Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Ευρώπη προς Άγκυρα: "Λύστε το κουρδικό".



 Οι δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί η τουρκική κυβέρνηση, θα πρέπει να περιλαμβάνουν και τη νοτιοανατολική Τουρκία, στο πλαίσιο της προσπάθειας για εξεύρεση λύσης στο Κουρδικό πρόβλημα, δήλωσε η Γαλλίδα σοσιαλίστρια βουλευτής και πρόεδρος της Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, για την παρακολούθηση των μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία, Ζοζέτ Ντιριέ.

  

Οι μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιούνται στην Τουρκία, δεν έχουν συμβάλει, ακόμη, στην επίλυση σοβαρών προβλημάτων, τα οποία σχετίζονται με το δικαστικό σύστημα, την ελευθερία της έκφρασης, την εφαρμογή των αποφάσεων του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τα ζητήματα που αφορούν τις εθνικές μειονότητες στη χώρα, διευκρίνισε η κ. Ντιριέ, μετά την ολοκλήρωση της τετραήμερης (8-12 Ιανουαρίου) επίσκεψής της στην Αγκυρα, την Κωνσταντινούπολη και το Ντιγιαρμπακίρ.

   

Η Γαλλίδα βουλευτής, επεσήμανε ότι η Ευρώπη δεν αγνοεί το γεγονός ότι από τη δεκαετία του '80 υπάρχουν 40.000 νεκροί στη νοτιοανατολική Τουρκία από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, αλλά και ότι, η Τουρκία έχει θύματα από τρομοκρατικές επιθέσεις, που αποδόθηκαν στους Κούρδους του ΡΚΚ.

   

Συμπλήρωσε, όμως, ότι είναι πλέον καιρός, να αναγνωρισθεί το δικαίωμα των εθνικών μειονοτήτων στην Τουρκία να διατηρήσουν και να διαφυλάξουν την ταυτότητά τους μέσα στη χώρα.



πηγη 

Δεν υπάρχουν σχόλια: