Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Ένα καλό μάθημα




“Την Τετάρτη παραμονή της αφίξεως μου στην Τουρκία, οκτώ αεροσκάφη της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας πέταξαν πάνω από το Αγαθονήσι, ένα μικρό ελληνικό νησί με 150 κατοίκους. Παραβίασαν την ελληνική κυριαρχία.

Γιατί; Ποιο το νόημα; Αυτές οι ενέργειες δεν θα αλλάξουν το καθεστώς στο Αιγαίο” είπε ευθαρσώς ο Έλληνας πρωθυπουργός στο Ερζερούμ και πολλοί ήταν αυτοί που επικρότησαν την δήλωση αυτή.

Η απάντηση από την Τουρκία ήρθε τρεις μέρες μετά, την Δευτέρα 10 Ιανουαρίου με8 τουρκικά αεροσκάφη, εκ των οποίων τα 4 οπλισμένα, που προέβησαν σε μια παράβαση των κανόνων εναερίου κυκλοφορίας και 4 παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου. 

Την επομένη 11 Ιανουαρίου, επανήλθαν ακόμα δριμύτεροι, με 20 αεροσκάφη (τα 6 οπλισμένα) 6 παραβάσεις και 5 παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου. (Σημ Εν Κρυπτώ : 

Το επόμενο πρωί, ημέρα Τρίτη 12 Ιανουαρίου, η ΤΗΚ έστειλε συνολικά 31 αεροσκάφη στο Αιγαίο -8 οπλισμένα- τα οποία πραγματοποίησαν 12 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας και 4 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου).

Ένα καλό μάθημα για όσους νομίζουν ότι η υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων και η συναφής με αυτά διπλωματία μπορεί να ασκείται μόνο με τα λόγια, χωρίς να έχει πίσω της την απαιτούμενη στρατιωτική ισχύ.

Απόσπασμα από την στήλη Εν Αμύνη του Μ.Ηλιάδη στον Κόσμο του Επενδυτή.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: