Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Δημοσίευση φωτογραφίας βλημάτων Popeye-1 της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας


H Toυρκική Πολεμική Αεροπορία (ΤΗΚ) έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφία των κατευθυνομένων βλημάτων αέρος-εδάφους μέσης εμβέλειας AGM-142 Popeye-1 αναρτημένων εν πτήση σε εκσυγχρονισμένα F-4E/2020 Terminator.

Παρά το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα βλήματα ισραηλινής σχεδίασης βρίσκονται στο οπλοστάσιο της ΤΗΚ από τα τέλη της δεκαετίας του ΄90, η μοναδική φωτογραφία που υπήρχε μέχρι σήμερα διαθέσιμη προερχόταν από την εκτέλεση δοκιμαστικής βολής ενός Popeye-1 από αεροσκάφος F-4E (s/n 73-1032), το δεύτερο κατά σειρά που υποβλήθηκε στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού στις εγκαταστάσεις της ΙΑΙ. 

Τα βλήματα Popeye-1 στη ΤΗΚ βάλλονται από εκσυγχρονισμένα F-4E/2020 αξιοποιώντας τα στοιχεία που παρέχει το ραντάρ EL/M-2032 με διαμόρφωση SAR.  

Επιτυγχάνουν μέγιστο βεληνεκές 80km και φέρουν κεφαλή μάχης υψηλής εκρηκτικότητας, βάρους 350kg, η οποία δημιουργεί μεγάλο αριθμό θραυσμάτων ώστε να θεωρούνται αποτελεσματικά για τη καταστροφή επίγειων στόχων υψηλής αξίας, όπως αεροδρόμια, γέφυρες, αποθήκες καυσίμων αλλά και πολεμικών πλοίων. 

Στη ΤΗΚ παραδόθηκαν συνολικά 99 βλήματα σε δύο παρτίδες (54 και 46 αντίστοιχα).

Δεν υπάρχουν σχόλια: