Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Ενεργειακό παιχνίδι Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

Έντονο παρασκήνιο που αγγίζει και την Κύπρο κρύβει το ενεργειακό ραντεβού Ελλάδας - Ισραήλ την ερχόμενη Τετάρτη.

Η Κυβέρνηση παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις επαφές Λίμπερμαν με την Ελληνική πολιτική ηγεσία, εν αναμονή της πολιτικής απόφασης για το φυσικό αέριο. Το Προεδρικό βλέπει ότι υπάρχει χρόνος για νέες διαβουλεύσεις, αποκλείει όμως σύμφωνα με πληροφορίες οποιαδήποτε αναστολή της διαδικασία συμφωνίας με τη Shell.

Το συνεχές και έντονο, θεωρητικό όμως ενδιαφέρον των Ισραηλινών για συνεργασία με την Κύπρο στο θέμα άντλησης φυσικού αερίου από τη ζώνη αποκλειστικής εκμετάλλευσης φαίνεται να οδηγεί την Κυβέρνηση σε προσωρινή καθυστέρηση για το τι μέλει γενέσθαι με την έλευση του φυσικού αερίου και τη συνομολόγηση της συμφωνίας με τη Shell. 


Ωστόσο, το ενδιαφέρον των Ισαηλινών, που θεωρούν ότι είναι δυνατή και οικονομικά συμφέρουσα η σύνδεση μέσω υποθαλάσσιου αγωγού και μεταφορά του δικού τους φυσικού αερίου στην Κύπρο για υγροποίηση και εμπορία, οδηγεί την Κυβέρνηση σε πολλές σκέψεις αφού σε οποιαδήποτε περίπτωση η ανάμειξη του Ισραήλ προσφέρει ασφάλεια σε οποιαδήποτε κυπριακή ενέργεια.


Όπως δήλωσε εξάλλου για το θέμα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Σταφάνου, «το Ισραήλ είναι μια χώρα με την οποία η Κύπρος αναπτύσσει σχέσεις, παραδοσιακά έχει πολύ καλές σχέσεις, και υπάρχει ένας διάλογος σε διάφορα επίπεδα.

Τα πάντα θα ξεκαθαρίσουν την ερχόμενη Τετάρτη στην Αθήνα και συγκεκριμένα στη συνάντηση του Αντιπροέδρου της Ισραηλινής κυβέρνησης Αβογκτόρ Λίμπερμαν με την Ελληνική πολιτική ηγεσία, αφού επιθυμία του Ισραήλ είναι η κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς αερίου μέσω Ελλάδας στην Ευρώπη από τη αποκλειστική ζώνη εκμετάλλευσης του Τέλ Αβίβ και ίσως και του Κυπριακού οικοπέδου 12.



Στο μεταξύ, μπορεί θέμα penalty να μην υπάρχει αν δεν υπογραφεί συμφωνία με τη Shell, ωστόσο, η εταιρεία δε φαίνεται διατεθειμένη να αποδεχθεί εύκολα και ανέξοδα πιθανή αποδέσμευση της Κύπρου από ένα συμβόλαιο σε περίπτωση που μπορέσει να εκμεταλλευτεί δικό της Φυσικό Αέριο.

Την ίδια στιγμή, θετικά διάκεινται στο ενδεχόμενο συνεργασίας Κύπρου με το Ισραήλ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ.
Ως καθοριστικής σημασίας χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ, Φώτης Φωτίου  την δυνατότητα ευρύτερης συνεργασίας με γειτονικές χώρες όσον αφορά την ενέργεια.


«Να μην ξεχνούμε», συνέχισε, ότι «πρόσφατα έχει υπογραφεί με το Ισραήλ η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης των δύο χωρών».
«Νομίζω», κατέληξε, ότι "αξίζει τον κόπο εάν υπάρχει πρόθεση από την Κυβέρνηση του Ισραήλ για συνεργασία όσον αφορά και το φυσικό αέριο, να προβληματίσει τη δική μας πλευρά".

Την ίδια στιγμή ο ΕΔΕΚ επαναλαμβάνει δια του Προέδρου της, Γιαννάκη Ομήρου την αντίθεση της σε ένα συμβόλαιο, το οποίο θα εγκλωβίσει την Κύπρο από την χρήση του δικού της Φυσικού Αερίου. «Η ΕΔΕΚ  τάσσεται εναντίον της υπογραφής ενός συμβολαίου μακράς διαρκείας που θα ομηροποιήσει την Κυπριακή Δημοκρατία, ζητώντας την αξιοποίηση των γεωστρατηγικών και γεωπολιτικών δεδομένων που διαμορφώνονται στην περιοχή με τον εντοπισμό μεγάλων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων», τόνισε σε σημερινές του δηλώσεις ο κ. Ομήρου.

Έκθεση Κασίνη για το Φυσικό αέριο αλλάζει τα δεδομένα;

Έκθεση του Διευθυντή της Υπηρεσίας Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου, Σόλωνα Κασίνη, η οποία αναμένεται να φτάσει την Δευτέρα στα χέρια του Προέδρου της Δημοκρατίας φαίνεται να αλλάζει άρδην τα δεδομένα για το Φυσικό αέριο.


Μιλώντας στις Τομές στα Γεγονότα, ο κ. Κασίνης τονίζει ότι η Κύπρος μπορεί να εκμεταλλευθεί την υφιστάμενη συνεργασία της με την αμερικανική εταιρεία που έχει αναλάβει την διάνοιξη της πρώτης ερευνητικής γεώτρησης στην Αποκλειστική οικονομική Ζώνη της Κύπρου, και μέσα σε τρία με πέντε χρόνια να μπορούμε να ανορύξουμε και να εκμεταλλευθούμε το δικό μας φυσικό αέριο στην μισή τιμή, απ’ ότι έχει καταλήξει η ΔΕΦΑ με την Shell, δηλαδή στα 3 εκατομμύρια δολάρια.

«Έτσι κι αλλιώς», τόνισε «είμαστε συνέταιροι με τους Αμερικανούς. Απλά θα τους ζητήσουμε να επισπεύσουν τις εργασίες τους σε τρία με πέντε χρόνια να έρθει το δικό μας Φυσικό αέριο στην Κύπρο με διασωλήνωση».


Όπως είπε,  στην ίδια διασωλήνωση είναι δυνατόν  να ενωθεί και το φυσικό αέριο από το Λεβιαθάν του Ισραήλ για να έρχεται από κοινού στην Κύπρο. «Με αυτό τον τρόπο», τόνισε «η Κύπρος μπορεί να καταστεί  πηγή ενέργειας τόσο για την περιοχή όσο και για την ΕΕ, με υγροποιημένο Φυσικό Αέριο, με πετροχημικά και οπωσδήποτε και για παραγωγή  ηλεκτρισμού».


Ο κ. Κασίνης ανέφερε ότι σήμερα εργαζόταν επάνω στην έκθεση του όπως θα πράξει και αύριο, έτσι ώστε την Δευτέρα να την δώσει στον υπουργό, με στόχο την προώθηση της στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

SigmaLive

Δεν υπάρχουν σχόλια: