Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Ξεκίνησαν την κατάρτιση της σύμβασης για τις FREMM!


Σε φάση κατάρτισης της σύμβασης έχει εισέλθει το πρόγραμμα των έξι φρεγατών FREMM οι οποίες πρόκειται να αποτελέσουν μαζί με τα μαχητικά αεροσκάφη της Π.Α., το βασικό διαπραγματευτικό "χαρτί" της χώρας στην υπερπάσπιση των δικαιωμάτων της στην "χρυσοφόρο" Ανατολική Μεσόγειο (καθορισμός ΑΟΖ, υπεράσπιση Καστέλόριζου κλπ). 

Όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες του defencenet.gr, την περασμένη εβδομάδα αφίχθηκε στην Ελλάδα ιειδική ομάδα των γαλλικών ναυπηγείων της DCNS, με οικονομικούς και νομικούς η οποία συναντήθηκε περισσότερες από μία φορές με την ανασυγκροτημένη ομάδα της ΓΔΑΕΕ που πλέον επίσης περιλαμβάνει οικονομικούς και νομικούς και συζήτησαν για το περιεχόμενο της σύμβασης.

Σήμερα συναντάται στο υπουργείο ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος με τον πρεσβευτή της Γαλλίας στην Αθήνα Κριστόφ Φαρνό ο οποίος συνοδεύει τον αναπληρωτή διευθύνοντα της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών (DGA) της Γαλλίας, υπηρεσία με την οποία θα υπογραφεί η σύμβαση από γαλλικής πλευράς η οποία πλέον έχει λάβει τον χαρακτήρα επενδυτικού προγράμματος περισσότερο, παρά εξοπλιστικού.

Πέρα από την χρηματοδότηση ύψος 3-3,5 δισ. ευρώ την οποία εξασφάλισε η γαλλική DCNS από κονσόρτσιουμ γαλλικών τραπεζών με την εγγύηση του γαλλικού δημοσίου και επιτόκιο 2,8%, μόλις, (έναρξη αποπληρωμής μετά από έξι χρόνια),  DCNS δείχνει διατεθειμένη να μεταφέρει μεγάλο μέρος των ναυπηγικών δραστηριοτήτων της στην Ελλάδα.

Στην σύσκεψη του περασμένου Δεκεμβρίου στο Μέγαρο Μαξίμου που είχε αποκαλύψει to defencenet.gr, o Ζαν - Κλοντ Γκεάν, στενός συνεργάτης του προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζ είχε συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και είχε συζήτησαν τις λεπτομέρεις για την υλοποίηση του προγράματος που είχε αποφασιστεί στο ταξύδι Γ.Παπανδρέου και Χ.Παμπούκη στις 15 Νοεμβρίου στο Παρίσι.

Και αυτό το πρόγραμμα, όπως και το πρόγραμμα των υποβρυχίων "κλείνεται" σε ανώτατο επίπεδο...

Σε ότι αφορά το χρόνο υλοποίησης της υπογραφής, το κρίσιμο χρονικό διάστημα είναι μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο, οπότες και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. 

Σε περίπτωση που παρέλθει άπρακτος ο Ιούνιος, τότε το πρόγραμμα σίγουρα θα έχει καθυστέρηση έχει μηνών τουλάχιστων για μάι σειρά λόγων,(γλλικές εκλογές, κλπ).

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: