Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Ερντογάν:"Δεν ελέγχω τους στρατηγούς μου".

Την αδυναμία του να ελέγξει τους στρατηγούς και κατά συνέπεια την ένταση που προκαλούν οι πτήσεις τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο,είχε εκφράσει στον Ολλανδό υπουργό Εξωτερικών Bernard Bot ο Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του αμερικανού πρέσβη στην Άγκυρα με ημερομηνία 2 Δεκεμβρίου 2004 ο Ολλανδός υπουργός είχε εκπλαγεί από τη παραδοχή του Ερντογάν και γι΄ αυτό ζήτησε την βοήθεια των αμερικανών για να πειστούν οι Τούρκοι να σταματήσουν τις στρατιωτικές πτήσεις τουλάχιστον μέχρι τη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 17 Δεκεμβρίου 2004 .


Η συνέχιση των παραβιάσεων θα μπορούσε να δώσει κίνητρο στην Ελλάδα να ασκήσει βέτο στην παραχώρηση του καθεστώτος, ανέφερε η Ολλανδία που προέδρευε της ΕΕ εκείνο το εξάμηνο.

Η συμφωνία πρόβλεπε ακόμη ότι η Άγκυρα θα επέκτεινε την τελωνειακή ένωση με την Κύπρο, κάτι που η αντιπολίτευση χαρακτήρισε de facto αναγνώριση της Κύπρου.


Σύμφωνα με το έγγραφο, την ίδια γνώμη είχαν και οι ΗΠΑ, ότι δηλαδή η συμφωνία της Άγκυρας είναι de facto αναγνώριση της Κύπρου.

Προφανώς το βαθύ κράτος της Τουρκίας ήθελε να αποφύγει τη de facto αναγνώριση της Κύπρου και κάπως έτσι ο Τούρκος Πρωθυπουργός “κρύφτηκε” πίσω από τη δικαιολογία...


Ο Ολλανδός υπουργός μπορεί να αιφνιδιάστηκε από τη παραδοχή Ερντογάν,το σενάριο των «καλών» πολιτικών και των «κακών» στρατιωτικών όμως είναι γνωστό στην Αθήνα εδώ και πάρα πολλά χρόνια. 


Και ήταν πάντα ένα βολικό σενάριο και για τις ελληνικές κυβερνήσεις για να ερμηνεύσουν εύκολα και γρήγορα την τουρκική επιθετικότητα.

Από το 2004 έως σήμερα στη Τουρκία έχουν αλλάξει πολλά. Κι αν ο κ.Ερντογάν ήταν πράγματι ειλικρινής όταν ομολογούσε την ανικανότητά του να ελέγξει το κεμαλικό στρατιωτικό κατεστημένο ,το 2004, σήμερα υπάρχουν βάσιμες αμφιβολίες ότι μπορεί να ισχυριστεί εξίσου πειστικά την ίδια δικαιολογία. 


Η ένταση στο Αιγαίο, όσο κι αν στην Αθήνα πολιτικοί και ΜΜΕ παριστάνουν πως την αγνοούν.υπάρχει.

Οι στρατιωτικοί της Άγκυρας έχουν υποστεί μία σειρά από ήττες στη διαμάχη τους με το σύστημα Ερντογάν και είναι σαφές ότι δεν έχουν την ίδια δύναμη που διέθεταν πριν απο έξι χρόνια όταν ο Ερντογάν δήλωνε στον ολλανδό υπουργό την αδυναμία του να τους ελέγξει.
 πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: