Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ & ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ τεύχος Ιανουαρίου

Αποκαλυπτικές αναλύσεις, αποκλειστικότητες αφιερώματα και ρεπορτάζ από τους σχηματισμούς και τις μονάδες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων περιέχονται στο τεύχος  Ιανουαρίου της "Στρατιωτικής Ισορροπίας και Γεωπολιτικής" που κυκλοφορεί σήμερα.


ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑ: Τα ελληνικά διλήμματα και οι στρατηγικές μας επιλογές
Τα γεγονότα των τελευταίων μηνών δείχνουν ότι στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου διαμορφώνεται σταδιακά μια ανησυχητική τάση στον τομέα της ασφάλειας. Η τάση αυτή αφορά τον τομέα των μη συμβατικών όπλων, τα οποία, ως γνωστόν, έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν δραματικά τους υπολογισμούς των κρατών στον τομέα της εθνικής ασφάλειας, αφού η εισαγωγή πυρηνικών όπλων στο ισοζύγιο της αποτροπής μπορεί να αλλάξει δραματικά την ισορροπία δυνάμεων. H Τουρκία ετοιμάζεται να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, και η Ελλάδα πρέπει να εξετάσει την αντίδραση της.


30η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία «ALL WEATHER ARMY!»
Η εκπαιδευτική δραστηριότητα τακτικού συγκροτήματος μηχανοκίνητου τάγματος πεζικού της 30ής Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ «Τομορίτσα», την οποία παρακολούθησε η αποστολή της ΣΙ&Γ στο πεδίο ασκήσεων Ψηλός Στάλος περί τα μέσα Δεκεμβρίου 2010, ήταν η απόδειξη ότι ο ΕΣ μπορεί να επιχειρεί υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες. Επισκεπτόμαστε τον βόρειο Έβρο και βλέπουμε ένα στρατό παντός καιρού εν δράσει! Δείτε το σχετικό βίντεο.


Μαχητικό Made in Turkey: Νεοθωμανική Ματαιοδοξία, ελιγμός ή φυσική εξέλιξη;
Η ανακοίνωση στις 15 Δεκεμβρίου του 2010, μετά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής Αμυντικής Βιομηχανίας (Savunma Sanayii Icra Komitesi), δηλαδή του ανώτατου κυβερνητικού οργάνου για τις αμυντικές προμήθειες, του Τούρκου υπουργού Άμυνας Βεκντί Γκιονούλ είναι αξιομνημόνευτη για δύο λόγους... Μια υπερφιλόδοξη εξαγγελία με πολλές όμως αναγνώσεις. Νεοθωμανική αλαζονεία πέμπτης γενεάς.


Ελληνικός Στρατός: «Πενία Τέχνας Κατεργάζεται»

Οι ασφυκτικές δημοσιονομικές συνθήκες της παρούσας περιόδου, απόρροια της γιγάντωσης του δημόσιου χρέους και των ελλειμμάτων, που μεταξύ άλλων έχουν ως αποτέλεσμα την ασφυκτική πίεση στον κρατικό προϋπολογισμό, είναι φυσικό να έχουν επηρεάσει δραματικά και τον προϋπολογισμό (Π/Υ) του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Ο Ελληνικός Στρατός κινητοποιώντας το δυναμικό του υλοποιεί χαμηλού κόστους «έξυπνες» λύσεις και αντιμετωπίζει τη λιτότητα.


M109A3GEA2: Ολική Επαναφορά του ΠΒ Μάχης!
Σε οργασμό βρίσκονται οι μονάδες Πυροβολικού Μάχης του Δ΄ Σώματος Στρατού (Δ΄ ΣΣ), οι οποίες έχουν επιδοθεί στην ταχύτερη αξιοποίηση του νέων οβιδοβόλων M109A3GEA2. Η ΣΙ&Γ επισκέπτεται στο πεδίο δύο αυτοκινούμενες μοίρες μέσου πυροβολικού και παρακολουθεί από κοντά τη διαδικασία αξιοποίησης αλλά και τις πρώτες δοκιμαστικές βολές. Τα γερμανικά Μ109A3GEA2 ήρθαν στον Έβρο έτοιμα για όλα! Δείτε το σχετικό βίντεο.


2050 Γ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: ΗΠΑ κατά Τουρκίας-Ιαπωνίας!
Στις 24 Νοεμβρίου του 2050, στις 05.00 τα ξημερώματα οι ΗΠΑ δέχονται αιφνιδιαστική επίθεση από την τουρκοϊαπωνική συμμαχία. Δεν πρόκειται για ταινία επιστημονικής φαντασίας του Χόλιγουντ, αλλά για ένα απίστευτο, αλλά λεπτομερώς επεξεργασμένο γεωπολιτικό σενάριο που φέρει την υπογραφή του Stratfor, ενός από τα πλέον δημοφιλή think tank των ΗΠΑ.


Επιχειρήσεις στην περιοχή Χελμάντ: Μελετώντας τους Ταλιμπάν

Στις αρχές των εχθροπραξιών στο Αφγανιστάν επικρατούσε στους κόλπους των αξιωματικών του Στρατού των ΗΠΑ η άποψη ότι οι Ταλιμπάν ήταν κάποιοι φανατικοί «άμυαλοι» με καμία στρατιωτική παιδεία. Σήμερα, παραδέχονται ότι σαφώς είχαν υποτιμήσει έναν αντίπαλο που, όπως αποδείχθηκε, γνωρίζει καλά την τέχνη του ανορθόδοξου πολέμου. Αναλύουμε τις τακτικές  τωνΤαλιμπάν που τρέπουν σε φυγή το ΝΑΤΟ.


Νέο Μαχητικό: Διεθνείς εξελίξεις και ελληνικές αποφάσεις
Διεθνείς εξελίξεις και ελληνικές αποφάσεις. Η εποχή που διανύουμε είναι μεταβατική για την Αεροπορία και ιδίως για τη στρατιωτική. Η τεχνολογία των ηλεκτρονικών και των ηλεκτροπτικών έχει αλλάξει εντελώς τα δεδομένα που θεωρούσαμε ως σταθερές μέχρι σήμερα...


Τεθωρακισμένα σε περιβάλλον καπνού: Τα τεθωρακισμένα στην ομίχλη του πολέμου

Στη σύγχρονη εποχή και ειδικά στο θέατρο επιχειρήσεων του Έβρου με επίκεντρο τον αγώνα μεταξύ αρμάτων, η διεξαγωγή επιχειρήσεων σε περιβάλλον καπνού μπορεί να αποτελέσει το κλειδί για τη μετατροπή του μειονεκτήματος σε πλεονέκτημα, όταν κληθούν να αντιμετωπίσουν τις αριθμητικά υπέρτερες τουρκικές δυνάμεις.


ΜΗ ΕΠΑΝΔΡΩΜΕΝΑ ΑΕΡΟΧΗΜΑΤΑ: Ελλάδα – Τουρκία, σημειώσατε 2
Tα τελευταία χρόνια η Άγκυρα επενδύει στην υψηλή τεχνολογία αφενός για να κερδίσει το ποιοτικό πλεονέκτημα και αφετέρου για να επιτύχει οικονομίες κλίμακας με τη χρήση προηγμένων τεχνολογικά συστημάτων όπως τα ΜΕΑ.


Wikileaks προς Άγκυρα: «Συμμορφωθείτε αλλιώς θα διαλυθείτε!»Ποια τα απίστευτα «μηνύματα» που το… «Wikileaks-gate» έφερε στη δημοσιότητα με τον πλέον ανορθόδοξο τρόπο; Μιλώντας με καθαρά γεωπολιτικούς και γεωστρατηγικούς όρους, το κύριο ζήτημα με τις διαρροές είναι το κατά πόσο οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται την Τουρκία ως σύμμαχο ή όχι και το ακόμη πιο σημαντικό, τι ακριβώς διαμηνύεται επί της ουσίας στην Άγκυρα...
NATO: Η Διάσκεψη Κορυφής της Λισαβόνας και το Νέο Στρατηγικό Δόγμα
Τα αποτελέσματα της συνόδου εισάγουν τη Συμμαχία στη νέα δεκαετία, καθορίζοντας τόσο την πολιτική του ΝΑΤΟ συνολικά όσο και των χωρών-μελών ξεχωριστά, ενώ παράλληλα επηρεάζει και την πολιτική πολλών άλλων χωρών της ευρωατλαντικής περιφέρειας.


Έχουν γνώση οι φύλακες: Ξεκαθαρίζει η στρατηγική της Τουρκίας στη Μ. Ανατολή και τη ΝΑ Μεσόγειο
Ανάλυση του Σάββα Καλεντερίδη, για τη στρατηγική της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή και τη νοτιο-ανατολική Μεσόγειο.
Ακόμα, στις 146 σελίδες του τεύχους Νοεμβρίου της Στρατιωτικής Ισορροπίας και Γεωπολιτικής περιλαμβάνονται όλες οι μόνιμες στήλες με ειδήσεις από την Ελλάδα, την Κύπρο, τον κόσμο, τις μυστικές υπηρεσίες και τον τομέα της ενέργειας.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

TO EIDA, EKPLHKTIKO PERIODIKO
EIXA POLY KAIRO NA DIABASO KATI SOBARO KAI ENDIAFERON STO XORO