Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Συνάντηση υπουργών Άμυνας Τουρκίας – Ηνωμένου Βασιλείου



Τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα η συνάντηση του Τούρκου Υπουργού Άμυνας με τον Βρετανό ομόλογό του, όπου ειπώθηκαν πολλά και ενδιαφέροντα...
 
Οι δύο υπουργοί με «έξω καρδιά» επιδώθηκαν σε αβρότητες κατά την τελετή υποδοχής, αλλά και κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου.

Ο Λίαμ Φοξ χαιρέτησε τους Τούρκους στρατιώτες του αγήματος τιμών στην τουρκική γλώσσα και επιπλέον ανέφερε ότι οι δύο χώρες είναι στενοί σύμμαχοι και έχουν κοινή ιστορία που αποτελεί θεμέλιο για ακόμα στενότερη συνεργασία (βέβαια για όσους γνωρίζουν ιστορία, στο άκουσμα της «κοινής ιστορίας» θα αναρωτηθούν αν πρόκεται για την ιστορία του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου ή του Β’ Π.Π. που αποτελεί, εν είδη φετίχ, σαν σημείο αρχής και τέλους της βρετανικής πολεμικής ιστορίας ή μήπως η κοινή ιστορία γράφτηκε στην Κύπρο;).

Από την πλευρά του ο Βετζντί Γκιονούλ δήλωσε ότι είναι χαρούμενος που υποδέχεται έναν τόσο σημαντικό υπουργό από μία τόσο σημαντική χώρα.

Οι δύο χώρες έχουν όγκο εμπορικών συναλλαγών που αγγίζει τα 20 δις δολλάρια περίπου, θέμα που ήταν κεντρικό στις συνομιλίες των δύο πολιτικών και ιδιαίτερα η συνεργασία στον βιομηχανικό και στρατιωτικό τομέα. Ο Βρετανός υπουργός δεν παρέλειψε φυσικά να αναφέρει ότι η είσοδος της Τουρκίας στην Ε.Ε. είναι αναπόφευκτη... ότι πρέπει να δουλέψουν με επιμονή για να ξεπεράσουν τα εμπόδια που εμφανίζονται στον δρόμο του πεπρωμένου της Τουρκίας...

Ας μην εφησυχάζουμε λοιπόν πιστεύοντας ότι το πνεύμα του Σχεδίου Ανάν είναι νεκρό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: