Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2011

Μακελειό στην Αίγυπτο από επίθεση καμικάζι! Δείτε το βίντεο.

Η έκρηξη που σκότωσε 21 ανθρώπους έξω από χριστιανικό ναό στην Αλεξάνδρεια μπορεί να προκλήθηκε από επίθεση καμικάζι και όχι από παγιδευμένο αυτοκίνητο, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών.

    

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι από τις μέχρι στιγμής έρευνες δεν προκύπτει ότι σε κάποιο από τα αυτοκίνητα που καταστράφηκαν είχαν τοποθετηθεί εκρηκτικά και προστίθεται ότι "είναι πιθανό ο μηχανισμός που εξερράγη να μεταφερόταν από κάποιον βομβιστή αυτοκτονίας, που σκοτώθηκε μαζί με τους υπόλοιπους".




Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε επίσης ότι τραυματίστηκαν 24 άτομα, όμως άλλες πηγές κάνουν λόγο για περισσότερους από 40 τραυματίες. 

Νοσοκομειακά έσπευσαν επί τόπου όπου νοσοκόμοι και γιατροί περισυνέλεγαν ανθρώπινα μέλη που διασκορπίστηκαν στην περιοχή από την έκρηξη.



Μετά την έκρηξη εκατοντάδες Χριστιανοί Κόπτες διαδήλωσαν στους δρόμους της πόλης, λιθοβόλησαν ένα τέμενος, συγκρούστηκαν με μουσουλμάνους, ενώ άγνωστοι έβαλαν φωτιά σε αυτοκίνητα. 

Η αιγυπτιακή αστυνομία επενέβη για να επιβάλει την τάξη και χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να διαλύσει τους εκατοντάδες ανθρώπους που είχαν βγει στους δρόμους. 



H έκρηξη σημειώθηκε αμέσως μετά τα μεσάνυχτα μπροστά στην εκκλησία κι ενώ είχε μόλις ολοκληρωθεί η τελετή για την έλευση του νέου έτους. Ήταν τόσο ισχυρή που προκάλεσε ζημιές και σε κοντινό τέμενος που βρίσκεται κοντά στην εκκλησία.
 
Οι αιγυπτιακές αρχές έχουν λάβει αυξημένα μέτρα ασφαλείας γύρω από τις εκκλησίες, απαγορεύοντας τη στάθμευση αυτοκινήτων, μετά την απειλή που είχε διατυπωθεί από οργάνωση που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, για βομβιστικές επιθέσεις σε χριστιανικούς ναούς. 

Ωστόσο τα μέτρα δεν απέτρεψαν την έκρηξη του παγιδευμένου αυτοκινήτου στην Αλεξάνδρεια. "Οι εικόνες θυμίζουν Βαγδάτη", δήλωσε στο Ρόιτερ ένας αυτόπτης μάρτυρας. 



Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι η έκρηξη έγινε 20 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, μόλις τελείωσε η λειτουργία της Πρωτοχρονιάς. Από την έκρηξη προκλήθηκαν επίσης ζημιές σε ένα τέμενος που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τον χριστιανικό ναό. 

Μεταξύ των τραυματιών, σύμφωνα με το αιγυπτιακό υπουργείο Εσωτερικών είναι και οκτώ μουσουλμάνοι. Πηγή των δυνάμεων ασφαλείας ανέφερε στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι στο παγιδευμένο αυτοκίνητο είχαν τοποθετηθεί περίπου 100 κιλά εκρηκτικής ύλης. 



Ο Καμίλ Σαντίκ, από το συμβούλιο της Κοπτικής εκκλησίας στην Αλεξάνδρεια, δήλωσε στο Ρόιτερ ότι "οι άνθρωποι πήγαν στην εκκλησία να προσευχηθούν και κατέληξαν διαμελισμένοι. Αυτή η σφαγή φέρει την υπογραφή της Αλ Κάιντα, η τακτική ήταν αυτή που ακολουθεί η Αλ Κάιντα και σε άλλες χώρες".



Το Νοέμβριο, εκατοντάδες χριστιανοί είχαν συγκρουστεί με αστυνομικούς, με αφορμή την απαγόρευση ανέγερσης ενός ναού, που σύμφωνα με τις αιγυπτιακές αρχές γινόταν χωρίς άδεια. Στη διάρκεια αυτών των ταραχών είχαν σκοτωθεί δύο χριστιανοί πιστοί και 150 διαδηλωτές είχαν συλληφθεί.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Χόσνι Μουμπάρακ, είχε απευθύνει τότε έκκληση σε όλους τους Αιγύπτιους "Χριστιανούς και Μουσουλμάνους, να σταθούν ενωμένοι απέναντι στην τρομοκρατία και σε αυτούς που απειλούν την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ενότητα της χώρας". 



Οι Χριστιανοί αποτελούν περίπου το 10% του κατά συντριπτική πλειοψηφία Μουσουλμανικού πληθυσμού της Αιγύπτου, που αριθμεί περί τα 79 εκατομμύρια. 

Συχνά σημειώνονται εντάσεις ανάμεσα στις κοινότητες που καταλήγουν σε βίαια επεισόδια, συνήθως για θέματα όπως η ανέγερση ναών ή λόγω προσωπικών διαφορών μεταξύ μελών τω δύο κοινοτήτων.

Δείτε το βίντεο αυτόπτη μάρτυρα.


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: