Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Τυνησία: Άλλαξε ο Μανωλιός...



Απών από τη νέα κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» που θα οδηγήσει την Τυνησία σε πρόωρες προεδρικές εκλογές σε 60 ημέρες και θα αποκαταστήσει την πολιτική σταθερότητα μέχρι τότε, είναι ο λαϊκός παράγων που ξεσηκώθηκε στις 17 Δεκεμβρίου και μετά από 80 θύματα πέτυχε την έξωση του διεφθαρμένου προέδρου Ζιν Αλ Αμπιντίν Μπεν Άλι.

Οι μηχανισμοί του έκπτωτου προέδρου, όπως το στράτευμα και τα σώματα ασφαλείας που διακρίθηκαν για την αγριότητά τους εναντίον των διαδηλωτών, φαίνεται όμως πως δεν έχουν χάσει τη δύναμή τους και παρά την αρχική αποτυχία του να σχηματίσει νέα μεταβατική κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός του Μπεν Άλι, ο Μωχάμεντ Γκανούτσι το πέτυχε τελικά χθες συμπεριλαμβάνοντας ορισμένους από τους ηγέτες της επί μακρόν φιμωμένης αντιπολίτευσης, οι οποίοι για το λόγο αυτό ήσαν απόντες από τη λαϊκή εξέγερση.

Έτσι, το πλήθος των διαδηλωτών που επιχείρησε και χθες να επιβάλλει να μην μετάσχει στην κυβέρνηση κάποιος από το παλιό καθεστώς, κτυπήθηκε με χαρακτηριστική σκληρότητα και το νέο κυβερνητικό σχήμα ανέλαβε τα καθήκοντά του.

Ενδεικτικό της παρουσίας του παλιού καθεστώτος στη νέα κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» είναι το γεγονός ότι οι υπουργοί Άμυνας, Εσωτερικών, Οικονομικών και Εξωτερικών είναι τα ίδια πρόσωπα που είχε διορίσει στις ίδιες ακριβώς θέσεις ο έκπτωτος πρόεδρος Μπεν Άλι!

Αντίθετα, ο απέχων της εξέγερσης αντιφρονών ιδρυτής του Προοδευτικού Δημοκρατικού Κόμματος (PDP), Νατζίμπ Τσεμπί, έλαβε ως αντίδωρο για τη συμμετοχή του στη νέα-παλιά κυβέρνηση το χωρίς ουσιαστική δύναμη υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Για να συμπληρωθεί δε η εικόνα της υποτιθέμενης καθεστωτικής αλλαγής, ο πρωθυπουργός Γκανούσι υποσχέθηκε μεγάλες πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις –τις ίδιες που είχε εξαγγείλει και ο Μπεν Άλι- αρκεί πρώτα να αποκατασταθεί η τάξη και η ασφάλεια στη χώρα.

Όσο για τον ίδιο τον Μπεν Άλι, η φυγή του δεν φαίνεται πια να είναι τόσο πολύ μια κίνηση πανικού, αφού προτού αναχωρήσει, απεκόμισε από τα αποθεματικά της χώρας ράβδους χρυσού βάρους 1.5 τόνου και αξίας 45.000.000 Ευρώ.

πηγη
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: