Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Κάρολος Παπούλιας: “Δεσμοί αίματος με την Αρμενία”

 «Οι δεσµοί µας είναι ιστορικοί, και είναι δεσµοί αίµατος. 

Γιατί αυτοί οι µαρτυρικοί λαοί της Αρµενίας και της Ελλάδας υπέφεραν πολλά σε περιόδους εξαιρετικής βαρβαρότητας», είπε χθες ο Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας υποδεχόµενος τον Serzh Sargsyan, στο Προεδρικό Μέγαρο, αναφερόµενος εµµέσως πλην σαφώς στην Τουρκία.

Μάλιστα, ο Κάρολος Παπούλιας επανήλθε στο ζήτηµα όταν είπε στον Αρµένιο οµόλογό του ότι οι δύο λαοί «κατακρεουργηθήκαµε από τον ίδιο βάρβαρο». 

Δεν παρέλειψε, δε, να συνδέσει την κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με τη δεινή οικονομική κρίση της χώρας, λέγοντας ότι εάν δεν υπήρχε το οικονομικό βάρος της ισορροπίας των εξοπλισμών, «δεν θα είχαμε ανάγκη το ΔΝΤ». 

Για «δύσκολους γείτονες και σύνθετα προβλήματα» μίλησε από την πλευρά του και ο πρόεδρος της Αρμενίας. 

Συνέδεσε, δε, την ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος με την αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας: «ο στόχος αυτός της Τουρκίας διέρχεται διά της οδού της αναγνώρισης του παρελθόντος και της ευπρεπούς, της πολιτισμένης συνεργασίας με τους γείτονες», επισήμανε ο Sargsyan.

Ο Κ. Παπούλιας, από την πλευρά του, τόνισε ότι η αξιοπιστία της τουρκικής πολιτικής κρίνεται «στην εξομάλυνση των σχέσεων, στο άνοιγμα των συνόρων» και πρόσθεσε ότι είναι «απαράδεκτο για μια χώρα που επιδιώκει να γίνει μέλος της Ε. Ε. να κλείνει τα σύνορα και να δημιουργεί συνθήκες αποκλεισμού και οικονομικής ασφυξίας». 

Στην προσφώνησή του προς τον Αρμένιο ομόλογό του, στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του χθες το βράδυ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, το οποίο χαρακτήρισε «ουσιαστικό εμπόδιο στις σχέσεις Ε. Ε. – Τουρκίας» και τάχθηκε υπέρ μιας λύσης βιώσιμης και λειτουργικής, με απόσυρση όλων των ξένων στρατευμάτων από την Κύπρο. 

Στις συνομιλίες των δύο προέδρων επιβεβαιώθηκαν οι άριστες σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες και η αμοιβαία διάθεση για περαιτέρω εμβάθυνση, που θα υλοποιηθεί με τις συμφωνίες συνεργασίας στους τομείς εκπαίδευσης, επιστήμης και πολιτισμού, οι οποίες υπεγράφησαν μεταξύ των συναρμόδιων υπουργών.

Σε ό,τι αφορά τη διμερή αμυντική συνεργασία, ο Αρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων Αρμενίας Στρατηγός Yuri Khachatourov υπέγραψε με τον Α/ΓΕΕΘΑ Πτέραρχο Ιωάννη Γιάγκο, την Αναθεωρημένη Συμφωνία Στρατιωτικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας – Αρμενίας.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: