Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Οσο επιταχύνονται οι διερευνητικές, αυξάνονται οι προκλήσεις - Νέες συνομιλίες για την (;) υφαλοκρηπίδα

O 49ος γύρος των διερευνητικών επαφών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία πραγματοποιείται αύριο Τετάρτη 19 Ιανουαρίου στην Άγκυρα.

Οι συνομιλίες της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας υπό τον πρέσβη κ. Παύλο Αποστολίδη και της τουρκικής αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον κ. Φεριντούν Σινιρλίογλου έχουν εντατικοποιηθεί –όπως είναι γνωστό- έπειτα από σαφείς εντολές των κυρίων Γιώργου Παπανδρέου και Ταγίπ Ερντογάν.


Επισήμως, η γραμμή της ηγεσίας του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών είναι ότι «ακόμα δε μπορούμε να πούμε ότι έχουμε φτάσει σε ένα σημείο ούτε να κάνουμε κάποια ανακοίνωση για συγκεκριμένη πρόοδο αλλά ούτε και να πούμε ότι δεν υπάρχει εξέλιξη στις συναντήσεις».


Με ξεκάθαρο τρόπο δηλαδή, η ελληνική κυβέρνηση επιβεβαιώνει ότι στις διερευνητικές επαφές υπάρχει εξέλιξη, αποφεύγει όμως να προσδιορίσει τους τομείς στους οποίους έχει σημειωθεί εξέλιξη καλυπτόμενη πίσω από την ρήτρα εμπιστευτικότητας, δηλαδή τη συμφωνία με την Άγκυρα να μην ανακοινώνονται τα θέματα που τίθενται στις συνομιλίες.


Ιδιαίτερο προβληματισμό προκάλεσε η πρόσφατη αναφορά του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γρηγόρη Δελαβέκουρα ότι στις διερευνητικές, η ελληνική και η τουρκική διαπραγματευτική ομάδα εξετάζουν θέματα «τα οποία είναι νομικά, είναι εξαιρετικά σύνθετα, πολύπλοκα…». Όταν το protothema.gr ζήτησε από τον κ. Δελαβέκουρα να εξηγήσει ποια είναι τα θέματα που συζητούνται, δεδομένου ότι επισήμως οι διπλωμάτες διαβουλεύονται για ένα και μόνο θέμα δηλαδή την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών ισχυρίστηκε ότι έκανε λάθος στη διατύπωση αποδίδοντας τη χρήση του όρου «θέματα» σε γλωσσικό ολίσθημα…


Πραγματικά παράδοξο είναι το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι όσο επιταχύνονται οι διερευνητικές επαφές  τόσο αυξάνονται οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου και οι υπερπτήσεις ελληνικών νησιών.


Την ίδια ώρα, υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών κατά πληροφορίες εισηγούνται να επιβραδυνθεί ο ρυθμός των διερευνητικών προκειμένου να σταλεί το μήνυμα στην τουρκική πλευρά ότι πρέπει τουλάχιστον να περιοριστούν οι επιθετικές ενέργειες των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο Αιγαίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: