Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Θρίαμβος της μυστικής διπλωματίας στο Ερζερούμ

του Χρήστου Καπούτση  

   Όπως είχαν εκτιμήσει έγκυροι διπλωματικοί κύκλοι, στο Ερζερούμ, οι κ.Γ.Παπανδρέου, Τ.Ερντογάν, Α.Νταβούντογλου και Δ.Δρούτσας, θα συζητούσαν θέματα ουσίας των ελληνοτουρκικών διαφορών, σε  μια συνάντηση κλειστή για τους δημοσιογράφους.
 
Το απόρρητο της συνομιλίας είναι βέβαιο ότι θα  διασφαλιστεί από ελληνικής πλευράς, καθώς η Κυβέρνηση Γ.Α.Παπανδρέου υιοθετεί, στα κορυφαία Εθνικά Θέματα,  τις αρχές της «μυστικής διπλωματίας». 
 
Για μία ακόμη φορά, οι έλληνες δημοσιογράφοι, θα αναζητήσουν την Αλήθεια στα δημοσιεύματα κυρίως  των φιλοκυβερνητικών τουρκικών ΜΜΕ.
 
Ωστόσο, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο, ότι οι συνομιλίες αφορούσαν,  το καθεστώς (νομικό και κυριαρχικό) του Αιγαίου, τις υποθαλάσσιες έρευνες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων, τις «γκρίζες ζώνες» , τις υπερπτήσεις των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά εδάφη, τις παραβιάσεις των χωρικών μας υδάτων από τουρκικά πολεμικά πλοία, την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, την οριοθέτηση της ΑΟΖ, τις ελληνο-ισραηλινές σχέσεις, τις αξιώσεις της Τουρκίας σε Θράκη και Κύπρο. 
 
Κοντολογίς, συζητήθηκε ολόκληρο το φάσμα της αναθεωρητικής πολιτικής της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας.
 
Αν υπήρξαν δεσμεύσεις ή συμφωνίες, αυτό θα γίνει γνωστό, μετά τις εκλογές στην Τουρκία (4 Ιουνίου), εκτός και αν υπάρξουν «διαρροές» από τούρκους δημοσιογράφους,  αφού  και  στην Τουρκία υπάρχει η γνωστή παροιμία, «θέλει η π… να κρυφτεί , μα η χαρά δεν την αφήνει».
 
Πάντως  εφόσον επανεκλεγεί Πρωθυπουργός ο Τ.Ερντογάν και υφίσταται ακόμη Ελληνική Κυβέρνηση υπό τον Γ.ΑΠαπανδρέου, το φετινό καλοκαίρι θα είναι ιδιαίτερα «θερμό» καθώς θα πάρουν «σάρκα και οστά» οι σημερινές συμφωνίες στο Ερζερούμ. Αναμένεται ότι  οι κ. Παπανδρέου και Ερντογάν, θα προχωρήσουν σε καίριες πολιτικές συμφωνίες με θεαματικά αποτελέσματα στην Κύπρο, το Αιγαίο και τη Θράκη.

Σύμφωνα με τις ανταποκρίσεις των Ελλήνων Δημοσιογράφων από το Ερζερούμ, μετά τη συνάντησή τους οι δύο Πρωθυπουργοί  κατευθύνθηκαν στο Στάδιο του Ερζερούμ, όπου ενώπιον χιλιάδων θεατών εγκαινίασαν τη Χειμερινή Πανεπιστημιάδα.
 
Εκεί ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε τη βούληση της Ελλάδας να συνεργαστεί ειρηνικά με την γείτονα, μακριά από ανταγωνισμούς του παρελθόντος.

Στη διάρκεια του χαιρετισμού του ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο αθλητισμός ενώνει τους λαούς και μαθαίνει στους νέους ολόκληρου του κόσμου της αξίες της ευγενούς άμιλλας, του ευ αγωνίζεσθαι και επισήμανε ότι:  
 
«Και η κοινή μας στάση ήταν ένα σαφές μήνυμα, από Ελλάδα και Τουρκία, σε ολόκληρη τη Διεθνή Κοινότητα, για τη σημασία της ειρήνης και της συνεργασίας μεταξύ των λαών».

Δεν υπάρχουν σχόλια: