Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Όλη η αλήθεια για τις φρεγάτες Fremm.



Το Onalert, το έγραφε εδώ και τρεις μήνες. Το πρόγραμμα των φρεγατών Fremm δεν ήταν καθόλου απλή υπόθεση ,όπως επίμονα το παρουσίαζαν κάποιοι.

Οι εξελίξεις δικαίωσαν όχι τις εκτιμήσεις μας αλλά τις πληροφορίες που έρχονταν από αξιόπιστες πηγές και είχαν εκφράσει τον προβληματισμό τους για την επιλογή των Fremm, χωρίς να εξεταστεί οποιαδήποτε άλλη λύση ,επίσης από τη Γαλλία,αν πρέπει οπωσδήποτε για λόγους πολιτικής και διπλωματίας να αγοράσουμε πολεμικά πλοία από το Παρίσι.

Δύο ήταν οι ενστάσεις που εκφράζονταν στο υπουργείο Άμυνας:

*Πως είναι δυνατόν αυτή ειδικά την περίοδο,με τη χώρα υπό τα δεσμά του ΔΝΤ και τους πολίτες να ασφυκτιούν από τη σκληρότατη οικονομική πολιτική να προσωρήσει η ελληνική κυβέρνηση σε συμφωνία αγοράς πολεμικών πλοίων τα οποία –παρά τις επίμονες αντιρρήσεις που είχαμε όποτε το γράφαμε- θα κοστίσουν από 750 εκατομμύρια ευρώ και πάνω!

Το επιχείρημα του «ελκυστικού χρηματοδοτικού πακέτου» που προσφέρουν οι Γάλλοι το οποίο υποτίθεται ότι για τα επόμενα τρία έως τέσσερα χρόνια δεν θα μας «επιβάρυνε» οικονομικά δεν μπορεί σε καμμία περίπτωση να σταθεί ,ειδικά αυτή τη περίοδο που η χώρα πληρώνει ανάλογες «διευκολύνσεις» του παρελθόντος.

*Ακόμη κι αν τα χρήματα τελικά...υπήρχαν όπως μας είχαν πει, εκφράζονται ενστάσεις για το πόσο ταιριάζουν οι Fremm στο δικό μας «επιχειρησιακό κοστούμι». 


Μεταφέροντας επιφυλάξεις επιτελών του ΠΝ –γιατί εμείς ναύαρχοι δεν είμαστε- είχαμε επισημάνει ότι το μέγεθος των Fremm (6400 τ.) δεν τις έκανε τόσο ελκυστικές. Είναι  εκπληκτικά πλοία για τις αποστολές σε ανοιχτές θάλασσες όπως αυτές που αναλαμβάνει το Ναυτικό μας στον Ινδικό Ωκεανό. Όμως για να μην ξεχνιόμαστε,επιχειρησιακή προτεραιότητα για το ΠΝ ,αλλά και για τη πολιτική ηγεσία της χώρας παραμένει –ελπίζουμε- το Αιγαίο! Εκτός αν πράγματι προτεραιότητα της Ελλάδας είναι να «είμαστε ευπαρουσίαστοι στις νατοϊκές αποστολές»,όπως είχε στα σοβαρά υποστηρίξει πρώην Α/ΓΕΝ!!!

*Το μέγεθος των φρεγατών Fremm,όσο κι αν αρνούνται να το παραδεχτούν οι φανατικοί υποστηρικτές τους, απαιτεί έργα με οικονομικό κόστος στον Ναύσταθμο,για τον ασφαλή ελλιμενισμό τους.

Οι Fremm, προσφέρονται στην Ελλάδα, μαζί μ΄ ένα πραγματικά εκπληκτικό όπλο: τους πυραύλους Scalp Naval,με βεληνεκές 1000 χλμ. Όπλο που πραγματικά αλλάζει ισορροπίες στο Αιγαίο.


Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η υπόθεση των Fremm ,παραμένει  ζωντανή, όχι για τη ναυπήγηση έξι φρεγατών αλλά το πολύ τριών,με τα υπόλοιπα τρία να είναι επίσης γαλλικες κορβέτες,όπως σας γράφαμε και χθες. Βέβαια για να λέμε τα πράγματα με τ΄ όνομά τους και να μην ...παραμυθιαζόμαστε. Δεν αρκεί να έχεις τους Scalp. 

Πρέπει και να τους έχεις επιχειρησιακά έτοιμους να χρησιμοποιηθούν αν υποθέσουμε ότι είσαι αποφασισμένος να τους χρησιμποιήσεις. 

Και για να εξηγούμαστε: όσοι άσκησαν σκληρή κριτική στα όσα δημοσιεύαμε πάντα με βάση τις πληροφορίες που συγεντρώναμε ,έχουν γνώση τι είχε συμβεί με τους 96 Scalp,που από τα τέλη της δεκαετίας του 90, η Ελλάδα –ευτυχώς- διαθέτει στις αποθήκες της; 

Μήπως μέχρι πολύ πρόσφατα αυτοί οι εκπληκτικοί πύραυλοι,ήταν σε κατάσταση ...S-300 ;

Τι θα γίνει τώρα; Τίποτα δεν έχει κριθεί οριστικά αν και πλέον πρέπει να θεωρείται απίθανο να προχωρήσουμε σε παραγγελία έξι φρεγατών. 


Το ιδανικό σενάριο τουλάχιστον όπως υποστηρίζουν επιχειρησιακοί αξιωματικοί του ΠΝ είναι να αποκτηθούν μέχρι δύο Fremm και η «εξάδα» να συμπληρωθεί με κορβέτες.

Ένα ερώτημα μένει να απαντηθεί: αυτή τη στιγμή η προτεραιότητα της Ελλάδας θα έπρεπε να είναι οι φρεγάτες;
 

Τα σχόλιά σας όπως πάντα ευπρόσδεκτα.

Onalert

Δεν υπάρχουν σχόλια: