Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Ήθελαν προσέγγιση με ψευδοκράτος Έγγραφο πρεσβείας των ΗΠΑ, το 1978, καθοδηγούσε Αμερικανούς προς «επιτροπή»




Η αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία, τα πρώτα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, προέτρεπε Ελληνοκύπριους, πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών, να προσφύγουν σε μια επιτροπή που είχε συσταθεί από το κατοχικό καθεστώς για να προσφέρει αποζημιώσεις σε όσους επηρεάσθηκαν από τον πόλεμο ( π.χ. έχασαν τις περιουσίες τους).

Παράλληλα με την έμμεση πλην σαφή προτροπή να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα που πρόσφερε το κατοχικό καθεστώς, η αμερικανική πρεσβεία αντιμετώπιζε τα κατεχόμενα ως «κράτος».

Αυτό προκύπτει και από τα όσα αναφέρονται σε μορφή πληροφοριών (για τη σύσταση και λειτουργία της ψευδοεπιτροπής) αλλά και πρωτίστως επειδή παραπέμπει σε αποφάσεις «Υπουργικού Συμβουλίου» του παράνομου μορφώματος που δημιουργήθηκε από την Τουρκία μετά την εισβολή του 1974. 

Δεν μπήκε στον κόπο ο συντάκτης του εγγράφου τότε, το 1978, να διευκρινίσει πως το βόρειο τμήμα βρίσκεται υπό την κατοχή των Τούρκων και πως οι αποφάσεις δεν ισχύουν. 

Γίνεται μια αναφορά σε τουρκική επέμβαση, ενώ κάνει λόγο για περιοχή που βρίσκεται υπό τουρκικό έλεγχο.

Η επιτροπή αυτή, που δημιουργήθηκε τον Μάιο του 1978 από το «Τουρκικό Ομοσπονδιακό Κράτος της Κύπρου» (ανακηρύχθηκε από την Τουρκία και τον Ντενκτάς τον Φεβρουάριο του 1975 και αντικαταστάθηκε από την «ΤΔΒΚ» το 1983), συνιστά τον πρόδρομο της σημερινής λεγόμενης επιτροπής αποζημιώσεων του κατοχικού καθεστώτος. 

Η σημερινή «επιτροπή» έχει συσταθεί ως γνωστό στις 17 Μαρτίου 2006 και έκτοτε λειτουργεί εξετάζοντας αιτήσεις Ελληνοκυπρίων που προσφεύγουν σε αυτή για εκχωρήσουν στο κατοχικό καθεστώς τις περιουσίες τους έναντι αποζημιώσεων.

Σε έγγραφο της αμερικανικής πρεσβείας στη Λευκωσία, τον Οκτώβριο του 1978, ενημερώνονται οι Αμερικανοί πολίτες για τη λειτουργία της τότε «επιτροπής» και δίνονται οδηγίες πώς θα μπορούσαν να προσφύγουν.

Το έγγραφο της πρεσβείας περιγράφει τη διαδικασία που θα έπρεπε να ακολουθούσαν οι ενδιαφερόμενοι, ενώ επισυνάπτονται χωρίς επεξηγήσεις η προκήρυξη του «Τουρκικού Ομοσπονδιακού Κράτους της Κύπρου» για τη δημιουργία της επιτροπής. 

Είναι προφανές ότι οι Αμερικανοί θεωρούσαν την απόφαση του κατοχικού καθεστώτος ως θεραπεία για όσους έχασαν περιουσίες. Σημειώνεται ότι εκείνοι οι οποίοι θα προσέφευγαν στην «επιτροπή» τότε, θα εκχωρούσαν την περιουσία τους λαμβάνοντας αποζημίωση. 

Όπως δηλαδή ισχύει και επί της σημερινής λεγόμενης επιτροπής αποζημιώσεων του κατοχικού καθεστώτος.

Προκήρυξη ψευδοκράτους για περιουσίες το 1978
ΣΤΗΝπροκήρυξη του ψευδοκράτους, το οποίο τότε έφερε τον τίτλο «Τουρκικό Ομόσπονδο Κράτος της Κύπρου», αναφερόταν πως εγκρίθηκε μια ρύθμιση που προβλέπει αποζημιώσεις σε υπηκόους τρίτων χωρών, των οποίων η περιουσία υπέστη ζημίες κατά τη διάρκεια της «τουρκικής Ειρηνευτικής Επιχείρησης». 

Αναφέρεται ότι ο κανονισμός εγκρίθηκε από το «Υπουργικό Συμβούλιο» και δημοσιεύθηκε στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» στις 11 Μαΐου, 1978. 

Σημειώνεται στην προκήρυξη ότι το «κράτος» έχει αποφασίσει «σύμφωνα με τις αρχές του διεθνούς δικαίου».

Η λεγόμενη επιτροπή, του 1978, φαίνεται ότι δεν προχώρησε και παρέμεινε ανενεργός μέχρι και την επανασύστατή της.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: