Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Με άρωμα …κοκαϊνης έγινε η αναγνώριση των Σκοπίων από τη Βολιβία.


Τα ρέστα τους για να μεγιστοποιήσουν τη στή­ριξη ξένων κρατών στη λε­γόμενη συνταγματική ονο­μασία δίνουν οι Σκοπιανοί.

Όπως έγινε γνωστό χθες η απόφαση της Βολιβίας να αναγνωρίσει την πΓΔΜ με την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας», πριν από τρεις ημέρες, συνδέε­ται με τη στήριξη που πα­ρείχε η πΓΔΜ στην πρωτοβουλία της Βολιβίας, στον ΟΗΕ, για τη νομιμοποίηση του μασήματος φύλλων κόκας!

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτήν την «ιδιότυπη» συμ­φωνία επιβεβαίωσε ευθέ­ως χθες επίσημα το υπουργείο Εξωτερικών της πΓΔΜ σημειώνοντας ότι η γειτονική μας χώρα θα στηρίξει την πρωτοβουλία της Βολιβίας για να τροπο­ποιηθεί η Ενιαία Συνθήκη για τα Ναρκωτικά του ΟΗΕ όσον αφορά το μάσημα φύλλων κόκας.

«Η κατάθεση παρατηρήσεων (σ.σ. στις τροποποιήσεις της Βολιβίας), όπως και η απόσυρση τους ήταν απλώς εργαλείο, δια του οποίου επετεύχθη διπλωματική νίκη σχετικά με το ζήτημα που αποτελεί ύψι­στο εθνικό μας συμφέρον, δηλαδή την αναγνώριση της Δημοκρατίας της Μακε­δονίας υπό το συνταγματικό όνομα», δή­λωσαν χαρακτηριστικά από το υπουργείο Εξωτερικών της πΓΔΜ.

Μερίδα των ΜΜΕ των Σκοπίων ανέφε­ρε χθες ότι από την πρεσβεία των ΗΠΑ στα Σκόπια δήλωσαν «έκπληκτοι» με την απόφαση της κυβέρνησης της πΓΔΜ να αποσύρει τις παρατηρήσεις της κατά της τροπολογίας της Βολιβίας στον ΟΗΕ.

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ε.Ε. έχουν κατα­θέσει παρατηρήσεις στον ΟΗΕ σχετικά με τις τροπολογίες, που εισηγήθηκε η Βολι­βία. Παρατηρήσεις, μεταξύ άλλων χωρών, κατέθεσε και η πΓΔΜ ωστόσο τελικά τις απέσυρε, υποστηρίζοντας με το τρόπο αυτό τη πρωτοβουλία της Βολιβίας για τη νομιμοποίηση του μασήματος φύλλων κόκας.

Απάντηση στο Γκρουέφσκι.

Στο μεταξύ χθες, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας υποστήριξε ότι η πρόσφατη δή­λωση του πρωθυπουργού της πΓΔΜ Νικό­λα Γκρούεφσκι (όπου «προανήγγειλε την αποτυχία της συνάντησης της Νέας Υόρ­κης στις 9/2») δείχνει «έλλειψη προσήλω­σης στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στο πλαίσιο του ΟΗΕ».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Δελαβέκουρας σημείωσε πως ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ «κρατά το μέλλον της χώρας του στα χέρια του», καθώς «έχει την τελική ευθύνη των επιλογών». «Τέ­τοιες δηλώσεις δεν βοηθούν», πρόσθεσε.

Σημείωσε ακόμα ότι η Ελλάδα έχει συ­στηματικά υποστηρίξει την ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας, είναι όμως ξεκάθαρο ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξει λύση στο ζήτημα της ονομασίας.

Εφημερίδα: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ – ΣΕΛ.6

Geopolitics & Daily News

Δεν υπάρχουν σχόλια: