Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Αθήνα-Μόσχα:"Ας μιλήσουμε για αντιαεροπορικά".

 


Το άδοξο τέλος της προμήθειας 450 Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης BMP-3 από τη Ρωσία ,έχει "τραυμαυτίσει" τις έτσι κι αλλιώς πιο χαλαρές πια ελληνορωσικές σχέσεις. 

Ωστόσο επειδή η Αθήνα ,επιθυμεί να αναθερμάνει αυτές τις "εμπορικές" σχέσεις κι όχι απαραίτητα μόνο με την αγορά όπλων.

Αν χρειαστεί όμως είναι διατεθειμένη να συζητήσει την πιθανότητα αγοράς αντιαεροπορικών μικρού βεληνεκούς από τη Ρωσία,με πιθανότερα τα Pantsyr S-1.

Μέσα στον Ιανουάριο, ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης θα ταξιδέψει στη Μόσχα με κύριο θέμα των επαφών του έναν σύγχρονο ελληνικό σιδηρόδρομο,έργο πολύ μεγάλο που ενδιαφέρει τους Ρώσους. 


Την ίδια περίπου περίοδο ,προς τα μέσα του μήνα στην Αθήνα θα έρθει ο ρώσος υφυπουργός Άμυνας,επικεφαλής αντιπροσωπείας της αμυντικής ρωσικής βιομηχανίας. 

Και στις δύο επαφές είναι βέβαιο ότι θα τεθεί το ζήτημα της ατυχούς κατάληξης του προγράμματος BMP-3.

Η Ρωσία δεν μετρά μόνο το 1,7 δις ευρώ που χάνει από το πρόγραμμα των BMP-3. Η Ελλάδα τα τελευταία 15 χρόνια ,αποτελεί τη καλύτερη "βιτρίνα" ρωσικών οπλικών συστημάτων στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ! 


Η Ελλάδα χώρα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ,διαθέτει στο οπλοστάσιο της αρκετά και σημαντικά οπλικά συστήματα (S-300,TOR M-1,αντιαρματικά κ.λ.π) και αυτό για τη Ρωσία είναι πολύ σημαντικό. 

Αποτελούμε το "σκαλοπάτι" της Ρωσίας για τη προβολή και πώληση όπλων σε άλλες χώρες και αυτό η Μόσχα δεν θέλει να το χάσει.

Γι΄ αυτό και τα "παράπονα" που θα ακούσει ο Χ.Παμπούκης δεν θα έχουν να κάνουν μόνο με το BMP-3, αλλά κυρίως με την ολοένα και μεγαλύτερη απαξίωση των υπαρχόντων ρωσικών όπλων στο ελληνικό οπλοστάσιο. 


Οι S-300 για παράδειγμα παραμένουν σε κατάσταση αδράνειας.

Σ'  ότι αφορά στη πιθανότητα προμήθειας νέων ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων. 


Η Αθήνα έχει θίξει κατα καιρούς το ζήτημα προσπαθώντας να αποφύγει την ολοκλήρωση της αγοράς των BMP-3 τα οποία οι στρατιωτικοί ποτέ δεν είδαν θετικά. 

Οι Ρώσοι που είχαν τη δική τους αγωνία για την ολοκλήρωση της συμφωνίας απέφευγαν τη συζήτηση αλλά τώρα που η αποτυχία είναι δεδομένη,η πώληση αντιαεροπορικών Pantsyr S-1 είναι μια...παρηγοριά. 

Οικονομικά το κέρδος τους θα είναι πολλαπλάσια μικρότερο,ωστόσο η ανανέωση της "βιτρίνας" που προαναφέραμε είναι γι΄ αυτούς σημαντική.
 πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: