Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

3,5% το επιτόκιο που ζητάει η Ελλάδα για το δάνειο των 110 δισ. ευρώ

Τον υπέρ πάντων αγώνα για τη μείωση του επιτοκίου με το οποίο θα πληρώσει, τελικά, η Ελλάδα το δάνειο των 110 δισ ευρώ, θα δώσει μέσα στις επόμενες μέρες η κυβέρνηση.

Τουλάχιστον, έτσι ισχυρίζεται.
Ενόψει της έκτακτης συνόδου κορυφής, που θα λάβει χώρα στις Βρυξέλλες στις 4 Φεβαρουαρίου, η Αθήνα προετοιμάζει την τελική της πρόταση, η οποια στηρίζεται στη βασική αρχή που υποστηρίζει ότι: το σημερινό επιτόκιο των 110 δισ, είναι επιτόκιο αναπτυσσόμενης χώρας κι όχι ανεπτυγμένης, όπως είναι η Ελλάδα Κατά συνέπεια, δικαιούται καλύτερη μεταχείρισης κι ασφαλώς φθηνότερου χρήματος.

Ο στόχος που έχει τεθεί είναι να διαμορφωθεί περίπου στο 3.50% από 5,00%, που είναι σήμερα. Πως προκύπτει το τωρινό επιτόκιο;
Έχει ως σταθερά το Euribor κι εκεί σήμερα μπαίνει ένα "καπέλο" της τάξης των 3 ποσοστιαίων μονάδων. 

Ο στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι αυτό το "καπέλο" να μειωθεί κατά 1 έως και 1,5 μονάδα κι έτσι το τελικό επιτόκιο να διαμορφωθεί στο 3,50%.

Βεβαίως εκείνοι οι οποίοι μας δανείζουν τα λεφτά, επιμένουν ότι θα πρέπει να διατηρήσουν ένα καλό μαξιλάρι ασφαλείας, όμως, το σημερινό, των 3 μονάδων, θεωρείται και είναι υπερβολή. 

Και κάπως έτσι όλες οι πλευρές ετοιμάζονται, μέσω αμοιβαίων υποχωρήσεων, να λειάνουν αυτή την αδικία σε βάρος της Ελλάδας. 

Το θέμα, ωστόσο, είναι γιατί εξαρχής η ελληνική κυβέρνηση δέχθηκε σχεδόν αδιαπραγμάτευτα ένα τόσο υψηλό κόστος χρήματος (σσ το οποίο λίγο απέχει από το να χαρακτηρισθεί "τοκογλυφικό") και πως θα το δικαιολογήσει όταν αύριο - μεθαύριο κληθεί να το κάνει.

Γιατί, κοινή είναι η αίσθηση ότι αν η προηγούμενη αλόγιστη διαχείριση της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας μας έφτασε στο σημείο που μας έφτασε, οι κινήσεις που έγιναν το τελευταίο 12μηνο, για να διορθωθεί, υποτίθεται, η εικόνα ήταν αντίστοιχης ...αποτελεσματικότητας.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: