Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Ενισχύεται η Γερμανική βοήθεια για τους λαθρομετανάστες.



Για την ενισχυση της συμμετοχης της Γερμανιας στην ευρωπαικη επιχειρηση POSEIDON 2011 η οποία διεξάγεται στα ανατολικά θαλάσσια και χερσαία σύνορά μας με σκοπό την καλύτερη αστυνόμευση και έλεγχο της εισόδου παράνομων μεταναστών δεσμευτηκε στον Ελληνα υπουργο Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστο Παπουτσή  ο Γερμανος υπουργος Εσωτερικων. 

Η σχετικη συζητηση εγινε στο Gödöllo της Ουγγαρίας στο περιθωριο του Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Έ. που διεξαγεται στη Βουδαπέστη. 

Συναντηση ειχε και με τον Τουρκο υπουργο Εσωτερικων με τον οποιο συμφωνησαν στενοτερη συνεργασια στην αντιμετωπιση της λαθρομεταναστευσης..

Ο  κ. Χρήστος Παπουτσής εκπροσωπεί τη χώρα μας στο εν λογω Συμβούλιο οπου παρενεβη στο υπό εξέταση ζήτημα της συνεργασίας στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.

 Επισης, οπως ανακοινωσε το υπουργειο, στο περιθώριο του Συμβουλίου ο υπουργός συναντήθηκε κατ’ ιδίαν με:

*Τον Γερμανό Υπουργό Εσωτερικών κ. Thomas de Maizière με τον οποίο συζήτησε την πρόσφατη γερμανικ ή πρωτοβουλία αναστολής για ένα χρόνο της διαδικασίας επιστροφής στην Ελλάδα αιτούντων άσυλο, κατ’ εφαρμογή των προβλέψεων του Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ. 


Οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν ότι το μέτρο αυτό αποτελεί σαφέστατη ένδειξη αλληλεγγύης προς την Ελλάδα, η οποία λόγω της γεωγραφικής της θέσης, στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαχειρίζεται ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, και επίσης συνδράμει τις προσπάθειες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης και την εκ βάθρων αναδιάρθρωση του ελληνικού συστήματος Ασύλου.

Ο κ. Παπουτσης εξέφρασε τη λύπη του για τις άτοπες και άστοχες δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Κοινοβουλευτικής ομάδας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) σχετικά με τη θέση της Ελλάδος στην Ενισχυμένη Συνεργασία Schengen.
Ο κ. de Maizière δεσμεύθηκε ότι θα υπάρξει ενισχυμένη γερμανική παρουσία στην Κοινή Ευρωπαϊκή επιχείρηση ''POSEIDON 2011'' η οποία διεξάγεται στα ανατολικά θαλάσσια και χερσαία σύνορά μας με σκοπό την καλύτερη αστυνόμευση και έλεγχο της εισόδου παράνομων μεταναστών. Ο κ. de Maizière συνεχάρη τον Υπουργό με αφορμή τις πρόσφατες επιτυχίες της ελληνικής Αστυνομίας στο μέτωπο της τρομοκρατίας.

*Με τον Τούρκο Υπουργό Εσωτερικών κ.Besir Atalay με τον οποίο συμφώνησε για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας προκειμένου να αναληφθούν, εκτός από τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, και διμερείς προσπάθειες προκειμένου να ελεγχθεί η διέλευση παράνομων μεταναστών από τα κοινά θαλάσσια και κυρίως, χερσαία σύνορα των δύο χωρών. Στο πνεύμα αυτό αποφασίσθηκε να πυκνώσουν οι επαφές και η επικοινωνία εκπροσώπων των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα και να υπάρχει ταχεία και λεπτομερής ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών σχετικά με κυκλώματα και διακινητές παράνομων μεταναστών.

Συμφωνα με την ανακοινωση, οσον αφορά την ανέγερση ενός τεχνητού εμποδίου (σ.σ. φραχτη), σε τμήμα των ελληνοτουρκικών συνόρων, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι πρόκειται περί ενός σημαντικού μέτρου που αναμένετ αι να λειτουργήσει αποτρεπτικά και να ενισχύσει τις προσπάθειες των δύο χωρών για την αντιμετώπιση του οργανωμένου διασυνοριακού εγκλήματος και της παράνομης μετανάστευσης. Ο κ. Παπουτσής τόνισε ότι το μέτρο δεν στρέφεται σε καμία περίπτωση κατά Τούρκων πολιτών οι οποίοι διακινούνται προς την Ελλάδα και την Ευρώπη γενικότερα.
Ο κ. Atalay ζήτησε τη βοήθεια του κ.Παπουτση στην προσπάθεια της χώρας του να επιτύχει τη φιλελευθεροποίηση του ευρωπαϊκού καθεστώτος θεωρήσεων για τους Τούρκους υπηκόους, τον προσκάλεσε για περαιτέρω συνομιλίες στην Άγκυρα και πρότεινε την κοινή επίσκεψη στην περιοχή της Αδριανούπολης προκειμένου το μήνυμα των δύο χωρών για αποφασιστικότητα και κοινή αντιμετώπιση της παράνομης μεταναστευτικής ροής να περιέλθει άμεσα και με ένταση στους εμπλεκόμενους.

*Τελος ο Ελληνας υπουργός συναντήθηκε με την υπουργό Εσωτερικών του Βελγίου κα Annemie Turtelboom, τον Υπουργό Δημόσιας Ασφάλειας και Δικαιοσύνης της Ολλανδίας κ. Ivo Willem Opstelten, τον Υπουργό Δικαιοσύνης του Λουξεμβούργου κ. François Biltgen, τον Διευθυντή της Europol κ. Robert Wainwright και τον Διευθυντή του Κέντρου SECI κ. Gürbüz Bahadir με τους οποίους συζήτησε θέματα σχετικά με την Παράνομη Μετανάστευση, το Άσυλο και την Τρομοκρατία και αποφάσισαν την περαιτέρω ενδυνάμωση και ενίσχυση της συνεργασίας και ανταλλαγής επισκέψεων σε όλα τα επίπεδα.

OnAlert 

Δεν υπάρχουν σχόλια: