε όμως ένα νέο πλαίσιο (ερήμην της ελληνικής κοινής γνώμης και · των κομμάτων της αντιπολίτευσης) στις διμερείς σχέσεις, που θα οδηγήσει όπως όλα δείχνουν, σε ένα νέο mea culpa.

Πάλι μας «τούμπαραν»;
Στις διαμαρτυρίες λοιπόν του Έλληνα ανώτατου αξιωματικού (μιλά άπταιστα την τουρκική, έχει μάλιστα υπηρετήσει στην πρεσβεία μας στην Άγκυρα ως στρατιωτικός ακόλουθος) για την τουρκική «αδράνεια» στο θέμα της λαθρομετανάστευσης, ο ομόλογός του, του απάντησε άτι η ευθύνη ανήκει... στην ελληνική πλευρά!

Με λίγα λόγια, του είπε ότι οι Έλληνες δεν φυλάσσουν καλά τη μεθόριο τους, ιδιαίτερα στο χερσαίο κομμάτι των συνόρων, μήκους 12 χλμ, στο Κάραγατς (από εκεί περνούν οι λαθρομετανάστες το χειμώνα)! 

Μάλλον οι Έλληνες αξιωματικοί εκεί, τους έχουν μπει στο μάτι και σπέρνουν τη διχόνοια οι Τούρκοι, για να τους ξεφορτωθούν... Σημειώστε εδώ ότι σύμφωνα με δημοσίευμα σε πολυσύχναστη ιστοσελίδα (olympia.gr) που ουδείς από το ΓΕΣ μπήκε στον κόπο να διαψεύσει, η ελληνική πλευρά φέρεται να παρέδωσε στην τουρκική χάρτες με... «μυστικά περάσματα», ώστε να «διευκολύνει» την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης... από τους Τούρκους!

Με την επιστροφή του Α/ΓΕΣ από την Άγκυρα, ασκήθηκε «πίεση» στον διοικητή της 3ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού Ρίμινι, ταξίαρχο Χρήστο Μαυρίκο, καθώς ο σχηματισμός που διοικεί είναι υπεύθυνος για τη φύλαξη στο χερσαίο κομμάτι των συνόρων, στο Κάραγατς, δύο βήματα από την Αδρια­νούπολη  

Το τι λεγόταν στους διαδρόμους του ΓΕΣ από ανθρώπους του αρχηγού κατά του προαναφερόμενου αξιωματικού (για τον οποίο πολλοί ανώτεροι και ανώτατοι μας είπαν τα καλύτερα, λέγοντας πως κάνει πολύ καλά τη δουλειά του και παλεύει σκληρά καθημερινά για να διατηρήσει το αξιόμαχο των δυνάμεών του...), δεν περιγράφεται!


Στον Έβρο, βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαρκής μάχη, με τους Έλληνες αξιωματικούς να δίνουν στην κυριολεξία την ψυχή τους, για να θωρακίσουν την άμυνα της χώρας μας, έναντι των Τούρκων, οι οποίοι δεν έχουν σταματήσει στιγμή να απειλούν την εδαφική μας ακεραιότητα. 

Οι τελευταίοι, ενισχύουν συνεχώς το Μηχανικό τους, χωρίς να κρύβουν την πρόθεσή τους: θέλουν να περάσουν το ποτάμι!
Όμως, θα πρέπει να διαβούν, κομμάτι δύσκολο, τη νέα ελληνική αντιαρματική τάφρο

Λες και ο στρατός είναι υπεύθυνος για την ανάσχεση των λαθρομεταναστευτικών ορδών! 

Τη στιγμή μάλιστα, που στη χώρα μας οι διάφοροι «παράγοντες» αντιδρούν στην ανάληψη καθηκόντων ασφαλείας, έστω και στη μεθόριο, από το στρατό, κάτι που βέβαια είναι αναπόφευκτο να συμβαίνει σε κάποια σημεία της επικράτειάς μας όπου δεν υπάρχει άμαχος πληθυσμός (πχ Φαρμακονήσι) ή δεν υπάρχει άλλη λύση (τουλάχιστον στο Αιγαίο, υπάρχει τον τελευταίο καιρό, ισχνή έστω παρουσία της FRONTEX, με πλωτά και πτητικά μέσα, καθώς το Λιμενικό, μετά την αδικαιολόγητη όσο και εθνικά ανεύθυνη κατάργηση του υπουργείου Εμπορικής Ναυπλίας, έχει σοβαρά προβλήματα).

Τελικά, ώρες-ώρες κάποιοι στην Αθήνα δίνουν την εντύπωση ότι υιοθετούν τα τουρκικά επιχειρήματα, πέφτοντας συνεχώς στις παγίδες που τους στήνουν οι απέναντι... 

Ώρα είναι να μας πουν οι Τούρκοι και ποιους προτιμούν για διοικητές των ελληνικών σχηματισμών στον Έβρο (και να μας βάλουν και να «τσακωθούμε»)! Αν και με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ & GAP-Δρούτσα, τίποτα δεν αποκλείεται...

Οι απέναντι...
Θέλουν να διαβούν το ποτάμι οι Τούρκοι και δεν το κρύβουν.
Η πρόσφατη μετακίνηση της 3ης και 5ης Στρατιάς τους στα μετόπισθεν, αποτέλεσε για το ΓΕΣ σήμα κινδύνου, καθώς σημαίνει την προετοιμασία επιχειρήσεων. Όμως, αυτό που πραγματικά θα έπρεπε να μας έχει θέσει σε συναγερμό, είναι η δημιουργία εκ μέρους των Τούρκων, νέων συνταγμάτων Μηχανικού. Ο προσανατολισμός εδώ για την ανάληψη νέων επιχειρήσεων, είναι παραπάνω από ορατός. Αμφίβιες επιθετικές γέφυρες (όπως αυτές τύπου Samur, που θα παραδοθούν σύντομα στις τουρκικές ΕΔ), γεφυροφόρα άρματα (όπως τα τύπου Leguan) και άρματα διάσπασης ναρκοπεδίων (τύπου Kieler), αποτελούν κάποια χαρακτηριστικά για τις προθέσεις των Τούρκων, «τεμάχια», που προμηθεύονται οι στρατιωτικοί της γείτονος. Φυσικά, όλα τα παραπάνω δεν θα τοποθετηθούν στη μεθόριο της Τουρκίας με το Ιράκ και μην εκπλαγείτε αν επιβεβαιωθεί η παρουσία τους στον Έβρο.
 Εφημερίδα: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: