Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Κίνδυνος εμφυλίου στην Αίγυπτο;


Το καμπανάκι του κινδύνου κρούουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στην Αίγυπτο, αναφέροντας ευθέως ότι το ενδεχόμενο ξεσπάσματος εμφύλιας σύγκρουσης δεν μπορεί να αποκλειστεί…

 Όλα αυτά στον απόηχο της βάρβαρης βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας έξω από την εκκλησία Χριστιανών Κοπτών στην Αλεξάνδρεια, οι οποίοι εξερχόντουσαν έχοντας παρακολουθήσει τη λειτουργία για το νέο έτος.

Η ενέργεια αυτή που είχε ως αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς (21) και τραυματίες (79), οδήγησε στο ξέσπασμα συγκρούσεων ανάμεσα σε Χριστιανούς και Μουσουλμάνους. 

Ο Τύπος, φιλοκυβερνητικός και πιο ανεξάρτητος, θέτει το θέμα ξεσπάσματος εμφυλίου ανάμεσα στους Μουσουλμάνους που αποτελούν πλειοψηφία 90% της Αιγύπτου (πληθυσμός 80 εκατομμύρια κάτοικοι) και των Χριστιανών Κοπτών που ανέρχονται στο 10% του πληθυσμού.

Υπάρχουν όμως και εφημερίδες που διαβλέπουν σκοπιμότητα αποσταθεροποίησης πίσω από τη συγκεκριμένη ενέργεια, συνδέοντας την όλη κατάσταση με την άτυπη αλλά μακρά περίοδο διαδοχής του Αιγύπτιου ηγέτη Χόσνι Μουμπάρακ. 

Όσο δεν ξεκαθαρίζεται ποιος θα είναι ο διάδοχος κίνητρο πρόκλησης ανωμαλίας θα έχουν θεωρητικά άπαντες, ενώ σε περίπτωση επιλογής του γιου του Μουμπάρακ, του Γκαμάλ, πάλι η βία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να παράξει πολιτικά αποτελέσματα, αφού οι αντιδράσεις ενώπιον της προοπτικής κληροδότησης του «στέμματος» είναι ήδη σφοδρές…

Υπάρχουν βέβαια και οι φανατικοί Μουσουλμάνοι οι οποίοι συχνά δεν χρειάζονται καν πρόσχημα για να προβούν σε αποτρόπαιες εγκληματικές ενέργειες, καθοδηγούμενοι μόνο από τυφλό μίσος εναντίον των «απίστων». 

Πολύ συχνά βέβαια, αυτός ο φανατισμός είναι που γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους πολιτικά έμπειρους…

Δεν υπάρχουν σχόλια: