Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Επιζήμια για τη χώρα η εξωτερική πολιτική του ΠΑΣΟΚ

papandreou_giorgos2
Χθες στη Βουλή, ακούστηκαν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, μείζονος και ελάσσονος, τα αυτονόητα, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τα εθνικά θέματα: ειπώθηκε ότι απειλούνται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα (από όλους), ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην οριοθέτηση της ΑΟΖ (Σαμαράς, Καρατζαφέρης, Τσίπρας), ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μπει η κυβέρνηση στη λογική της συνεκμετάλλευσης (Σαμαράς), ότι η κυβέρνηση θέλει να εξασφαλίσει την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και αδιαφορεί για τις παρενέργειες, καλύπτοντάς τις κάτω από τον ψευδεπίγραφο τίτλο του νέου πατριωτισμού (Παπαρήγα), ότι η κυβέρνηση είναι άτολμη (Καρατζαφέρης) και επιδίδεται και ασκεί μυστική διπλωματία (Σαμαράς) και ο κ. Παπανδρέου προσωπική (Τσίπρας), ότι η πρόταση για Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας συνιστά μεγάλη εκδούλευση για την Τουρκία καθώς την αναβαθμίζει σε στρατηγικό εταίρο της ΕΕ (Σαμαράς), ότι η κυβέρνηση δέχεται παθητικά τα θέματα που θέτει η Τουρκία (Καρατζαφέρης), ότι τα λόγια του πρωθυπουργού στο Ερζερούμ ήταν διακοσμητικά (Παπαρήγα), ότι η κυβέρνηση προσχωρεί στον έλεγχο των διεθνών οργανισμών (Σαμαράς), ότι δεν αντιδρά σε προκλήσεις όπως η ακύρωση της συμφωνίας της ΑΟΖ με την Αλβανία από τα Τίρανα (Τσίπρας), ότι η κυβέρνηση συνάπτει άριστες σχέσεις με το Ισραήλ και απαξιώνει μια μακρά σχέση με τον αραβικό κόσμο (Τσίπρας) και πολλά άλλα. 


Όλοι πλέον έχουν πονηρευτεί. 

Όλοι αντιλαμβάνονται τι γίνεται. 
Η λογική του ξεπουλήματος στην εξωτερική πολιτική, εμφανής με την απόπειρα της όπως-όπως διευθέτησης θεμάτων όπως η υφαλοκρηπίδα και στην παράλληλη αποφυγή διευθέτησης της ΑΟΖ (για να μην «εκνευριστεί» η «φίλη Τουρκία...), είναι διάχυτη. 

Δεν μπορεί κανείς να την κρύψει, ούτε καν να τη «φτιασιδώσει». Στις διμερείς συναντήσεις δεν τηρούνται πλέον πρακτικά, ενώ κανείς θεσμικός παράγοντας δεν γνωρίζει ποια ήταν η ατζέντα και τι συζητήθηκε. 

Οι διπλωμάτες περιθωριοποιούνται και δεν ενημερώνονται. Αποκρύβονται στοιχεία από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, ενώ ο Άλεξ Ρόντος και άλλοι σαν δαύτον κόβουν βόλτες στα Βαλκάνια ως «αγγελιοφόροι», δίνοντας την εικόνα μιας χώρας-ΜΚΟ.

Στην Κύπρο, ο Δημήτρης Χριστόφιας, οι κυβερνητικοί εταίροι του και οι διάφοροι ενδοτικοί τύπου Αναστασιάδη, είναι έτοιμοι να παραχωρήσουν γη και ύδωρ, για μια «λύση» σε λάθος βάση. Παράλληλα, η χώρα καθίσταται όμηρος με την εξωτερική αλλά και την οικονομική της πολιτική, σιωνιστικών κερδοσκοπικών συμφερόντων. 

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση υπερεκτιμά τις δυνατότητες της Τουρκίας και κλείνει την πόρτα στη συνεργασία με τη Ρωσία, την Κίνα και την Ινδία, υποθηκεύοντας το μέλλον του τόπου. 

«Όλα καλά», κατά το Μαξίμου!
Και η κυβέρνηση, προσποιείται ότι... όλα καλά! 

Ο «ευρωατλαντιστής» και θιασώτης της παγκόσμιας διακυβέρνησης πρωθυπουργός, μας είπε κάτι ακατανόητα για «το στοίχημα ενός νέου πατριωτισμού», σε μια μάλλον εξωφρενική απόπειρα νοηματικού αναθεωρητισμού της ελληνικής γλώσσας! 

Και υποτίμησε βάναυσα τη νοημοσύνη μας, κάνοντας λόγο για «σοβαρό έλλειμμα αξιοπιστίας, ένα εξωτερικό έλλειμμα αξιοπιστίας της χώρας μας απέναντι στους εταίρους μας» στο παρελθόν, τη στιγμή που εκείνος «ακύρωσε» δια ομιλίας του προεκλογικά στην Αλεξανδρούπολη τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης που θα αναβάθμιζε γεωπολιτικά τη χώρα μας και υπονόμευσε αρχικά την επένδυση της COSCO στον Πειραιά, για να «χαϊδέψει» τα αυτιά κάποιων συνδικαλιστών του. 


Και φυσικά, τα γνωστά φληναφήματα περί ελληνοτουρκικής «φιλίας»:


«Όταν ξεκίνησε το 1999 η διαδικασία της ελληνοτουρκικής προσέγγισης, μέσα μάλιστα από αποφάσεις και της ΕΕ που εμείς διαμορφώσαμε, ελάχιστοι πίστευαν σε αυτήν, οι περισσότεροι την κατέκριναν. Τελικά, οι περισσότεροι την αγκάλιασαν. 
Δείτε ποια ήταν τα αποτελέσματα αυτής της πορείας. 

Καταρρίφθηκαν ιδεοληψίες, στερεότυπα και αγκυλώσεις, που ύψωναν φράγμα στην επικοινωνία μεταξύ των δύο λαών, μεταξύ των δύο κρατών. Μπορούμε και συνομιλούμε πια για θέματα-ταμπού και αναζητούμε από κοινού λύσεις. 

 Κρίση, όπως στις δεκαετίες του '70 ή του '80, ακόμα και του '90, δεν είχαμε. Πραγματοποιούνται επαφές και ανταλλαγές επισκέψεων μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων». Φυσικά δεν είχαμε κρίσεις, αφού τα τουρκικά πλοία φτάνουν ανεμπόδιστα στο Σούνιο... 


Ο ΥΠΕΞ Δημήτρης Δρούτσας, μιλώντας στον 9,84, τα «αποκάλυψε» την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι «η ΑΟΖ δεν είναι το ‘μαγικό ραβδάκι' που λύνει όλα τα θέματα όπως κάποιοι κύκλοι προσπαθούν εναγωνίως να πείσουν» και ότι «η οριοθέτηση της ΑΟΖ δεν δημιουργεί το δικαίωμα της εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου της χώρας», ενώ για το θέμα του αναξιοποίητου ορυκτού πλούτου της χώρας μας είπε ότι δεν πρέπει να δημιουργούνται προσδοκίες στον κόσμο «ότι σε μία νύχτα η Ελλάδα έγινε ένα νέο Κατάρ ή μία νέα Σαουδική Αραβία». 


Μήπως κάνουν ό,τι μπορούν για να μην προχωρήσουν με την οριοθέτηση της ΑΟΖ; Τώρα καταλαβαίνετε... 
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: